Кіберфахівці СБУ затримали російських агентів, які коригували ракетну атаку ворога на Київ

Кіберфахівці СБУ затримали російських агентів, які коригували ракетну атаку ворога на Київ

27 Вересня 2023
1143
27 Вересня 2023
12:07

Кіберфахівці СБУ затримали російських агентів, які коригували ракетну атаку ворога на Київ

1143
Для передачі інформації російським спецслужбам підозрювані використовували месенджер, створивши декілька анонімних акаунтів для маскування «сеансів зв’язку».
Кіберфахівці СБУ затримали російських агентів, які коригували ракетну атаку ворога на Київ
Кіберфахівці СБУ затримали російських агентів, які коригували ракетну атаку ворога на Київ

Кіберфахівці Служби безпеки України затримали двох російських агентів, які коригували повітряну атаку РФ на Київ у ніч на 21 вересня. Про це повідомляє сайт відомства.

Встановлено, що напередодні цієї дати затримані надіслали росіянам координати для удару по місту. Основними цілями ворожої атаки були столичні об’єкти життєзабезпечення, у тому числі підприємства енергогенерації.

За даними слідства, «наведенням» російських ракет на Київ займались двоє місцевих жителів, які працювали на головне управління генштабу збройних сил РФ (відоме як ГРУ).

У поле зору воєнної розвідки РФ вони потрапили через свої антиукраїнські дописи в соцмережах, які поширювали після початку повномасштабного вторгнення агресора.

Потім представник російського ГРУ дистанційно завербував обох чоловіків та поставив їм завдання щодо збору розвідданих на території Києва.

За вказівкою російської спецслужби агенти відстежували місця базування та переміщення Сил оборони в столичному регіоні.

Для цього виходили на вулиці та приховано фіксували пункти дислокації українських захисників. Також фігуранти «втемну» використовували своїх знайомих, у яких випитували «потрібну» інформацію під виглядом побутових розмов.

Крім того, ворожі агенти надсилали своєму російському «куратору» фотографії та геолокації стратегічно важливих об’єктів енергетичної інфраструктури.

Для передачі відомостей зрадники використовували месенджер, а щоб замаскувати «сеанси зв’язку», створили декілька анонімних акаунтів.

За кожне виконане завдання зловмисники отримували з РФ гроші, які надходили на їхні банківські картки від анонімних «платників».

Під час обшуків за місцями проживання обох фігурантів вилучено мобільні телефони, які вони використовували для фотографування українських об’єктів та листування з агресором.

Також знайдено банківські картки, на які російські агенти отримували кошти від свого «куратора» з ГРУ.

Слідчі СБУ повідомили обом затриманим про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану).

Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення.

Комплексні заходи з викриття і затримання російської агентури проводили співробітники СБУ у Києві та Київській області за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що СБУ викрила у Львові блогера, який через соцмережі закликав ударити ракетами по будівлі відомства.

Також ми писали про те, що Служба безпеки України викрила 41-річну мешканку Київщини, яка публічно розповсюджувала матеріали із закликами до насильницької зміни конституційного ладу та захоплення державної влади.

Читайте також:

На фото один із підозрюваних у наведенні ворожих ракет на Київ, затриманий співробітниками Служби безпеки України 

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1143
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду