detector.media
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
29.10.2023 11:23
Тріумф французького кіно й античиновницький протест. У Києві завершився 52 міжнародний кінофестиваль «Молодість»
Тріумф французького кіно й античиновницький протест. У Києві завершився 52 міжнародний кінофестиваль «Молодість»
Гран-прі 52-го КМКФ «Молодість» отримав повнометражний дебютний фільм Еманюель Ніко «Дальва».

У Києві закінчився 52-й міжнародний кінофестиваль «Молодість». Цьогоріч фестиваль уперше від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну проходив у довоєнному форматі: міжнародний, національний і документальний конкурси, дитячий Molodist Teen Screen і насичена позаконкурсна програма. Основним фестивальним майданчиком був кінотеатр «Жовтень». Церемонія закриття проходила в культурному центрі «Кластер "Краків"».  

Журі дитячого конкурса Teen Screen

Гран-прі «Скіфський олень» і премію 5000 доларів отримала історія про малолітню жертву розбещення «Дальва» (режисерка — Емануель Ніко, Франція-Більгія). Цей фільм, що став одним із найяскравіших європейських режисерських дебютів останнього року, вже має приз ФІПРЕССІ «Тижня критики» Каннського фестивалю.

В Міжнародному конкурсі повнометражних фільмів перемогла франко-бельгійська гей-драма про кохання двох ув’язнених підлітків «Втрачений рай» (Зено Ґратон). Спеціальні відзнаки — в невротичного сімейного кіно «Скарб» (Луна Кармун, Велика Британія) і «20000 видів бджіл» (Естібаліc Урресола Солахурен, Іспанія) — мелодрамі про гендерно некомфортного хлопця. 

Зено Ґратон

В документальному конкурсі першість здобула картина про наших паралімпійців «Перетинаючи кордони», знята у Швейцарії уродженкою українського Закрпаття Лесею Кордонець. Спеціальні згадки — «Anhell69» (Тео Монтойя, Колумбія) та «Затемнення» (Наташа Урбан, Сербія).

Переможець професійного короткометражного конкурсу — «Нечувані речі» (Рамазан Кірич, Туреччина) — зворушлива історія про телебачення у віддаленому курдському селі. Спеціальна відзнака — «Сука» (Карла Мело Ґампер, Колумбія) та «Принесені в жертву» (Ауреліє Олівейра Перне, Потугалія).

Одразу два призи отримала «Tutti» — півгодинна документальна історія Алли Савицької про знаменитий київський хор «Щедрик»: першість у Студентському конкурсі та Приз глядацьких симпатій.

А професійне журі Національного конкурсу визнало найкращою експериментальну стрічку Наталії Ільчук «Анкета», побудовану з архівних матеріалів. Спеціальні згадки — «Войси з Бахмута» (Ігор Бабаєв) і «Там, де він ступав» (Єгор Гармаш). 

Ігор Бабаєв

Почесним призом за внесок в український кінематограф вшановано кінознавчиню Оксану Мусієнко.

Варто зазначити, що церемонія не пройшла безхмарно. Щойно на сцені з’явилася голова Держкіно Марина Кудерчук, зал, у якому більшість складала кінематографічна спільнота, влаштував чиновниці обструкцію. Кудречук відповіла у властивому їй стилі — хамством.

Ігор Бабаєв, коли вийшов отримувати свою відзнаку, підтримав протест: пригадав і непрозорий конкурс, завдяки якому Кудерчук отримала посаду, і спроби знищення Довженко-центру, і фінансування низькопробного комерційного кіно коштом фестивальних фільмів, підсумувавши: «Інколи найкраще, що можна зробити — це вчасно піти».  Промова зустріла жваве схвалення авдиторії.

Вечір завершився показом нової картини польського режисера Яна Кідава-Блонського «Секрет Розочки».

Повний перелік українських фільмів, які брали участь у цьогорічних програмах, читайте тут. Повну позаконкурсну програму — тут. Перелік українських фільмів, які були представлені в рамках цьогорічних конкурсних і позаконкурсних програм, можна побачити тут, а перелік фільмів — учасників повнометражного міжнародного конкурсу — тут. Про попередній день фестивалю ми писали тут.

Фото: 52-й міжнародний кінофестиваль «Молодість» / фейсбук/Анастасія Мантач

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY