Гран-прі 5-го франко-українського фестивалю молодого кіно «Міст» здобула короткометражка Євгенія Слупчука «День неостанній»

Гран-прі 5-го франко-українського фестивалю молодого кіно «Міст» здобула короткометражка Євгенія Слупчука «День неостанній»

5 Грудня 2023
560
5 Грудня 2023
14:43

Гран-прі 5-го франко-українського фестивалю молодого кіно «Міст» здобула короткометражка Євгенія Слупчука «День неостанній»

560
Фестиваль проходив з 29 листопада по 2 грудня у гібридному форматі, офлайн-заходи відбулись у Марселі в приміщенні Cité des Associations.
Гран-прі 5-го франко-українського фестивалю молодого кіно «Міст» здобула короткометражка Євгенія Слупчука «День неостанній»
Гран-прі 5-го франко-українського фестивалю молодого кіно «Міст» здобула короткометражка Євгенія Слупчука «День неостанній»

П’ятий франко-український фестиваль молодого кіно «Міст», який відбувся з 29 листопада по 2 грудня в офлайн- та онлайн форматах, оголосив переможців, повідомивши про це «Детектор медіа» пресрелізом.

Цьогоріч до конкурсної програми фестивалю увійшло 17 короткометражних фільмів, а переможців визначало міжнародне журі на чолі із Фаб’єнн Серван-Шрайбер, видатною французькою продюсеркою та культурно-громадською діячкою. Серед членів журі також були: Ханна Шигулла, актриса (Німеччина); Катя Краусова, продюсерка кіно і телебачення (Велика Британія); Марина Багрій-Шахматова, сценаристка, редакторка, журналістка (Україна); Лукас Енгландер, актор (Австрія); Григорій Гладій, актор (Україна/Канада). 

Нагороди 5-го франко-українського фестивалю молодого кіно «Міст» здобули:

  • «День неостанній» / Le dernier jour (2022),  режисер Євгеній Слупчук — гран-прі 5-го фестивалю «Міст»
  •  «Як це було» / Comment c’était (2023), режисерка Анастасія Солоневич — переможець програми короткометражних художніх фільмів
  • «Річниця» / Anniversaire (2023),  режисерка Анна Гончарова — нагорода за найкращу режисуру.

Переможці конкурсної програми короткометражних документальних фільмів:

  • «Гості з Харкова» / Les invités de Kharkiv (2023), режисерка Галина Лаврінець 
  • «Алоє, фікус, авокадо і 6 драцен» / Аloès, ficus, avocat et 6 dracaenas (2022), режисерка Марта Смеречинська

Крім цього, стрічки «Сяйво» (2023) Катерини Молокопєєвої та «Територія» (2022) Мішеля Ладеса отримали дипломи від журі.

Також у місті Марсель в приміщенні Cité des Associations відбулися офлайн-заходи фестивалю — спеціальні покази українських повнометражних документальних фільмів «На захисті ідентичності, культури, свободи» (ТО  #Babylon'13), «Крихка пам'ять» Ігоря Іванька, «Поразки імперії» Івана Тимшина і «Щоденник нареченої Христа» Марти Смеречинської.

Під час фестивалю у Франції презентували благодійний арт-проект «Листи до Бога» харківської художниці Дарії Титової та проводили благодійний збір коштів для підтримки української аеророзвідки та роботи зведеної тактичної групи «Адам», у якій служать українські кінематографісти. 

«П'ятий франко-український фестиваль молодого кіно Міст відбувся. Ми віримо, що міжнародний інтерес до української культури та митців зростатиме. Ми робитимемо все, щоб цей інтерес не згасав. Дякуємо нашим міжнародним партнерам за підтримку та солідарність із українськими кінематографістами та українським народом. Слава Україні!», — прокоментувала Галина Сулима, президентка фестивалю та амбасадорка Українського культурного фонду.

Франко-український фестиваль молодого кіно «Міст» організувала Міжнародна асоціація розвитку і підтримки української культури, партнерами виступили Association de Développement Personnel Franco-Ukrainienne, Франко-українська асоціація «Воля», Французький інститут в Україні, Посольство Франції в Україні, Alliances Françaises en Ukraine, CNC, UNIFRANCE, TorinoFilmLab | Museo Nazionale del Cinema di Torino's, I Am Tomorrow International Film Festival, Міністерство культури та інформаційної політики України, Державне агентство України з питань кіно, Український культурний фонд, Odesa Film Office, Культурна Дипломатія, Одеська кіностудія. Організатори фестивалю також отримують підтримку мерій Одеси та Марселя, Міжнародного благодійного фонду «Українсько-європейські ініціативи», Благодійного фонду «Двері» та  Всеукраїнської жіночої асоціації українського кіно та кіномистецтва.

Читайте також:

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що з 13 по 19 грудня 2023 року в Україні відбудеться онлайн-фестиваль європейського кіно European Film Festival 2023. EUFF 2023 збере дев’ять стрічок-переможців міжнародних конкурсів. 

Стали відомі дати проведення Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» наступного року — з 26 жовтня по 3 листопада.

Художній фільм режисера Філіпа Сотниченка «Ля Палісіада» («La Palisiada») став переможцем повнометражного конкурсу 41-го Туринського міжнародного кінофестивалю. 

Фото: фейсбук-сторінка франко-український фестиваль молодого кіно «Міст»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
560
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду