«Голос Америки» звільнив російського пропагандиста

«Голос Америки» звільнив російського пропагандиста

16 Червня 2023
2925
16 Червня 2023
09:21

«Голос Америки» звільнив російського пропагандиста

2925
Після внутрішнього розслідування російська редакція вирішила не продовжувати контракт із Гаррі Княгницьким.
«Голос Америки» звільнив російського пропагандиста
«Голос Америки» звільнив російського пропагандиста

«Голос Америки» відмовився продовжувати контракт із російським пропагандистом, колишнім кореспондентом російського телеканалу НТВ Гаррі Княгницьким. Про це стало відомо з відповіді на запит редакції «Детектора медіа». «"Голос Америки" завершив перевірку двох своїх російськомовних журналістів, розпочату на початку цього року під керівництвом зовнішнього рецензента з великим досвідом як у євразійській, так і в американській журналістиці. Рецензент провів інтерв’ю з персоналом і журналістами та представив свої висновки "Голосу Америки" цього тижня. "Голос Америки" вирішив скористатися опцією щодо продовження контракту з Дар’єю Давидовою, яка три роки працювала фрилансеркою в "Голосі Америки", перш ніж восени минулого року приєдналася до російської служби "Голосу Америки". "Голос Америки" не буде використовувати опцію щодо продовження контракту з Гаррі Княгницьким, який приєднався до "Голосу Америки" минулої осені», — написав представник медіа Найджел Гіббс.

Скрин з відповіді «Голосу Америки»

Гаррі Княгницький почав працювати в «Голосі Америки» торік восени. Співробітники редакції зверталися спочатку до свого менеджменту, а потім до американських конгресменів з вимогою переглянути призначення Княгницького та ще однієї журналістки — Дарії Давидової. Їй колеги закидали легітимізацію анексії Криму. 

У часи роботи на російському телеканалі НТВ Княгницький був воєнним кореспондентом та знімав пропагандистські сюжети про російську війну проти України. Зокрема, він готував матеріали про «терориста» Олега Сенцова, «приєднання» Криму та «геноцид» жителів Донбасу.

Читайте також:

У жодному зі знайдених редакцією «Детектора медіа» матеріалів Гаррі Княгницький не згадував про російську агресію. Натомість російських бойовиків він називає «ополченням» чи «самообороною Донбасу». Про дії української армії каже як про «захоплення міст» і протиставляє українські обстріли, які начебто спричинили в Донецьку гуманітарну катастрофу, допомозі від Росії.

Княгницький пропрацював на НТВ до 2017 року та пішов звідти, як сам стверджує, з етичних міркувань: «До какого состояния ты будешь прогибатся?». 

Після цього Княгницький влаштувався в нью-йоркську редакцію російського телеканалу RTVI. Там майбутній кореспондент «Голосу Америки» писав, наприклад, про протести після вбивства поліцейськими афроамериканця Джорджа Флойда: «…Потому что где темнокожие — там преступность. Так говорят русские, съехавшие из Южного и Восточного Гарлема». 

Також Княгницький готував матеріал про те, чому «ліберальна» американська преса не розслідує сексуальні звинувачення проти Джо Байдена: «Вода — мокрая, небо — голубое, New York Times получает Пулитцера за материалы о режиме Путина [...] История Тары Рид, действительно, трудно доказуема. Как и любая другая, подобная ей. Но если просто закрыть глаза на свидетельства против Байдена, не дискредитирует ли это движение #MeToo, совсем не чуждое для NYT? У редакции сложный выбор. Гораздо сложнее, чем просто отплясываться на Путине, Трампе и американских консерваторах. И Пулитцера за этот выбор не дадут».

Під час роботи на RTVI Гаррі Княгницький не залишив тему російсько-української війни назовсім. Після того, як Росія обстріляла та захопила українські кораблі в Керченській протоці, він спекулював, що Україна спеціально спровокувала Росію. І стверджував, що в цій ситуації не зрозуміло, хто юридично винен і хто в чиї води зайшов. Нагадаємо, що у 2014 році Генеральна асамблея ООН прийняла резолюцію про невизнання анексії Криму. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2925
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду