У квітні 2024-го вийде книга мемуарів Салмана Рушді про напад на нього під час виступу в Нью-Йорку

У квітні 2024-го вийде книга мемуарів Салмана Рушді про напад на нього під час виступу в Нью-Йорку

12 Жовтня 2023
650
12 Жовтня 2023
14:37

У квітні 2024-го вийде книга мемуарів Салмана Рушді про напад на нього під час виступу в Нью-Йорку

650
Внаслідок цього нападу письменник провів пів року в лікарні, втратив зір на одне око та дієздатність одної з рук.
У квітні 2024-го вийде книга мемуарів Салмана Рушді про напад на нього під час виступу в Нью-Йорку
У квітні 2024-го вийде книга мемуарів Салмана Рушді про напад на нього під час виступу в Нью-Йорку

У квітні 2024 року у британському видавництві Penguin Random House вийде книга мемуарів «Ніж: Роздуми після замаху на вбивство» письменника Салмана Рушді. Про це написало Суспільне з посиланням на повідомлення The Guardian.

Попередня книга Рушді, роман «Місто перемоги», з’явилась на початку 2023 року, але була створена ще до нападу на письменника у серпні 2022 року в Нью-Йорку. Тоді під час його виступу на сцену вийшов чоловік, який завдав 75-річному Рушді кілька ножових поранень. Після цього письменнику довелось провести пів року в лікарні, він втратив зір на одне око та дієздатність одної з рук.

Нападником виявився 24-річний Хаді Матар із Нью-Джерсі, який заявив, що вважає Рушді особою, яка «атакує іслам». Чоловіка одразу затримали, а наступного дня після нападу висунули звинувачення в суді округу Чатокуа в Мейвіллі, штат Нью-Йорк. Матар не визнав себе винним за звинуваченням у замаху на вбивство й нападі на Рушді.

Після того, як стався напад, письменники по всьому світу провели міжнародний флешмоб на підтримку Рушді.

Про намір написати роман про напад Рушді говорив ще влітку цього року на літературному фестивалі HAY, ідеться в публікації The Guardian. Письменник зазначав, що писатиме «не тільки про напад, але й про те, що навколо нього».

Генеральний директор видавництва Penguin Random House назвав мемуари Рушді «пекучою книгою», яка «нагадує про силу слова, здатного надати сенс немислимому».

Салман Рушді — британський письменник, критик, публіцист індійського походження. Його книга «Сатанинські вірші» заборонена в Ірані з 1988 року, оскільки багато мусульман вважають її наругою над релігією.

За рік після її публікації тодішній лідер Ірану аятола Рухолла Хомейні видав фетву із закликом до смерті Рушді. Тому, хто вбʼє Рушді, запропонована нагорода в розмірі майже 3 мільйонів доларів. Після цього Велика Британія й Іран на кілька років розірвали дипломатичні відносини, а Рушді тривалий час змушений був переховуватися під захистом Скотленд-Ярду.

Уряд Ірану давно дистанціювався від указу Хомейні, але настрої проти Рушді збереглися. 2012 року напівофіційний іранський релігійний фонд «15 Хордад» збільшив нагороду за Рушді з 2,8 до 3,3 мільйона доларів.

У 2007 році за рішенням британської королеви Єлизавети II Рушді отримав рицарське звання за заслуги в галузі літератури. У липні 2008 року він отримав Букерівську премію за свій роман «Діти опівночі».

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв, що 9 жовтня померла Марія Морозенко, українська дитяча письменниця та поетеса, літературна редакторка, філологиня, лавреатка багатьох літературних премій. 

У застосунку Megogo стала доступною аудіокнига «Позивний для Йова» Олександра Михеда, в якій письменник розповів про свій досвід переживання війни, а також про досвід його родини та близьких.

У липні цього року у Франції на 94-му році життя помер культовий письменник чеського походження Мілан Кундера.

Українська письменниця та публіцистка Тетяна Малярчук стала лауреаткою австрійської премії імені Теодора Крамера.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
650
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду