Помер письменник Мілан Кундера

Помер письменник Мілан Кундера

12 Липня 2023
1603
12 Липня 2023
13:25

Помер письменник Мілан Кундера

1603
Його найвідоміший роман «Нестерпна легкість буття» описує свободу вибору, фаталізм та екзистенційний абсурд на тлі подій Празької весни.
Помер письменник Мілан Кундера
Помер письменник Мілан Кундера

У Франції на 94-му році життя помер культовий письменник чеського походження Мілан Кундера. Про це повідомило чеське видання Novinky.cz, Reuters та «Радіо Свобода».

Кундера народився 1929 року в чеському місті Брно, у 1975 році переїхав до Франції, де й жив до кінця життя. Після еміграції письменника позбавили громадянства Чехословаччини.

З початку 1990-х писав французькою. На батьківщину після еміграції жити так і не повернувся, а відвідував Чехію лише інкогніто. Хоча у 2019 році Мілан Кундера відновив чеське громадянство. Після Оксамитової революції він кілька разів приїздив на батьківщину, але заборонив перекладати чеською свої останні романи.

У 1982 році письменник видав свій найвідоміший роман «Нестерпна легкість буття». Основні події в ньому відбуваються в 1968 році, Празька весна спочатку є тлом, а потім безпосередньо впливає на долі героїв, змушених тікати за кордон. За словами Кундери, цей роман є художнім висловом про свободу вибору, його фаталізм, екзистенційний абсурд. У 1988 році за цим романом Філіп Кауфман зняв фільм, і Кундера став всесвітньо відомим, хоча й був незадоволений цим фільмом.

У 1990 році з'явився ще один філософський роман «Безсмертя» і короткі романи, написані французькою мовою: «Неспішність» (1993), «Справжність» (1998), «Незнання» (2000). Загалом він написав десять книг, з них чотири — французькою мовою. 

Творчості письменника були притаманні мотиви кризи ідентичності, нерозуміння в міжособистісному спілкуванні, індивідуальних підходів до власного та спільного минулого. Кундера вважається одним із найпопулярніших письменників сучасності, а кожен його новий твір ставав бестселером інтелектуальної прози.

Фото: flickr.сom

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1603
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду