Стрічка Дениса Тарасова «БожеВільні» отримала спеціальну відзнаку на Варшавському кінофестивалі

Стрічка Дениса Тарасова «БожеВільні» отримала спеціальну відзнаку на Варшавському кінофестивалі

15 Жовтня 2023
874
15 Жовтня 2023
17:01

Стрічка Дениса Тарасова «БожеВільні» отримала спеціальну відзнаку на Варшавському кінофестивалі

874
Нагороду за найкращий повнометражний документальний фільм також отримали режисери словацько-чесько-української копродукційної стрічки «Фотофобія» — Іван Остроховський і Павол Пекарчик.
Стрічка Дениса Тарасова «БожеВільні» отримала спеціальну відзнаку на Варшавському кінофестивалі
Стрічка Дениса Тарасова «БожеВільні» отримала спеціальну відзнаку на Варшавському кінофестивалі

Українська історична драма «БожеВільні» режисера Дениса Тарасова отримала на Варшавському міжнародному кінофестивалі спеціальну відзнаку в конкурсній програмі перших та других повнометражних робіт молодих режисерів Competition 1-2. Про це повідомило Держкіно у фейсбуку.

Художня стрічка «БожеВільні» заснована на реальних подіях. Це перший ігровий фільм, що порушує тему каральної психіатрії в СРСР. Події стрічки розгортаються в 70-х роках минулого століття. Перед головним героєм Андрієм Довженком, який потрапляє у справжнє пекло каральної психіатрії, постає непростий вибір: співпрацювати з КДБ і повернутися до сім’ї чи розкрити правду про дисидентів, закатованих у психлікарнях.

У травні цього року фільм презентували на Каннському кіноринку.

Окрім цього, нагороду за найкращий повнометражний документальний фільм отримали режисери словацько-чесько-української копродукційної стрічки «Фотофобія» — Іван Остроховський і Павол Пекарчик.

«Відважним кінематографістам за яскраву, кінематографічну, візуально поетичну кіномову та ніжний людський погляд на життя мирних жителів і особливо дітей у воєнний час», — зазначили журі.

Стрічка розповідає про 12-річного Нікі, який з родиною живе на станції харківського метро. Тут вони ховаються від війни. Саме тому для сім’ї Нікі денне світло — синонім смертельної небезпеки, і хлопчику не дозволяють виходити назовні. Блукаючи покинутими вагонами й заповненими платформами, Нікі зустрічає 11-річну Віку, і перед ним відкривається новий світ. Коли їхній зв'язок зміцнюється, діти знову знаходять сміливість відчути сонце на своїх обличчях.

З повним переліком переможців фестивалю можна ознайомитися на сайті заходу.

Варшавський міжнародний кінофестиваль заснований у 1985 році. З 2009 року рішенням міжнародної федерації асоціацій кінопродюсерів (FIAPF) Варшавський кінофестиваль долучено до групи найважливіших світових кінофестивалів, таких, як фестивалі в Каннах, Венеції, Локарно, Сан-Себастьяні, Берліні чи Карлових Варах. Фестиваль представляє найкращі фільми світового, європейського та польського кінематографу.

У рамках 39-го Варшавського міжнародного кінофестивалю, який цього року проходив з 5 по 15 жовтня, представили дев’ять українських фільмів, з них три створені за державної підтримки: «Дім за склом» режисера Тараса Дроня (міжнародний конкурс), «БожеВільні» режисера Дениса Тарасова (конкурс перших/других фільмів), «Залізні метелики» режисера Романа Любого (конкурс документальних фільмів).

Нагадаємо, у  2022-му на Варшавському МКФ Україну представляли фільм Ірини Цілик «Rock. Paper. Grenade» («Я і Фелікс») та копродукційна стрічка «Тато» («Заморожене добро») режисерки Анни Маліжевської.

Фото: «БожеВільні»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
874
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду