Світова прем’єра повнометражного художнього фільму «Дім за склом» Тараса Дроня відбудеться під час 39-го Варшавського міжнародного кінофестивалю

Світова прем’єра повнометражного художнього фільму «Дім за склом» Тараса Дроня відбудеться під час 39-го Варшавського міжнародного кінофестивалю

15 Вересня 2023
1153
15 Вересня 2023
13:48

Світова прем’єра повнометражного художнього фільму «Дім за склом» Тараса Дроня відбудеться під час 39-го Варшавського міжнародного кінофестивалю

1153
Фестиваль проходитиме з 6-го по 15 жовтня 2023 року.
Світова прем’єра повнометражного художнього фільму «Дім за склом» Тараса Дроня відбудеться під час 39-го Варшавського міжнародного кінофестивалю
Світова прем’єра повнометражного художнього фільму «Дім за склом» Тараса Дроня відбудеться під час 39-го Варшавського міжнародного кінофестивалю

Повнометражний художній фільм «Дім за склом» режисера Тараса Дроня відібрали для участі в основному конкурсі цьогорічного Варшавського міжнародного кінофестивалю. Про це «Детектор медіа» повідомила продюсерка картини Валерія Сочивець.

Стрічка оповідає історію амбітної архітекторки Вікторії, життя якої кардинально змінюється після того, як її донька зникає зі своїм хлопцем, звинуваченим у торгівлі наркотиками. Вікторія починає розслідування і намагається довести невинуватість доньки, щоб зберегти свою бездоганну репутацію і не втратити важливий проєкт.

Зйомки фільму розпочались на початку 2021 року і завершились на початку лютого 2022 року. Постпродукція стрічки відбувалась у Румунії, Польщі, Німеччині та Україні.

Проєкт фільму «Дім за склом» став переможцем 14-го пітчингу Держкіно. Також він брав участь у міжнародних програмах і пітчингах: Sofia Meetings у Болгарії, ArrasDays у Франції, Gap Financing Sessions Brussels у Бельгії.

Головну роль виконала українська акторка Ірина Островська. У фільмі також знялися Дарина Федина, Олександр Башкіров, Ірма Вітовська-Ванца, Віталій Гордієнко, Олена Іллєнко, Олексій Сова. Кастинг провела Алла Самойленко.

Над створенням сценарію картини працювали Тарас Дронь, Якуб Присак та Ігор Савиченко. Оператор-постановник — Олександр Поздняков, художня постановка Марії Островської, костюми Олени Гресь, грим Світлани Полікашкіної і Катерини Струкової, звук Сергія Степанського і Андрія Рогачова, музика Микити Моісеєва, монтаж фільму Сандра Ксепка.

Фільм продюсували Ігор Савиченко, Валерія Сочивець, Сергій Коннов, Тарас Дронь, співпродюсери — Родріго Руїз Таразона і Каміль Рутковський.

Виробник стрічки «Дім за склом» — компанія «Директорія Кіно» за підтримки Державного агентства України з питань кіно. У виробництві також взяли участь кінокомпанії Highbit Media, Cinelab, Nord Production, Black Photon, «Сучасне Українське Кіно» і D Facto Motion.

Фільм пройшов низку копродакшн-маркетів, серед яких Baltic Events, Marche du Film, Sofia Meetings, індустріальна секція Одеського Міжнародного Кінофестивалю, кінофестивалів у Брюсселі, Стокгольмі і Карлових Варах,  і був дороблений у програмі MidPoint.

«Для мене це не просто кіно, це певне моє дослідження взаємодії людини і суспільства, — каже про "Дім за склом" режисер Тарас Дронь. — Фільм про вплив суспільних правил і канонів на розвиток індивідуальності, що призводить до перетворення людини у лідера або ж у вигнанця. Розслідування, яке розпочинає головна героїня, веде глибоко у підсвідомість і піднімає на поверхню складне питання людини: ким вона насправді є і яку ціну платить за своє самоствердження».

Картина «Дім за склом» знята на кіноплівку. За словами Ігоря Савиченка, одного з продюсерів стрічки, це створило для творчої групи додаткові складнощі.

«Вже ніхто не знімає на кіноплівку, 35 міліметрів — це вінтаж, архаїчно і суцільні проблеми. Чули таке? З проблемами ми згодні — в їх створенні кіноплівку навряд чи перевершить будь-який інший носій інформації. Але вона того варта, — розповів Савиченко. — Починаючи з першого дня на майданчику відчувалась магічна атмосфера причетності до кіно, з усіма його забутими атрибутами і правдивим значенням відомих кіношних команд, які трохи дивно звучать при роботі з цифрою.

Плівка вилетіла на проявку до наших партнерів в Румунії 22 лютого 2022 року і по обіді 24 лютого ми отримали фотографії, що вона вже у лабораторії. Звісно, з побажаннями триматись. Ми тримались і робили кіно. І тепер раді вперше показати фільм на Варшавському фестивалі — польська аудиторія завжди добре і точно сприймала наші фільми, і зараз там багато українців, яким також буде цікаво побачити новий український художній фільм».

Продюсерка стрічки Валерія Сочивець переконана, що Тарас Дронь — «режисер з особливим поглядом на життя».

«Це вже його другий фільм про жінку. Він бачить жінок сильними і, як ніхто, неперевершено розкриває характер і світ персонажів. Я тішусь, що світова прем'єра фільму відбудеться на Варшавському кінофестивалі, адже з цим фестивалем в нас є своя особиста історія, бо минулий фільм Тараса "Із зав'язаними очима" переміг на цьому фестивалі у конкурсі перших та других фільмів у 2020 році», — прокоментувала Сочивець.

2009 року Варшавський кінофестиваль за рішенням Міжнародної федерації асоціацій кінопродюсерів увійшов до групи найважливіших світових кінофестивалів, таких як Каннський, Венеційський, Берлінський, фестивалі у Локарно, Сан-Себастьяні, Карлових Варах тощо.

Нагадаємо, національна прем’єра спортивної драми «Із зав’язаними очима» Тараса Дроня відбулась на Одеському міжнародному кінофестивалі 2021 року, де картина здобула приз FIPRESCI за найкращий повнометражний фільм від журі Міжнародної федерації кінопреси. Загалом фільм брав участь у близько двадцяти фестивалях, його відзначили нагородами в Німеччині, Індії, Бразилії, Іспанії.

У кінопрокат фільм «Із зав’язаними очима» вийшов у грудні 2021 року. На початку 2022-го картина вийшла на українській онлайн-платформі Takflix.

У вересні 2019-го Тарас Дронь став членом Європейської кіноакадемії.

У 2022-му на Варшавському МКФ Україну представляли фільм Ірини Цілик «Rock. Paper. Grenade» («Я і Фелікс») та копродукційна стрічка «Тато» («Заморожене добро») режисерки Анни Маліжевської.

Читайте також:

Фото «Детектору медіа» надала Валерія Сочивець

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1153
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду