Пропагандист Ілля Клішин не буде очолювати інтернет-команду «Настоящего времени»

Пропагандист Ілля Клішин не буде очолювати інтернет-команду «Настоящего времени»

31 Березня 2023
2024
31 Березня 2023
17:26

Пропагандист Ілля Клішин не буде очолювати інтернет-команду «Настоящего времени»

2024
Скандал навколо ймовірного призначення Клішина викликали його погляди. Раніше він опублікував матеріал про те, що Росія повинна зберегти Крим після Путіна.
Пропагандист Ілля Клішин не буде очолювати інтернет-команду «Настоящего времени»
Пропагандист Ілля Клішин не буде очолювати інтернет-команду «Настоящего времени»

Ілля Клішин не буде керувати інтернет-командою «Настоящего времени», яка відповідає за сайт, YouTube та всі соцмережі видання. Цю інформацію «Детектору медіа» підтвердила Ірина Ромалійська, ведуча та журналістка «Настоящего времени». За її словами, про це рішення зранку 31 березня повідомив співробітникам директор телеканалу «Настоящее время» Павло Буторін.  

«Детектор медіа» звернувся за підтвердженням інформації до Павла Буторіна та Вікторії Беннер, комунікаційної директорки «Радіо Свободи». На що остання відповіла, що «Радіо Свобода не коментує конкретні кадрові питання, пошук на згадану вакансію триває». 

Нагадаємо, що, за інформацією джерел «Детектора медіа», Іллю Клішина представили співробітникам «Настоящего времені» як керівника онлайн-команди 29 березня. До виконання обов’язків він мав приступити пізніше, після оформлення візи. Його призначення викликало обурення в української, білоруської та частини російської команди видання через погляди чоловіка.

Наприклад, його матеріал «Как России сохранить Крым после Путина»: «Задача стоит именно так: как сохранить Крым в новой России и как добиться его признания в составе нашей страны Западом и, главное, Украиной. Важно понимать, что варианта отдать его обратно нет [...] Западным партнерам следует дать понять, что речь идет об историческом выборе, и, возможно, даже преувеличить масштаб внутреннего сопротивления, которое жаждет компенсации за него».

Водночас на запитання «Детектора медіа»  Вікторія Беннер, комунікаційна директорка «Радіо Свободи» 30 березня («Настоящее время» — це спільний проєкт «Радіо Свободи» та «Голосу Америки»)  відповіла: «Ми ще не фіналізували призначення нового директора інтернет-команди "Настоящего времени"».

Як «Детектору медіа»  стало відомо з наших джерел, призначення Іллі Клішина — це лише остання зі схожих проблем, що спіткають редакцію «Настоящего времени».  Українські співробітники обурюються, що на всі керівні посади в редакції «Настоящего времени», навіть під час повномасштабної війни Росії проти України, призначають вихідців із Росії.  Ще до повномасштабної війни між російським менеджментом у головному офісі та українською командою виникали ідеологічні розбіжності. Також серед співробітників «Настоящего времени» є вихідці з російських державних пропагандистських каналів. 

Сума цих факторів змушує українську частину редакції «Настоящее время» перейматися через загрозу бути виключеними з переліку іноземних телеканалів, які дозволено ретранслювати в Україні. 

Нагадаємо, що у серпні 2022 року «Настоящее время» опублікувало, а потім видалило відео, на якому жителі Москви з посмішками розповідають, що їхнє життя не змінилося (або майже не змінилося) за пів року після початку повномасштабного вторгнення в Україну. Дехто прямо підтримував дії Кремля.


Кадровий скандал із російськими пропагандистами стався також у Російській службі «Голосу Америки». Там взяли на роботу Гаррі Княгницького, пропагандиста НТВ, що знімав сюжети про «ополченцев». Після звернення українських медійників та обурення співробітників самого «Голосу Америки» колишнього пропагандиста відправили в оплачувану відпустку. Рішення щодо його подальшої долі досі не прийняли.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2024
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду