Найбільший у світі фестиваль документального кіно IDFA в Амстердамі вперше відкриється показом українського фільму

Найбільший у світі фестиваль документального кіно IDFA в Амстердамі вперше відкриється показом українського фільму

19 Жовтня 2023
766
19 Жовтня 2023
13:26

Найбільший у світі фестиваль документального кіно IDFA в Амстердамі вперше відкриється показом українського фільму

766
За рішенням організаторів 36-го IDFA, фільмом-відкриттям стане документальне кіноесе Ольги Черних «Фото на пам’ять».
Найбільший у світі фестиваль документального кіно IDFA в Амстердамі вперше відкриється показом українського фільму
Найбільший у світі фестиваль документального кіно IDFA в Амстердамі вперше відкриється показом українського фільму

8 листопада, під час відкриття 36-го Міжнародного фестивалю документального кіно IDFA в Амстердамі, відбудеться світова прем’єра стрічки «Фото на пам’ять» режисерки Ольги Черних. Крім того, фільм відібрали для участі в одній із конкурсних програм, куди збирають інноваційні та експериментальні роботи, — Envision. Про це йдеться в публікації незалежного проєкту «Нове українське кіно». Також цією новиною поділився на своїй фейсбук-сторінці Олексій Гладушевський, який є одним із продюсерів картини.

«Український фільм “Фото на пам’ять” Ольги Черних став фільмом-відкриттям IDFA – найбільшого фестивалю документального кіно у світі.

Це вперше за 36-річну історію фестивалю, коли українська картина відкриватиме кіноподію. Хоча загалом український док доволі часто показують у різних програмах IDFA», — повідомив продюсер.

«Фото на пам'ять» — копродукція України, Франції та Німеччини. Над виробництвом стрічки працювали український продакшн Real Pictures (продюсери Регіна Мар’яновська-Давідзон та Олексо Гладушевський) у копродукції з Lufilms & Tama Filmproduktion. Проєкт отримав підтримку від IDFA Bertha Fund та European Solidarity Fund for Ukrainian.

У 2020-му проєкт став одним із переможців 14-го пітчингу, який проводило Держагентство України з питань кіно. 

Дитинство Ольги Черних минало у 1990-х у Донецьку, пізніше вона з батьками переїхала до Києва, йдеться в анотації до фільму на сайті IDFA. Її бабуся залишилася на Донбасі. Після подій 2014 року, коли Росія окупувала частину східних регіонів України, і пізніше, коли в лютому 2022 року росіяни розпочали повномасштабну війну, посилювалося відчуття дистанції між онукою та бабусею.

«Фото на пам’ять» — документальна розповідь-есе про війну з точки зору трьох поколінь жінок. Ольга, її мати, яка працює у морзі, де під час російських ракетних атак почувається напрочуд безпечно, та бабуся часто дзвонять одна одній, використовуючи відеозв’язок. Записи їхніх розмов перемежовуються з фото та відео із сімейного архіву, новинними репортажами, а також зображеннями паразитів, яких мама Ольги досліджує за допомогою мікроскопу. Калейдоскопічна та інтимна картина Ольги Черних — своєрідна мандрівка в часі, де проступають зв’язки між нинішніми подіями на Донбасі та руйнуваннями часів Другої світової війни, про які згадує бабуся режисерки.  

Режисерка і операторка Ольга Черних

Ольга Черних народилася в 1990 році. Вивчала маркетинг у Національному технічному університеті «КПІ ім. І. Сікорського» та кінотелеоператорство у КНУТКіТ ім. І. Карпенка-Карого. Як операторка працювала над створенням документальних фільмів «Історії українського IT» та «Ukraїner. The Movie» (разом із іншими операторами), а також VOD-серіалу режисера Антоніо Лукіча «Секс, Інста і ЗНО».

Цьогоріч Міжнародний фестиваль документального кіно IDFA в Амстердамі відбуватиметься з 8 до 19 листопада.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв, що в Сербії під тиском проросійської радикальної партії скасували показ документального фільму «20 днів у Маріуполі» українського журналіста Мстислава Чернова.

Американська акторка Сара-Джессіка Паркер стане продюсеркою документальної стрічки про українського військового, який пішов у балет попри втрату ніг.

Видання Ukraïner представило документальний проєкт «Жінки на війні» про історії п’ятьох українок, які допомагають нашій державі в боротьбі проти російських окупантів.

Фото: Олексій Гладушевський / фейсбук; Ольга Черних / фейсбук

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
766
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду