«Золотий глобус» оголосив переможців 2024 року

«Золотий глобус» оголосив переможців 2024 року

8 Січня 2024
4373

«Золотий глобус» оголосив переможців 2024 року

4373
Цьогоріч нагороди вручали у 27 категоріях. До традиційного списку додали ще дві номінації — за найкращу роботу в жанрі стендап-комедії на телебаченні і за кінематографічні та касові досягнення.
«Золотий глобус» оголосив переможців 2024 року
«Золотий глобус» оголосив переможців 2024 року

У ніч на 8 січня в Лос-Анджелесі відбулася 81-ша церемонія вручення премії «Золотий глобус» Голлівудської асоціації іноземної преси. 

Головним ведучим церемонії був американський стендап-комік Джо Кой, повідомляє The Guardian, а вручали нагороди такі зірки, як Опра Вінфрі, Вілл Феррелл, Бен Аффлек, Америка Феррара, Мішель Єо, Флоренс П'ю, Наталі Портман та інші.

Цьогоріч переможців оголошували у 27 категоріях. До традиційного списку додали дві номінації — «Найкраща робота в жанрі стендап-комедії на телебаченні» та «За кінематографічні та касові досягнення». Саме за касові досягнення голлівудські кінокритики відзначили фільм Грети Гервіг «Барбі», який числився у лідерах за кількістю номінацій серед повнометражних фільмів, претендуючи на нагороду одразу в десяти категоріях. Однак тріумфу не вийшло.

У багатьох основних категоріях — «Найкраща драма», «Найкраща чоловіча роль», «Найкраща чоловіча роль другого плану», «Найкраща оригінальна музика» — відзнаки здобув фільм «Оппенгеймер» Крістофера Нолана, якому драма принесла ще й перший режисерський «Золотий глобус».

Крім «Оппенгеймера» переможцями премії стали «Бідолахи» в номінації «Комедія чи мюзикл», «Ведмідь» у номінації «Комедійний серіал» та «Спадкоємці» в номінації «Драматичний серіал».

Найкращим фільмом іноземною мовою стала «Анатомія падіння», лідером серед анімаційних фільмів — «Як ти живеш?». Кращим актором драматичного телесеріалу обрали Кірана Калкіна за роль у мінісеріалі «Спадкоємці». Джеремі Аллен Вайт отримав «Золотий глобус» у номінації «Найкращий актор у комедійному серіалі» за гру у «Ведмеді».

Переможці «Золотого глобуса» 2024:

  • Найкращий сценарій: «Анатомія падіння» (Жюстін Тріє, Артур Харарі);
  • Найкраща акторка драматичного фільму: Лілі Гледстоун («Вбивці квіткової повні»);
  • Найкращий актор у комедійному фільмі чи мюзиклі: Пол Джаматті («Залишені»);
  • Найкраща акторка в комедійному фільмі чи мюзиклі: Емма Стоун («Бідолахи»);
  • Найкращий актор другого плану: Роберт Дауні–молодший («Оппенгеймер»);
  • Найкраща акторка другого плану: Давайн Джой Рендольф («Залишені»);
  • Найкраща музика: Людвіг Ґоранссон («Оппенгеймер»);
  • Найкраща пісня: «What Was I Made For?» Біллі Айліш («Барбі»);
  • Найкращий мінісеріал, серіал-антологія або фільм для телебачення: «Сварка»;
  • Найкращий актор у драматичному серіалі: Кіран Калкін («Спадкоємці»);
  • Найкраща акторка у драматичному серіалі: Сара Снук («Спадкоємці»);
  • Найкращий актор другого плану в серіалі: Метью Макфейден  («Спадкоємці»);
  • Найкраща акторка другого плану в серіалі: Елізабет Дебікі («Корона»);
  • Найкращий актор у телевізійному серіалі в жанрі мюзикл або комедія: Джеремі Аллен Вайт («Ведмідь»);
  • Найкраща акторка в телевізійному серіалі в жанрі мюзикл або комедія: Айо Едебірі («Ведмідь»).

Кінопремію «Золотий глобус» (Golden Globe) з 1944 року присуджує Голлівудська асоціація іноземної преси за повнометражні кінострічки, а також серіали і телевізійні фільми. Нагородження відбувається за результатами голосування провідних журналістів, які спеціалізуються на тематиці Голлівуду. Церемонія проходить на початку року й символічно відкоиває сезон кінонагород. Інша престижна кіновідзнака — премія Американської кіноакадемії  «Оскар» — його завершує.

Торік найкращим повнометражним драматичним фільмом було визнано «Фабельмани» Стівена Спілберга. Кейт Бланшетт отримала «Золотий глобус» за найкращу жіночу роль у фільмі «Тар». А Остін Батлер став володарем премії за найкращу чоловічу роль у фільмі «Елвіс». Найкращим телесеріалом було визнано «Будинок дракона» — приквел «Гри престолів».

До учасників минулорічної церемонії «Золотого глобусу» пролунало і відеозвернення Президента України Володимира Зеленського, якого представив актор Шон Пенн. Зеленський нагадав, що «Золоті глобуси» почали вручати під час Другої світової війни у 1943 році, і заявив, що битва України проти російського вторгнення символізує «боротьбу за право нового покоління дізнаватися про війну лише з кіно».

Фото: Reuters / Mike Blake

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4373
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду