Майже 80% опитаних українців виступають за вступ України до НАТО, — дослідження

Майже 80% опитаних українців виступають за вступ України до НАТО, — дослідження

4 Квітня 2024
1636
4 Квітня 2024
19:17

Майже 80% опитаних українців виступають за вступ України до НАТО, — дослідження

1636
До того ж 23% респондентів вважають повноправне членство в НАТО найважливішою ціллю війни, якої Україна здатна досягти.
Майже 80% опитаних українців виступають за вступ України до НАТО, — дослідження
Майже 80% опитаних українців виступають за вступ України до НАТО, — дослідження

Якби в Україні зараз відбувся референдум щодо вступу до Північноатлантичного Альянсу, то такий крок підтримали б майже 80% опитаних українців. Про це свідчать результати дослідження соцгрупи «Рейтинг» від імені Центру аналізу та соцдосліджень Міжнародного республіканського інституту, проведеного 17–21 лютого 2024 року.

Станом на лютий 77% респондентів підтримали членство України в НАТО й лише 5% заявили, що проголосували б проти. У квітні 2022-го тих, хто підтримав би вступ до Альянсу, було 59%, а тих, хто не голосував би за це рішення, — 14%.

Загалом у всіх регіонах переважно висловлювали прихильність щодо вступу України до НАТО, однак на сході цей показник найнижчий: 62% підтримують, 10% — не підтримують, а ще 25% взагалі не голосували б на такому референдумі.

Згідно з опитуванням, повноправне членство в НАТО є основною ціллю війни для 23% респондентів. Водночас більшість опитаних (39%) вважає, що важливішим є продовження війни за повернення всіх земель до кордонів 1991 року.

Опитування по всій території України (крім окупованих територій) з 17 по 21 лютого 2024 року провела соцгрупа «Рейтинг» від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту.

Метод опитування — телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних номерів.

В опитуванні взяли участь 2000 жителів України віком від 18 років. Вибірка не включає українців, які зараз не перебувають в Україні. Помилка репрезентативності дослідження не перевищує 2,2%.

Дослідження фінансувалося Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). 

Нагадаємо, 11 липня 2023 року саміт НАТО у Вільнюсі ухвалив пакет рішень із трьох елементів щодо України. Зокрема, союзники підтвердили, що Україна стане членом Альянсу, і погодились вилучити з процедури вступу вимогу про виконання Плану дій щодо членства (ПДЧ). За їхніми словами, це змінить шлях України з двокрокового процесу на однокроковий. Генсек Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що НАТО оголосить про запрошення Україні, «коли союзники погодяться і будуть досягнуті умови».

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що після саміту НАТО у Вільнюсі шлях України до вступу в Альянс став «коротшим, але не швидшим». За його словами, немає чіткого індикатора, коли саме Україна отримає запрошення стати членом НАТО. Незрозуміло, які умови Україна має виконати, коли і ким вони будуть сформульовані.

12 липня 2023 року лідери країн Групи семи (Японії, Німеччини, Великої Британії, США, Канади, Франції та Італії) оголосили, що погодили декларацію про гарантії безпеки для України. Ця декларація є загальним рамковим документом, а наступним кроком має стати система двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами.

Президент Володимир Зеленський наголосив, що країни G7 запропонували Україні гарантії безпеки «не замість членства, а на шляху України до Альянсу».

У вересні минулого року Сейм Литви звернувся до країн НАТО із закликом запросити Україну до Альянсу під час Вашингтонського саміту блоку у 2024-му.

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1636
Читайте також
07.03.2024 19:25
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
803
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду