У Росії презентували книжку фейків про «українські злочини проти людяності» на Донбасі

У Росії презентували книжку фейків про «українські злочини проти людяності» на Донбасі

17 Серпня 2023
4930
17 Серпня 2023
14:07

У Росії презентували книжку фейків про «українські злочини проти людяності» на Донбасі

4930
Книжка містить фейкові матеріали так званого «міжнародного громадського трибуналу» про «злочини українських неонацистів» та «докази» нібито катувань російських полонених в Україні.
У Росії презентували книжку фейків про «українські злочини проти людяності» на Донбасі
У Росії презентували книжку фейків про «українські злочини проти людяності» на Донбасі

У Росії презентували пропагандистську книжку «Українські злочини проти людяності (2022–2023)», де зібрані нібито «факти про звірства» «українських неонацистів» проти мирного населення Донецької області. Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

«Аби читати цей текст і переглянути відео презентації, необхідне неабияке терпіння. Адже в голові не вкладається все те, про що розповідають росіяни. Їм з такою фантазією потрібно писати книги жахів, аж ніяк не "збирати" факти, а тим більше — для міжнародної спільноти», — написав омбудсман.

За його даними, у згаданій книжці є матеріали, зібрані так званим «міжнародним громадським трибуналом» щодо «злочинів» українських «неонацистів» і їхніх «пособників», а також «докази» нібито катувань російських військових, які потрапили в полон в Україні.

Лубінець наголосив, що в Україні російських військовополонених утримують відповідно до Женевських конвенцій, чого не можна сказати про українських полонених у Росії. Є відео, на яких показані табори, де утримують російських військовополонених. Туди неодноразово приїжджали міжнародні організації та медіа. Самі ж росіяни, які перебували в полоні, підтверджують це на відео під час кожного обміну. «Ставилися по-людськи», — сказав один із них під час репатріації.

Росія ж відмовляється забирати своїх полонених і тіла загиблих. За словами Лубінця, Україна неодноразово намагалася добровільно віддати тяжкопоранених російських полонених, згідно з міжнародним гуманітарним правом, проте РФ відмовляється їх забирати навіть без будь-яких зобов'язань.

Україна ж прагне повернути своїх людей з ворожого полону, бо саме там їх справді катують і не надають належних умов утримання.

Лубінець нагадав, що вже протягом дев'яти років РФ систематично депортує українських дітей, переслідує й незаконно ув’язнює українців на тимчасово загарбаних територіях. У місцях несвободи росіяни катують українців та відмовляють їм у медичній допомозі. Ці ж катівні загарбники обстрілюють, убиваючи українців, яких там утримують, після чого звинувачують в обстрілах Україну, як було в Оленівці Донецької області.

Російські пропагандисти поширюють фейки, ніби Україна сама «вбиває» своїх людей та обстрілює навіть місця, де роздають гуманітарну допомогу, роблячи з цього інформаційні приводи для західної преси. «Чи це не злочини російської сторони?! Питання риторичне», — констатував уповноважений ВР.

«Цілком зрозуміло, що це маніпуляції РФ й намагання виправдати свої дії, а у своїх злочинах звинуватити Україну. Найгірше те, що ці "видумки" російська сторона хоче показати міжнародній спільноті — ООН, МКЧХ, ОБСЄ», — сказав омбудсман.

Він сподівається, що міжнародні організації не піддадуться на черговий пропагандистський крок Росії. «Бо злочинам РФ в Україні є тисячі доказів! Немає такої норми міжнародного гуманітарного права, якої б не порушила Росія», — наголосив Лубінець.

Нагадаємо, 9 серпня у Вашингтоні підтвердили, що американський президент Джо Байден наказав уряду передати Міжнародному кримінальному суду докази злочинів, які російські військові вчинили в Україні.

Ілюстрація: Дмитро Лубінець / телеграм 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4930
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду