Суд у Хмельницькому відкрив провадження за позовом видання «Жар.Info» проти Апарату Верховної Ради

Суд у Хмельницькому відкрив провадження за позовом видання «Жар.Info» проти Апарату Верховної Ради

26 Березня 2024
1080
26 Березня 2024
14:36

Суд у Хмельницькому відкрив провадження за позовом видання «Жар.Info» проти Апарату Верховної Ради

1080
Видання звернулось до суду після відмови надати публічну інформацію на запит щодо закордонних відряджень нардепів, що презентують Хмельниччину.
Суд у Хмельницькому відкрив провадження за позовом видання «Жар.Info» проти Апарату Верховної Ради
Суд у Хмельницькому відкрив провадження за позовом видання «Жар.Info» проти Апарату Верховної Ради

Хмельницьке видання «Жар.Info» від імені журналістки Альони Берези 20 березня подало судовий позов проти Апарату Верховної Ради України. Видання вирішило звернутися до суду після того, як отримало відмову надати публічну інформацію на журналістський запит щодо закордонних відряджень народних депутатів, що презентують Хмельниччину. Про це написав Інститут масової інформації, посилаючись на повідомлення «Жар.Info».

Береза кілька разів надсилала відповідні запити до Апарату ВР: 28 листопада 2023 року, 10 січня та 7 лютого 2024 року, — зазначають у редакції медіа.

Перший запит розпорядник проігнорував, а два наступні розглянув, однак не надав запитуваної інформації, обґрунтовуючи своє рішення тим, що документа, який містить запитувану інформацію, Апарат ВР не має.

«Документ, який містив би запитувану Вами інформацію, в Апараті Верховної Ради України не створюється та не знаходиться у його володінні, а може бути отриманий лише шляхом узагальнення та аналітичної обробки даних. Відповідно ж до підпункту 3 пункту 2 розпорядження Голови Верховної Ради України від 11 травня 2011 року № 393 “Апарат Верховної Ради України не є розпорядником інформації за запитами на інформацію щодо інформації… яка може бути отримана шляхом узагальнення, аналітичної обробки даних або потребує створення в інший спосіб», — йшлося у відповіді Апарату ВР.

Після цього редакція подала позов до Хмельницького окружного адміністративного суду. У своєму позові «Жар.Info» просило визнати відповідь Апарату ВРУ протиправною, зобов’язати розпорядника надати інформацію на запит і витребувати згадане вище розпорядження голови ВРУ.

21 березня Хмельницький окружний адміністративний суд відкрив провадження. Справу розглядатимуть за правилами спрощеного позовного провадження. Також суд витребував в Апарату ВР матеріали розгляду запиту на отримання інформації від 7 лютого 2024 року.

Нагадаємо, у червні 2023 року Хмельницький окружний адміністративний суд задовільнив позов журналістки редакції «Жар.Info» Альони Берези проти міської ради, що раніше відмовилася надавати інформацію щодо обстеження будівель середніх навчальних закладів. 

Також раніше ми повідомляли, що 12 березня цього року агенція журналістських розслідувань «Слідство.Інфо» подала судовий позов проти Апарату Верховної Ради. Звернутись до суду журналістів спонукала відмова розпорядника надати за запитом публічну інформацію про службові закордонні відрядження народних депутатів у період повномасштабного російського вторгнення.

Читайте також:

Фото: «Жар.Info» / телеграм

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1080
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду