Письменники проведуть міжнародний флешмоб на підтримку Салмана Рушді

Письменники проведуть міжнародний флешмоб на підтримку Салмана Рушді

17 Серпня 2022
1026
17 Серпня 2022
18:36

Письменники проведуть міжнародний флешмоб на підтримку Салмана Рушді

1026
Цієї п'ятниці кожен, хто проти цензури і тероризму, може опублікувати відео з читанням творів письменника або ж долучитися до твіттер-шторму.
Письменники проведуть міжнародний флешмоб на підтримку Салмана Рушді
Письменники проведуть міжнародний флешмоб на підтримку Салмана Рушді

Цієї п’ятниці, 19 серпня, письменники та читачі з усього світу долучаться до акції підтримки Салмана Рушді. Про це повідомляє PEN America.

Читання пройдуть у публічній бібліотеці Нью-Йорка з 11 до 12 за місцевим часом. Вибрані твори Рушді прозвучать голосами таких письменників як Пол Остер, Реджинальд Дуейн Беттс, Тіна Браун, Кіран Десаї, Андреа Елліотт та інших. Цю подію PEN America транслюватиме у прямому ефірі.

Долучитися до акції можна й іншим чином. Організатори пропонують проводити публічні читання творів Салмана Рушді, публікувати відеозаписи з читаньйого творів. Також у твіттері пройде шторм, для участі у якому слід використовувати хештег #StandWithSalman і позначку @penamerica.

Нагадаємо, 13 серпня Салман Рушді зазнав нападу під час публічного виступу в Інституті Шатокуа в західному Нью-Йорку. Через тяжкі травми, завдані ножем, письменник спочатку дихав при допомозі апарату штучної вентиляції легень. Зараз, як запевнив його син Зафар Рушді, Салман Рушді розмовляє з родиною, не втрачаючи почуття гумору. Хоча процес одужання, вочевидь, буде тривалим. 

За повідомленням поліції, нападником є 24-річний американець ліванського походження Хаді Матар із Нью-Джерсі. Він завдав письменнику щонайменше 10 ударів ножем, пошкодивши око, руку, печінку. Суддя постановив взяти Матара під варту без права внесення застави. Окружний прокурор Джейсон Шмідт заявив, що його дії були зумисними.

Салман Рушді — британський письменник, критик, публіцист індійського походження. Він президент американського ПЕН-центру, президент і засновник Міжнародного парламенту письменників, член Королівського літературного товариства.

За роман «Сатанинські вірші» письменник зазнав переслідування. У 1989-му році тодішній іранський аятола Хомейні назвав книгу блюзнірською і віровідступницькою та закликав стратити автора. Після цього Велика Британія й Іран на кілька років розірвали дипломатичні відносини, а Рушді тривалий час змушений був переховуватися під захистом Скотленд-Ярду.

У 2005 році аятола Алі Хаменеї нагадав, що письменника має бути покарано.

Тим часом The New Yorker пропонує ширше поглянути на заборону творів Салмана Рушді, називаючи вирок письменнику політичним рішенням аятоли, який навіть не читав «Сатанинських віршів».

Фото: PEN America

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1026
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду