Руслан Стефанчук: «Щоб скласти депутатський мандат, Шуфрич має власноруч написати про це заяву»

Руслан Стефанчук: «Щоб скласти депутатський мандат, Шуфрич має власноруч написати про це заяву»

24 Вересня 2023
4616
24 Вересня 2023
10:53

Руслан Стефанчук: «Щоб скласти депутатський мандат, Шуфрич має власноруч написати про це заяву»

4616
Наразі позбавити Нестора Шуфрича депутатських повноважень без його згоди не дає можливості Конституція.
Руслан Стефанчук: «Щоб скласти депутатський мандат, Шуфрич має власноруч написати про це заяву»
Руслан Стефанчук: «Щоб скласти депутатський мандат, Шуфрич має власноруч написати про це заяву»

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук в інтерв'ю  «Радіо Свобода» розповів, чи можна позбавити депутатських повноважень Нестора Шуфрича. Як відомо, зараз Нестор Шуфрич, якого днями відсторонили від керування парламентським комітетом з питань свободи слова, перебуває в СІЗО, його підозрюють у державній зраді. 

Спікер нагадав, що механізми для позбавлення депутата ВР мандата чітко прописані в семи пунктах Конституції України. А оскільки вносити зміни до Основного Закону під час воєнного стану заборонено, Верховна Рада має послуговуватися передбаченими в ньому приписами, зауважив глава українського парламенту.

За словами Руслана Стефанчука, щоб скласти мандат, Шуфрич має власноруч написати відповідну заяву. «Для його (Шуфрича. — “ДМ”) актуального стану, безперечно, такі підстави можуть бути. Це власна заява. Якщо він бажатиме і її напише. І друге — це рішення суду, яке вступило в законну силу. Тому що, слава Богу, в Україні є суд. І я, до речі, як юрист не маю права коментувати цих речей, допоки триває слідство. Тільки рішення суду в кримінальній справі, яке вступило в законну силу, є абсолютним і неспростовним критерієм для визнання вини будь-якої особи», — пояснив Стефанчук.

Про те, хто може очолити парламентський комітет з питань свободи слова після того, як ВР відсторонила Шуфрича від головування в ньому, читайте у статті «Детектора медіа» «Поховати чи відродити? Що буде з парламентським комітетом з питань свободи слова після відставки Нестора Шуфрича».

Як повідомлялось раніше, ввечері 15 вересня Печерський районний суд Києва обрав народному депутату, голові комітету з питань свободи слова Нестору Шуфричу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Суд відправив Шуфрича під варту на 60 діб, до 13 листопада, без права внесення застави.

Напередодні співробітники Служби безпеки України провели обшуки в народного депутата Нестора Шуфрича в нього вдома в селі Козин на Київщині. Як повідомили джерела «Української правди», при обшуку в Шуфрича знайшли заборонену російську символіку та нагороди.

Раніше повідомлялось про те, що правоохоронці офіційно оголосили народному депутату Нестору Шуфричу підозру в державній зраді. За даними слідства, Шуфрич тісно співпрацював і виконував завдання колишнього секретаря РНБО Володимира Сівковича, який у 2014 році виїхав до Москви й був завербований ФСБ РФ та завданням якого була координація російської агентури в Україні.

«Одним з основних завдань Шуфрича була підривна діяльність в інформаційній сфері. Він систематично поширював наративи Кремля про те, що українська держава нібито штучне утворення, що в України та Росії єдина історія і що українці та росіяни нібито “один народ”. Таким чином Шуфрич намагався розвинути проросійські настрої в українському суспільстві», — повідомили в СБУ.

Також він поширював інформацію, спрямовану на вираження осуду, применшення авторитету та дискредитацію інститутів української влади, дискредитував діяльність керівників розвідувальних та правоохоронних органів.

«Підозрюваний підтримував ідеї проросійської спрямованості подальшого розвитку України. Він виходив з геополітичних інтересів РФ, які передбачають перебування України у сфері її впливу. Нардеп, знаючи про окупацію державою-агресором частини території України, продовжував здійснювати підривну діяльність проти нашої держави», — стверджують у спецслужбі.

Як повідомляв «Детектор медіа», у листопаді 2022 року рух «Чесно» закликав зняти Шуфрича з посади голови комітету свободи слова, наголосивши, що такий комітет не може очолювати представник забороненої в країні партії, який досі має право доступу до державної таємниці.

Коментуючи вимогу руху «Чесно» щодо його зняття з посади голови парламентського комітету з питань свободи слова, в інтерв’ю «Детектору медіа» Нестор Шуфрич сказав, що поважає будь-яку позицію і думку громадян. Водночас добровільно йти у відставку з посади і складати мандат народного депутата він не збирається, бо його «обрав народ».

На фото Нестор Шуфрич і Віктор Медведчук у сесійній залі ВР

Фото: УНІАН

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4616
Читайте також
08.02.2024 15:23
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
731
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
VLAD
275 дн. тому
Приложите пару раз мордой об стол эту рашистскую тварь и я вам гарантирую - он ДОБРОВОЛЬНО напишет заявление....
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду