На Варшавському кінофестивалі презентують три українські стрічки

На Варшавському кінофестивалі презентують три українські стрічки

16 Вересня 2023
676
16 Вересня 2023
16:15

На Варшавському кінофестивалі презентують три українські стрічки

676
Фестиваль проходитиме з 6-го по 15 жовтня 2023 року.
На Варшавському кінофестивалі презентують три українські стрічки
На Варшавському кінофестивалі презентують три українські стрічки

У конкурсних програмах 39-го Варшавського міжнародного кінофестивалю, який цьогоріч проходитиме з 6 по 15 жовтня, візьмуть участь українські стрічки «Дім за склом» режисера Тараса Дроня, «БожеВільні» режисера Дениса Тарасова та «Залізні метелики» режисера Романа Любого. Про це повідомляє пресслужба Держкіно.

За головний приз міжнародного конкурсу боротиметься фільм «Дім за склом», що розповідає про життя архітекторки Вікторії, яке кардинально змінюється після того, як її донька зникає зі своїм хлопцем, котрого звинувачують у торгівлі наркотиками.

Виробник стрічки «Дім за склом» — компанія «Директорія Кіно» за підтримки Державного агентства України з питань кіно. У виробництві також взяли участь кінокомпанії Highbit Media, Cinelab, Nord Production, Black Photon, «Сучасне Українське Кіно» і D Facto Motion.

Проєкт фільму «Дім за склом» став переможцем 14-го пітчингу Держкіно. Також він брав участь у міжнародних програмах і пітчингах: Sofia Meetings у Болгарії, ArrasDays у Франції, Gap Financing Sessions Brussels у Бельгії.

Стрічка «БожеВільні» змагатиметься в офіційному конкурсі секції перших/других фільмів міжнародного Варшавського кінофестивалю.

Художня стрічка заснована на реальних подіях.  Це перший ігровий фільм, що порушує тему каральної психіатрії в СРСР. Події стрічки розгортаються в 70-х роках минулого століття. Головний герой Андрій Довженко потрапляє у справжнє пекло каральної психіатрії. Перед ним постає непростий вибір — співпрацювати з КДБ і повернутися до сім’ї чи розкрити правду про дисидентів, закатованих у психлікарнях.

Фільм створено ТОВ «Спільна перемога продакшн», Film.ua Group, Національною кінематекою України за підтримки Держкіно.

У травні цього року дебютний фільм Дениса Тарасова «БожеВільні» презентували на Каннському кіноринку.

У конкурсі документальних фільмів Варшавського кінофестивалю братиме участь фільм «Залізні метелики». Друга повнометражна робота документаліста Романа Любого поєднує документальні кадри із сучасним театром та анімацією. Фільм розповідає про трагедію МН17, що сталася у 2014 році в небі над Донбасом. Тоді, на початку російсько-української війни, військові РФ збили літак «Малайзійських авіаліній», унаслідок чого загинули 298 громадян різних країн.

Над фільмом працювали кінооб’єднання «Вавилонʼ13» у копродукції з TrimaFilm (Німеччина) та RBB/ARTE (Німеччина) за підтримки Українського культурного фонду та Держкіно.

Світова прем’єра фільму «Залізні метелики» відбулась у січні 2023-го у міжнародній конкурсній програмі фестивалю «Санденс». Європейська прем’єра відбулася на іншому великому фестивалі класу «А» — Берлінському. Також фільм показували в Гаазі на фестивалі Movies That Matter.

Варшавський міжнародний кінофестиваль заснований у 1985 році. З 2009 року рішенням міжнародної федерації асоціацій кінопродюсерів (FIAPF) Варшавський кінофестиваль долучено до групи найважливіших світових кінофестивалів, таких, як фестивалі у Каннах, Венеції, Локарно, Сан-Себастьяні, Берліні чи Карлових Варах. Фестиваль представляє найкращі фільми світового, європейського та польського кінематографу.

Нагадаємо, у  2022-му на Варшавському МКФ Україну представляли фільм Ірини Цілик «Rock. Paper. Grenade» («Я і Фелікс») та копродукційна стрічка «Тато» («Заморожене добро») режисерки Анни Маліжевської.

Фото: Держкіно

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
676
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду