СБУ знешкодила агентурну мережу ГРУ на оборонному заводі Миколаївщини

СБУ знешкодила агентурну мережу ГРУ на оборонному заводі Миколаївщини

20 Вересня 2023
546
20 Вересня 2023
11:53

СБУ знешкодила агентурну мережу ГРУ на оборонному заводі Миколаївщини

546
Працівники оборонного заводу, завербовані російської розвідкою, збирали розвіддані про кількість та види військової техніки Сил оборони в регіоні.
СБУ знешкодила агентурну мережу ГРУ на оборонному заводі Миколаївщини
СБУ знешкодила агентурну мережу ГРУ на оборонному заводі Миколаївщини

Контррозвідка Служби безпеки України нейтралізувала агентурну мережу російського ГРУ на Миколаївщині, яка збирала розвіддані про кількість та види військової техніки Сил оборони, що прибуває до регіону, зокрема для ремонту і техобслуговування. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Керівником ворожої групи виявився працівник місцевого оборонного підприємства, якого російська розвідка завербувала ще під час його навчання у військовому інституті колишнього СРСР.

З того часу він перебував у «режимі очікування» і був «розконсервований» після початку повномасштабного вторгнення Росії.

Відповідно до інструкцій російського ГРУ резидент створив власну агентурну мережу на території південного регіону України. До її складу залучив свою дружину, з якою працював на оборонному заводі, та ще двох знайомих: з Миколаєва та Очакова.

Подружжя агентів збирало інформацію про наявні зразки і технічний стан українського озброєння на оборонному підприємстві. Для цього використовували свій доступ до його секретної документації та інших закритих відомостей режимного об’єкта.

Ще двоє ворожих агентів відслідковували місця базування та маршрути переміщення підрозділів ЗСУ, залучених до оборони регіону або контрнаступальних операцій на південному фронті.

Отримані дані російська агентура передавала своєму резиденту, а він вже мав «звітувати» перед «куратором» з ГРУ. Для комунікації використовували анонімні чати в одному з месенджерів.

Контррозвідники СБУ спрацювали на випередження і своєчасно викрили та затримали всіх чотирьох учасників агентурної мережі на спробі передачі розвідданих агресору. Під час обшуків у зловмисників вилучили російські документи, заборонену комуністичну символіку та незареєстровану зброю.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили трьом затриманим про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Четвертому фігуранту інкриміновано ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння, бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ).

Наразі всі вони перебувають під вартою. Триває розслідування. Зловмисникам загрожує довічне ув’язнення.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
546
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду