«Схеми»: Члена ЦВК Юрія Буглака, який після 24 лютого 2022-го працював дистанційно з Маямі, досі не звільнили з посади

«Схеми»: Члена ЦВК Юрія Буглака, який після 24 лютого 2022-го працював дистанційно з Маямі, досі не звільнили з посади

14 Жовтня 2023
1288
14 Жовтня 2023
14:23

«Схеми»: Члена ЦВК Юрія Буглака, який після 24 лютого 2022-го працював дистанційно з Маямі, досі не звільнили з посади

1288
За даними журналістів, заяву про складання повноважень, яку Буглак написав наступного дня після оприлюднення розслідування на початку серпня, ще не розглянули.
«Схеми»: Члена ЦВК Юрія Буглака, який після 24 лютого 2022-го працював дистанційно з Маямі, досі не звільнили з посади
«Схеми»: Члена ЦВК Юрія Буглака, який після 24 лютого 2022-го працював дистанційно з Маямі, досі не звільнили з посади

Член ЦВК Юрій Буглак, який виїхав до повномасштабного російського вторгнення і з того часу не повертався до України, досі перебуває на посаді. Це з’ясували журналісти проєкту «Схеми». 

Як зауважують у «Схемах», пункт 4 статті 30 закону України «Про Центральну виборчу комісію» передбачає, що однією з підстав дострокового припинення повноважень члена ЦВК є «вибуття на постійне місце проживання за межі України». Згідно з пунктом 6 цієї ж статті подання про це вносить голова комісії Президенту України.

Очільник ЦВК Олег Діденко в розмові з журналістами натомість сказав, що для застосування цієї норми закону «вибуття члена комісії на постійне місце проживання за межами України має бути офіційно підтверджене відповідними органами — зокрема, це має зафіксувати Державна міграційна служба та Державна прикордонна служба, проставивши відмітки про вибуття у паспорті».

На думку Діденка, сам він не має «підстав та повноважень», аби ініціювати офіційне встановлення таких фактів після публікації журналістів.

За даними «Схем», заяву про складання повноважень, яку Буглак написав наступного дня після оприлюднення розслідування на початку серпня, також іще не розглянули. 25 серпня вона надійшла до апарату Верховної Ради, нині заява  на розгляді в Комітеті з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Член ЦВК, нардеп Віталій Безгін вважає, що заява Буглака є «юридично нікчемною», оскільки він мав би надіслати її на ім’я Президента України, який робить подання до парламенту про звільнення. За словами Безгіна, комітет може переспрямувати заяву до Офісу Президента вже наступного тижня.

Звільнення ж Буглака на підставі закону про постійне проживання за межами України Безгін вважає «складним варіантом». Він зазначив, що таке звільнення «не регламентоване в законодавстві, треба щонайменше мати інформацію, як довго він відсутній в Україні і як довго він проживає у США».

Нагадаємо, Юрій Буглак — член Центральної виборчої комісії з 2019 року, колишній головний юридичний радник кондитерської корпорації Roshen, ексдепутат Верховної Ради від партії «Блок Петра Порошенка».

10 серпня журналісти проєкту «Схеми» оприлюднили результати розслідування про те, що Юрій Буглак виїхав з України за 12 днів до повномасштабного вторгнення і не повернувся навіть після звернення 14 лютого Президента Володимира Зеленського до держслужбовців, які на той час перебували за кордоном, повернутися до України протягом 24 годин.

Буглак з родиною оселився в Маямі та почав працювати у ЦВК дистанційно, зберігаючи свою посаду. Впродовж усього 2022 року держчиновник отримував з держбюджету України зарплату та інші виплати — сумарно йому нарахували півтора мільйона гривень, у тому числі матеріальну допомогу «на оздоровлення» та «для вирішення соціально-побутових питань у зв'язку з народженням дитини», яка загалом становить 230 тисяч гривень.

У перший же день — 9 березня 2023 року, — коли ЦВК після дистанційної роботи від початку повномасштабного вторгнення стала працювати офлайн, Буглак взяв декретну відпустку зі збереженням посади, що надало йому можливість не повертатися в Україну. 

Наступного ж дня після оприлюднення розслідування партія «Європейська солідарність» ініціювала відставку Буглака. Сам член ЦВК також написав заяву про складання повноважень.


 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1288
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду