Сенатори США висловили занепокоєння щодо внутрішніх вказівок «Голосу Америки» не називати ХАМАС «терористами»

Сенатори США висловили занепокоєння щодо внутрішніх вказівок «Голосу Америки» не називати ХАМАС «терористами»

8 Листопада 2023
1111
8 Листопада 2023
20:20

Сенатори США висловили занепокоєння щодо внутрішніх вказівок «Голосу Америки» не називати ХАМАС «терористами»

1111
Посадовці в листі керівниці Агенції глобальних медіа Аманді Беннет: «"Голос Америки" створив редакційні подвійні стандарти, згідно з якими він, здається, визнає терористами ІДІЛ, Аль-Каїду та інші терористичні групи, але не підтримуваний Іраном ХАМАС, який очевидно прагне знищити Ізраїль і вбивати євреїв».
Сенатори США висловили занепокоєння щодо внутрішніх вказівок «Голосу Америки» не називати ХАМАС «терористами»
Сенатори США висловили занепокоєння щодо внутрішніх вказівок «Голосу Америки» не називати ХАМАС «терористами»

Сенатори США надіслали листа директорці Агенції глобальних медіа (USAGM) Аманді Беннет, у якому висловили серйозну стурбованість щодо внутрішніх вказівок керівництва «Голосу Америки» (VOA) не називати угруповання ХАМАС та його членів терористами. 

«Ми пишемо, щоб висловити наше глибоке занепокоєння щодо останніх подій в "Голосі Америки", пов’язаних з його висвітленням терактів угруповання ХАМАС, іноземної терористичної організації (FTO), яка фінансується, озброюється та керується режимом, що підтримує тероризм Ірану. Десятки країн підтримали США у визнанні ХАМАС терористичною організацією», — йдеться у зверненні сенаторів. 

Посадовці зауважили, що рекомендації помічниці редактора з новинних стандартів Керол Ґенсбург та керівниці бюро «Голосу Америки» в Білому домі Петсі Відакусвари вже взяли до уваги, зокрема, у нещодавньому відеосюжеті про різанину ХАМАСу на фестивалі Nova Music в Ізраїлі. Головний редактор наказав репортерці Лінді Градштайн змінити вже затверджений сценарій, назвавши членів ХАМАСу не терористами, а «бойовиками».

«Як члени комітетів Сенату з юрисдикцією щодо політики та фінансування USAGM, ми вважаємо, що редакційна політика "Голосу Америки", проти використання терміна "терорист", суперечить принципу видання щодо надання "точних, об’єктивних і вичерпних" новин. Ми серйозно сумніваємося, як редакційна політика "Голосу Америки" просуває інтереси американських платників податків, які щороку щедро фінансують цю інформаційну організацію», — пишуть сенатори. 

У листі зазначили, що заяви Ґенсбург та Відакусвари не збігаються з політикою «Голосу Америки» при описі інших терористичних груп. На думку сенаторів, це свідчить про «абсурдний і порожній моральний релятивізм». Зокрема, у новині за 14 квітня 2023 року «Голос Америки» називає ІДІЛ терористичним угрупованням: «Сполучені Штати прагнуть бути присутніми в регіоні для моніторингу та вирішення проблеми загрози з боку терористичних груп, таких як Ісламська держава».

«"Голос Америки" створив редакційні подвійні стандарти, згідно з якими він, здається, визнає терористами ІДІЛ, Аль-Каїду та інші офіційно визнані терористичні групи, але не підтримуваний Іраном ХАМАС, який очевидно прагне знищити Ізраїль і вбивати євреїв. Отже, подвійний стандарт редакції суперечить її принципам надання "точних, об’єктивних та вичерпних" новин для аудиторії в усьому світі та "проведення відповідального обговорення і думки" з питань, пов'язаних із зовнішньою політикою США», — резюмували в листі до директорки Агенції глобальних медіа.

Сенатори закликали переглянути рекомендації «Голосу Америки», а також притягнути до відповідальності його керівництво, «включаючи негайне звільнення Керол Ґенсбург і Петсі Відакусвари».

Нагадаємо, внутрішні рекомендації керівництва «Голосу Америки» не називати ХАМАС та його членів «терористами», за винятком випадків, коли вони цитують чиїсь заяви, розіслали співробітникам у п’ятницю, 3 листопада.

У листі помічниця редактора з новинних стандартів Керол Ґенсбург розповіла про політику видання щодо висвітлення терактів 7 жовтня та наступної ізраїльської кампанії проти цілей ХАМАСу.

Репортери та редактори видання можуть назвати вбивство бойовиками ХАМАСу мирних жителів 7 жовтня «терористичними нападами» або «терористичними актами», однак мають «уникати називати ХАМАС та його членів терористами, за винятком у лапках». Натомість журналістам пропонують вживати терміни «група бойовиків» або «бойовики». При цьому інструкція «Голосу Америки» вказує, що хоча редакція повідомляє про дії терористів, видання не має бути «платформою для поширення їхніх повідомлень».

Як повідомляв раніше «ДМ», британський суспільний мовник BBC не погоджується переглянути свою політику не називати бойовиків угруповання ХАМАС «терористами» — попри гостру критику від британських можновладців та протести активістів.

ВВС посилається на свої давні редакційні приписи і вважає, що вживання слова «терорист» означає, що редакція зайняла чиюсь сторону в конфлікті, і заважає, а не допомагає аудиторії зрозуміти, що відбувається.

Читайте також:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1111
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду