Сейм Литви ухвалив резолюцію із закликом до країн НАТО прийняти Україну до Альянсу на саміті 2024 року

Сейм Литви ухвалив резолюцію із закликом до країн НАТО прийняти Україну до Альянсу на саміті 2024 року

19 Вересня 2023
1146
19 Вересня 2023
20:40

Сейм Литви ухвалив резолюцію із закликом до країн НАТО прийняти Україну до Альянсу на саміті 2024 року

1146
Голова комітету Сейму із закордонних справ Жигімантас Павілоніс: «Ми сподіваємося, що те, чого не вдалося зробити у Вільнюсі, вдасться досягти у Вашингтоні за десять місяців».
Сейм Литви ухвалив резолюцію із закликом до країн НАТО прийняти Україну до Альянсу на саміті 2024 року
Сейм Литви ухвалив резолюцію із закликом до країн НАТО прийняти Україну до Альянсу на саміті 2024 року

Сейм Литви звернувся до країн НАТО із закликом запросити Україну до Альянсу під час Вашингтонського саміту блоку у 2024 році. Про це повідомив литовський суспільний мовник LRT.

«Україна є постачальником безпеки, тому її членство в НАТО зміцнить Альянс, буде набагато ефективнішим і коштуватиме менше, ніж нинішня підтримка України для самооборони. За повної підтримки України практичними засобами, включно з політичною підтримкою НАТО, було б правильно запросити Україну приєднатися до НАТО», — йдеться в ухваленій резолюції.

За документ проголосували 122 члени Сейму зі 141. Як зазначив голова комітету Сейму із закордонних справ Жигімантас Павілоніс, резолюцію готували не лише литовські депутати, а й ті люди, які у 1990 році підписали Акт про незалежність країни.

«Ми сподіваємося, що те, чого не вдалося зробити у Вільнюсі, вдасться досягти у Вашингтоні за десять місяців», — сказав Павілоніс.

Він додав, що якщо членство України в НАТО не буде закріплене, існує загроза «поганого миру», що також вплине на безпеку Литви.

«Запрошення України стати державою-членом НАТО чітко підтвердить, що Росія не має права вето на розширення НАТО і не може формувати "сірі" зони безпеки в Європі», — резюмували в документі.

Нагадаємо, 11 липня саміт НАТО у Вільнюсі ухвалив пакет рішень із трьох елементів щодо України. Зокрема, союзники підтвердили, що Україна стане членом Альянсу, і погодились вилучити з процедури вступу вимогу про виконання Плану дій щодо членства (ПДЧ). За їхніми словами, це змінить шлях України з двокрокового процесу на однокроковий. Генсек Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що НАТО оголосить про запрошення Україні, «коли союзники погодяться і будуть досягнуті умови».

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що після саміту НАТО у Вільнюсі шлях України до вступу в Альянс став «коротшим, але не швидшим». За його словами, немає чіткого індикатора, коли саме Україна отримає запрошення стати членом НАТО. Незрозуміло, які умови Україна має виконати, коли і ким вони будуть сформульовані.

12 липня лідери країн Групи семи (Японії, Німеччини, Великої Британії, США, Канади, Франції та Італії) оголосили, що погодили декларацію про гарантії безпеки для України. Ця декларація є загальним рамковим документом, а наступним кроком має стати система двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами.

Документ передбачає, зокрема, подальше постачання зброї, навчання та підтримку в розвитку ОПК тощо, негайні консультації на випадок нової агресії, посилення санкцій проти Росії, заморожування активів, механізми репарацій і суд над винними та подальшу підтримку демократичного розвитку України. 

Президент Володимир Зеленський наголосив, що країни G7 запропонували Україні гарантії безпеки «не замість членства, а на шляху України до Альянсу».

Вже ввечері 12 липня Володимир Зеленський у відеозверненні заявив, що за два дні саміту у Вільнюсі вдалося прибрати будь-які сумніви та двозначності щодо того, що Україна буде в НАТО.

«Дуже важливо: уперше за час незалежності ми сформували фундамент безпеки для України на шляху до НАТО. Це конкретні гарантії безпеки, які підтверджують топ-7 демократій світу. Ніколи раніше в нас не було такої безпекової основи, і це рівень "Великої сімки"», — сказав президент.

Фото: Сейм Литви / X

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1146
Читайте також
07.03.2024 19:25
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
805
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду