«Живем в Майами, говорим по-русски». Член ЦВК Юрій Буглак за півтора року дистанційної роботи зі США отримав 1,5 млн з держбюджету України

«Живем в Майами, говорим по-русски». Член ЦВК Юрій Буглак за півтора року дистанційної роботи зі США отримав 1,5 млн з держбюджету України

10 Серпня 2023
10719
10 Серпня 2023
23:52

«Живем в Майами, говорим по-русски». Член ЦВК Юрій Буглак за півтора року дистанційної роботи зі США отримав 1,5 млн з держбюджету України

10719
З 9 березня 2023 року держслужбовець пішов у відпустку для догляду за дитиною зі збереженням своєї посади. З цього дня члени ЦВК знову повинні були працювати офлайн.
«Живем в Майами, говорим по-русски». Член ЦВК Юрій Буглак за півтора року дистанційної роботи зі США отримав 1,5 млн з держбюджету України
«Живем в Майами, говорим по-русски». Член ЦВК Юрій Буглак за півтора року дистанційної роботи зі США отримав 1,5 млн з держбюджету України

Член Центральної виборчої комісії Юрій Буглак виїхав з України 12 лютого 2022 року і з того часу не повертався. Він живе з родиною в американському штаті Флорида поблизу Маямі. Про це повідомляють «Схеми» у своєму новому розслідуванні.

Після виїзду за кордон Буглак продовжував отримувати зарплату з держбюджету, працюючи дистанційно майже рік. Сумарно йому нарахували півтора мільйона гривень, у тому числі й матеріальну допомогу на його прохання. З 9 березня 2023 року він пішов у відпустку для догляду за дитиною зі збереженням своєї посади. З цього дня члени ЦВК знову повинні були засідати офлайн, тобто працювати на своїх робочих місцях.

Юрій Буглак — член Центральної виборчої комісії з 2019 року, колишній головний юридичний радник кондитерської корпорації «Roshen», ексдепутат Верховної Ради від партії «Блок Петра Порошенка».

У месенджері «Телеграм» Буглак є учасником групи «Барахолка Майами», а його дружина Тетяна Ртищева — учасниця групи «Живем в Майами, говорим по-русски». 

У коментарі журналістам чиновник заявив, що має «особисті обставини», і на його думку, він не порушував українських законів, бо виїхав до вторгнення, а з його початком ЦВК перейшла на дистанційну роботу. У зв'язку з цим «Схеми» нагадують,  що 14 лютого 2022 року, через два дні після виїзду Буглака, президент Володимир Зеленський закликав усіх представників держави повернутись протягом 24 годин в Україну. На думку Буглака, заклик президента не поширювався на членів ЦВК.

 Живучи за кордоном, член ЦВК Юрій Буглак восени 2022 року двічі просив про матеріальну допомогу з бюджету України — «на оздоровлення» та «для вирішення соціально-побутових питань у зв'язку з народженням дитини». Отримана ним допомога загалом становить 230 тисяч гривень.

Також Буглак у 2021–2023 роках не проводив особистого прийому громадян, що є посадовим обов'язком членів ЦВК.

Оскільки Буглак відмовився повідомити «Схемам» про місце свого перебування, журналісти з’ясували самі, що посадовець разом зі своєю родиною живе у передмісті Маямі, у штаті Флорида (США).

Конкретне місце проживання журналісти встановили із соціальних мереж дружини Юрія Буглака та матері його дитини ― Тетяни Ртищевої.

Юрій Буглак разом з дружиною Тетяною — учасники групи в телеграмі під назвою «Барахолка в Маями».

Ртищева — учасниця групи «Живем в Майами, говорим по-русски» у Facebook. Там вона опублікувала світлину, завдяки якій журналістам вдалося вирахувати локацію.

Це житловий комплекс The Wave у місті Голлівуд штату Флорида.

ЖК The Wave у Голлівуді

Комплекс розташований просто на узбережжі Атлантичного океану. Там є басейни, спа, фітнес-центр та свій вихід до пляжу.

ЖК The Wave у Голлівуді, у якому ймовірно живе член ЦВК Юрій Буглак із родиною

Голова ЦВК Олег Діденко в коментарі «Схемам» сказав, що з юридичної точки зору в нього не було підстав внести подання на звільнення Буглака з посади. Моральний бік питання голова ЦВК прокоментував так: «З морального боку тут може бути багато питань. Але мені не правильно коментувати дії колег, я такий самий член ЦВК, як і інші. Коли мене головою обирають ― я маю певні додаткові адміністративні та організаційні функції, але вони не є безпосередньо моїми підлеглими в прямому сенсі цього слова. Я їх не приймаю на роботу і не звільняю. Мені, мабуть, не правильно коментувати дії колег».

В Україні Буглак має під Києвом чотири земельних ділянки загальною площею майже 50 соток. Володіє двома будинками — на 390 і 85 квадратів — у Вишгороді та селі Хотянівка Вишгородського району. А також двома квартирами — у центрі Києва та на Подолі. Ще дві квартири в столиці має його дружина. Дані про це обліковуються у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

В останній, публічно доступній декларації за 2018 рік посадовець задекларував позашляховики Land Rover Discovery Sport 2017 року та Land Rover Freelander 2013 року, а також колекцію дорогих годинників: Rotap Maranello з рожевого золота, Breguet — із жовтого, Chopard з білого та Marius Lacroix — з титановим корпусом, а також смартгодинник Louis Vuitton. Тоді Буглак декларував, що має готівкою 990 тисяч доларів, 725 тисяч гривень та 120 тисяч євро.

«Схеми» зауважують, що хоча під час воєнного стану немає виборів, ЦВК усе одно працює, бо це постійно діючий орган. Члени ЦВК пропонують проєкти законів, за якими відбудуться вибори після війни.

Крім того, під час війни у ЦВК є  додаткові обовʼязки — захищати дані виборців та держреєстри, щоби до них не отримали доступу зловмисники, зокрема російські окупанти, та не завдали шкоди українцям.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10719
Читайте також
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Леша
263 дн. тому
Ви цю людину не знаєте (я це зрозумів по тексту) - це права рука Порошенка - юридичний радник який працював на Рибальському ще з далего 2011 року у Петра Олексійовичича - відповідав за багато напрявків і за схеми - (але я бачу по тексту що Ви не в матеріалі зовсім) - Ви копніть біографію цієї людини: зокрема його родини і брата. . . і т.д
влад
265 дн. тому
Для кого ЗАКОН про працю ? У всих "малоімущих" свій закон . Це просто сором перед світом , який нам допомагає .
Radio Mortale
265 дн. тому
цілком і повністю американський тобто цинічно-комерційний підхід до життя. саме життя вже не є цінністю. лише гроші - головна американська цінність. ваша американська свобода вимірюється виключно сумою грошей яка у вас є. без грошей в америку лізти нема чого, з грішми теж нема чого українцям - як тільки гоші закінчаться, а закінчаться вони швидко - пан Буглак will roll back to Ukraine.
андрій
265 дн. тому
там вся кантора така - ще з часів сірожи підрахуя
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду