Медіарух закликав «Голос Америки» звільнити російського пропагандиста Гаррі Княгницького

Медіарух закликав «Голос Америки» звільнити російського пропагандиста Гаррі Княгницького

22 Лютого 2023
2091

Медіарух закликав «Голос Америки» звільнити російського пропагандиста Гаррі Княгницького

2091
Українські медійники: У часи роботи на НТВ Гаррі Княгницький особисто займався пропагандою, знімаючи сюжети про російсько-українську війну. Але і після звільнення не змінив своїх поглядів.
Медіарух закликав «Голос Америки» звільнити російського пропагандиста Гаррі Княгницького
Медіарух закликав «Голос Америки» звільнити російського пропагандиста Гаррі Княгницького

Українські журналісти і медійні організації закликали «Голос Америки» звільнити російського пропагандиста Гаррі Княгницького, колишнього співробітника спонсорованого російською владою телеканалу НТВ. Про це йдеться у заяві об’єднання Медіарух.

Медіарух зазначає, що у часи роботи на НТВ Гаррі Княгницький особисто займався пропагандою, знімаючи сюжети про російсько-українську війну.

«Наприклад, демонізуючи Збройні сили України в матеріалі "Геноцид и уничтожение": жители Донбасса в ужасе от действий украинской армии. Сюжет закінчується цитатою Княгницького про евакуйованих дітей: "Дети радуються, думая, что война позади. Но Нацгвардия уже на подступах к Донецку". Нагадаємо, що начебто захист "жителів Донбасу" — це одне з виправдань, яке президент Росії Володимир Путін використав для повномасштабної агресії проти України», — говориться у заяві.

Зокрема, у своїх сюжетах Княгницький часто звинувачував Україну у вбивстві власних громадян (туттуттут). При цьому кореспондент НТВ жодним чином не згадував про те, що це саме Росія розпочала війну та напала на сусідню державу, а Україна намагається чинити спротив.

Нещодавно окупацію частини Донбасу Росією у 2014 році визнав Європейський суд з прав людини. Однак в сюжетах Княгницького  говорилось, що Україна начебто «захоплює» власні міста, «самооборона Донбасса» обороняється, а Росія — доставляє гуманітарну допомогу. В одному з сюжетів Княгницький розповідає про те, що російські бойовики буквально змушені атакувати український танк, інакше він начебто знищить житловий квартал.

«За часи роботи на НТВ Княгницький, здається, устиг підтримати всі пропагандистські наративи Росії. Його сюжети нормалізували викрадення українських дітей, легітимізували анексію Криму, виставляли українську Революцію гідності державним переворотом», — говориться у заяві.

У 2017 році Гаррі Княгницький покинув НТВ, але не змінив своїх поглядів. Уже на новому робочому місці — в американську бюро RTVI — він спекулював, що це Україна спровокувала Росію, коли та обстріляла та викрала українські кораблі в Керченській протоці.

Медіарух нагадує, що Княгницький писав про расові протести в США у 2021 році наступне: «Где темнокожие — там преступность. Так говорят русские, съехавшие из Южного и Восточного Гарлема. Год назад там было спокойно, а после гибели Флойда и последовавших протестов стало опасно. Но сегодня связывать это именно с афроамериканцами неполиткорректно».

Українські медійники нагадують, що Місія «Голосу Америки» — виступати авторитетним джерелом новин та репрезентувати Сполучені Штати: «Це неможливо, поки в редакції працюють відверті російські пропагандисти. Автори, які пишуть про російську агресію, хоча самі інформаційно сприяли їй у недалекому минулому...Невже Америка хоче, аби її голосом виступав колишній пропагандист?». 

Медіарух закликав «Голос Америки» звільнити Гаррі Княгницького, провести внутрішнє розслідування з приводу того, як він зміг отримати посаду у виданні, та опублікувати результати такої перевірки.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2091
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду