Фільм «Ля Палісіада» Філіпа Сотниченка здобув перемогу на Міжнародному кінофестивалі в Турині

Фільм «Ля Палісіада» Філіпа Сотниченка здобув перемогу на Міжнародному кінофестивалі в Турині

4 Грудня 2023
1232
4 Грудня 2023
13:43

Фільм «Ля Палісіада» Філіпа Сотниченка здобув перемогу на Міжнародному кінофестивалі в Турині

1232
На фестивалі стрічку представляв актор і другий режисер Новруз Хікмет.
Фільм «Ля Палісіада» Філіпа Сотниченка здобув перемогу на Міжнародному кінофестивалі в Турині
Фільм «Ля Палісіада» Філіпа Сотниченка здобув перемогу на Міжнародному кінофестивалі в Турині

Художній фільм режисера Філіпа Сотниченка «Ля Палісіада» («La Palisiada») став переможцем повнометражного конкурсу 41-го Туринського міжнародного кінофестивалю. Про це повідомила продюсерка картини Валерія Сочивець, а також об’єднання «Сучасне Українське Кіно» (СУК).

«“Складний фільм із великою режисерською свободою у побудові сцен, які об’єднуються та знаходять власне незалежне значення.

У своїй дебютній роботі режисер демонструє абсолютну майстерність володіння різними методами” — з такою оцінкою від журі “Ля Палісіада” стала найкращим фільмом на 41-ому Туринському кінофестивалі, що вважається другим найбільшим і важливим фестивалем в Італії після Венеції», — йдеться у повідомленні СУК.

На фестивалі картину представляв актор і другий режисер фільму Новруз Хікмет.

З 11 січня 2024 року фільм «Ля Палісіада» вийде в український прокат.

Міжнародний кінофестиваль у Турині проводять щорічно в листопаді та вважають другою (після Венеційського міжнародного кінофестивалю) за масштабами та важливістю подією у світі кіно в Італії. Туринський кінофестиваль заснував у 1982 році кінокритик, професор Джанні Рондоліно.

«Ля Палісіада» — це повнометражний дебют Філіпа Сотниченка в жанрі пострадянського нуару. Історія розгортається в Україні в 1996 році, за кілька місяців до підписання протоколу №6 Європейської конвенції з прав людини, що передбачав відмову від смертної кари, яка дісталася Україні у спадок від СРСР.

До цього Україна мала один із найвищих показників у світі за кількістю смертних вироків. Зокрема, за даними лондонської Організації захисту прав людини, у 1996 році Україна була на другому місці в світі після Китаю, засудивши до смерті 89 людей. Загалом з 1991 року в Українi було виконано понад 600 страт.

Сюжет розповідає про судового психіатра Олександра і його друга, слідчого Ільгара Сабітова, які беруть участь у розслідуванні заплутаної історії вбивства міліціонера. Правоохоронці поспішають закрити справу до скасування смертної кари, але лікар не впевнений у підсудності обвинуваченого та сумнівається у прозорості системи правоохоронних органів.

Проєкт стрічки розробляли з 2019 року, а знімали протягом 2021-го. Зйомки фільму відбувалися на Закарпатті й у Києві та завершилися у грудні 2021 року.

Стрічку створили кінокомпанії «Віател» та «Сучасне Українське Кіно» за підтримки Українського культурного фонду та Державного агентства України з питань кіно. Постпродакшн профінансував Гетерборзький кінофонд зі Швеції.

Головні ролі у фільмі зіграли Андрій Журба, Новруз Хікмет, Олександр Пархоменко, Валерія Олейникова, Олена Мамчур, Олександр Марлєєв.

Фільм «Ля Палісіада» цьогоріч у лютому отримав приз Міжнародної федерації кінокритиків (FIPRESCI) на Роттердамському міжнародному кінофестивалі. Крім цього, у вересні 2023-го стрічка взяла участь в одній із конкурсних програм міжнародного кінофестивалю в Сан-Себастьяні в Іспанії.

Фото: фейсбук-сторінка СУК

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1232
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду