Український ветеранський фонд презентував рекомендації для журналістів про те, як писати про ветеранів

Український ветеранський фонд презентував рекомендації для журналістів про те, як писати про ветеранів

28 Вересня 2023
770
28 Вересня 2023
13:57

Український ветеранський фонд презентував рекомендації для журналістів про те, як писати про ветеранів

770
За попередніми підрахунками, після перемоги України у війні з Росією ветеранське середовище становитиме 10-15% від усього населення країни.
Український ветеранський фонд презентував рекомендації для журналістів про те, як писати про ветеранів
Український ветеранський фонд презентував рекомендації для журналістів про те, як писати про ветеранів

27 вересня Український ветеранський фонд Міністерства у справах ветеранів України за підтримки Starlight Media презентував рекомендації для журналістів «Як писати про ветеранів». Створені за участі українських ветеранів, ці напрацювання допоможуть журналістам писати, говорити, показувати ветеранів так, щоб не нашкодити. Про це «Детектору медіа» фонд повідомив пресрелізом.

У межах презентації рекомендацій організатори провели тренінг для понад 30 журналістів, гостьових редакторів, репортерів. У тренінгу брали участь ветерани, які долучилися до створення матеріалів: військовослужбовець ЗСУ, співробітник Офісу з підтримки змін Міноборони Максим Колесніков, ветеранка, співзасновниця Жіночого ветеранського руху Юлія Кіріллова, ветеран, командир добровольчого формування, директор Trauma Medical Solutions Андрій Боднарчук.

Виконавча директорка Українського ветеранського фонду Наталія Калмикова нагадала учасникам тренінгу про відповідальність медіа щодо того, як суспільство сприймає ветеранів та ветеранок.

«Кожен меседж — не просто слова, а те, що потім перетвориться на дії інших людей, — сказала Калмикова.  У ветеранах найперше ми маємо бачити людину, а не стигми, лекала, стереотипи.  І це — наша спільна відповідальність: акцентувати на людяності, вдячності, демонстрації того, що ветеран є невід’ємною частиною суспільства. Частиною зі знаком “плюс”».

«Маємо пам’ятати, що рано чи пізно ми всі опинимося на місці ветерана. Війна стосуватиметься всіх нас, це варто усвідомлювати. І той образ ветерана, який ми сформуємо, стосуватиметься більшості з нас», — сказав Андрій Боднарчук

Ветеран Максим Колесніков наголосив на тому, що своєю роботою журналісти також роблять внесок у перемогу України.

«Ваша зброя — значна і суттєва, а внесок у перемогу — великий. І якщо ви зробите зрозумілим для суспільства образ ветерана про те, що після повернення з армії військові зустрінуть повагу і зможуть реалізуватися в  цивільному житті, цим самим ви знімете тривожність і страх ветеранів про повернення до цивільного життя. Саме ви можете створити відчуття віри в те, що після війни є життя. А тим, хто боїться мобілізації та вагається, чи ставати до лав Сил оборони, ви допоможете полегшити цей вибір», — сказав Колесніков.

Читайте також: 

Нагадаємо, 21 вересня Український ветеранський фонд Мінветеранів та Соціологічна група «Рейтинг» презентували результати чергового соціологічного опитування «Образ ветеранів в українському суспільстві». Соціологи почали фіксувати більш песимістичні оцінки серед українців у ставленні до ветеранів та їх повернення до цивільного життя.

Згідно з дослідженням, попри те, що 79% респондентів досі вважають, що в суспільстві є повага до ветеранів, частка тих, хто має протилежну думку, зросла з 6% до 18%. Якщо в липні 2022 року 55% опитаних говорили про беззаперечну повагу з боку суспільства до ветеранів, то у вересні 2023 року таких лише 25%.

Зростання упереджень і стереотипів щодо ветеранів в умовах повномасштабного вторгнення є викликом, який варто виправляти вже зараз, наголошують в Українському ветеранському фонді. 

«Після 2014 року в медіа військового, який повернувся з війни, демонізували до рівня “атошник = небезпека для цивільних”, “пільговика”, “ПТСРника”, “ми тебе туди не посилали”. Ці узагальнення псували життя величезній кількості ветеранів. Через такі упередження їм важко було адаптуватися у цивільному житті, важко знайти роботу, важко загалом влитися у суспільство, де на тебе дивляться з острахом», — йдеться у пресрелізі фонду. 

Фото: Український ветеранський фонд

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
770
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду