Мультимедійна платформа іномовлення спростувала закиди письменниці Ірен Роздобудько щодо ймовірного порушення її авторських прав

Мультимедійна платформа іномовлення спростувала закиди письменниці Ірен Роздобудько щодо ймовірного порушення її авторських прав

14 Вересня 2023
1432
14 Вересня 2023
12:11

Мультимедійна платформа іномовлення спростувала закиди письменниці Ірен Роздобудько щодо ймовірного порушення її авторських прав

1432
Предметом конфлікту є заявка на виробництво серіалу, сценарій якого створюють на основі книжки Роздобудько «Тут і тепер». Із цією заявкою продакшн UP Hub переміг на цьогорічному мистецькому конкурсі.
Мультимедійна платформа іномовлення спростувала закиди письменниці Ірен Роздобудько щодо ймовірного порушення її авторських прав
Мультимедійна платформа іномовлення спростувала закиди письменниці Ірен Роздобудько щодо ймовірного порушення її авторських прав

7 вересня 2023 року українська письменниця, сценаристка, викладачка кінодраматургії Ірен Роздобудько на власній фейсбук-сторінці опублікувала допис щодо серіалу за її романом «Тут і тепер». Із заявкою на створення цього серіалу з робочою назвою «Серце знає» ТОВ «Український продюсерський хаб» (UP Hub) брало участь у мистецькому конкурсі з виробництва серіалів та фільмів і стало одним з 53 його переможців.

У своєму дописі Роздобудько висловлює критику щодо бюджету, виділеного UP Hub на виробництво серіалу. Згідно з копією угоди від 29 серпня, укладеної між ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України» (ДП «МПІУ») і ТОВ «Український продюсерський хаб», опублікованою письменницею, на виробництво серіалу виділено 17 млн 150 тис. грн.

Джерело: фейсбук-сторінка Ірен Роздобудько

Крім цього, Роздобудько звинувачує виробника (продакшн UP Hub) і непрямо — Мультимедійну платформу іномовлення як організатора конкурсу й замовника у порушенні її авторських прав.

«Я звернулась з офіційним листом 10 липня цього року до генпродюсера телеканалу "Дом" Юлії Островської з трьома простими проханнями:

— пояснити, чому проєкт "Тут і тепер", котрий став переможцем і конкурсу Мінкульту (і вже мав фінансування), і їхнього конкурсу, зазначений під іншою назвою, котра ще й змінювалась двічі! (Нині це дуже "оригінально" звучить — "Серця чотирьох", попередня — "Серце знає", а на конкурс проєкт подавався "Тут і тепер"). Взагалі-то в будь-якій цивілізованій країні це — "кримінал";

— надіслати мені сценарій за моєю книгою "Тут і тепер", за яким планується знімати цей восьмисерійний серіал;

— надіслати копію авторського договору про передачу мною авторських прав на цей серіал!» — написала Роздобудько.

Вона додала до свого допису фотокопію листа, з яким, за її словами, звернулася до гендиректорки Мультимедійної платформи іномовлення Юлії Островської, а також повідомила у своєму дописі, що відповіді не отримала і нині готує «розслідування з більш детальними фактами, з фаховими людьми».

Джерело: фейсбук-сторінка Ірен Роздобудько

Сьогодні «Детектор медіа» отримав від ДП «Мультимедійна платформа іномовлення» лист з офіційним коментарем щодо закидів, які озвучила Ірен Роздобудько в соцмережах.

На думку ДП «МПІУ», допис Роздобудько «містить низку хибних припущень, неточностей та безпідставних звинувачень щодо діяльності ДП "Мультимедійна платформа іномовлення України", які вводять в оману громадськість і завдають підприємству репутаційних збитків».

ДП «МПІУ» заявило, що не отримувало від Роздобудько звернення, адресованого Юлії Островській. Державне підприємство уточнює, що звертатися до нього можна в усній, письмовій або електронній формі.

«Усне звернення може бути передане громадянином усно при особистому прийомі або телефоном (+38 (044) 586-41-90), письмове має бути надіслане поштою на юридичну адресу ДП "МПІУ" (01001, Україна, Київ, вул. Хрещатик, 26), електронне — на офіційну електронну адресу ДП "МПІУ". Доводимо до відома пані Ірен Роздобудько та громадськості, що жодним з цих способів, у встановленому законом порядку ДП "МПІУ" не отримувало згаданого звернення, та запевняємо, що у разі отримання такого звернення ми б надали відповідь у встановленому порядку в термін до одного місяця», — наголошує ДП «МПІУ».

У держпідприємстві припустили, що Роздобудько могла передати своє звернення в якийсь інший спосіб.  «На жаль, відстежувати звернення, оформлені чи подані неналежним чином, ДП «МПІУ» не має можливості», — констатує в листі до нашої редакції Мультимедійна платформа іномовлення.

ДП «МПІУ» також надало відповідь по суті допису Ірен Роздобудько:

«1. Як випливає з фотокопії «листа», оприлюдненого пані Роздобудько на її персональній сторінці в соціальній мережі Facebook, вона стверджує, що не передавала ТОВ "Український продюсерський хаб" права на екранізацію книги "Тут і тепер", про що повідомила його керівника Ольгу Пантелеймонову.

Повідомляємо, що при поданні документів на конкурс ТОВ "Український продюсерський хаб" надало ДП "МПІУ" Ліцензійний договір, в якому зазначено, що ТОВ "УПХ" має право адаптувати роман шляхом написання сценарію з метою подальшої екранізації роману "Тут і тепер".

2. Ірен Роздобудько просить пояснити, чому проєкт "Тут і тепер" зазначений під іншою назвою серед переможців мистецького конкурсу.

Проєкт зазначений під тією назвою, під якою його подав учасник конкурсу ТОВ "Український продюсерський хаб", — це робоча назва "Серце знає".

3. Ірен Роздобудько просить надіслати сценарій за її книгою "Тут і тепер", за яким планується знімати восьмисерійний серіал.

ДП "МПІУ" уклало договір з ТОВ "Український продюсерський хаб", в якому зазначено, що 1 Етапом з виробництва аудіовізуального твору є Послуга з написання/адаптації сценаріїв до 8 серій. Наразі ТОВ "УПХ" виконує свої зобов’язання по договору, а послуги з написання/адаптації сценарію ще не завершені контрагентом, відповідно ДП "МПІУ" не має можливості надати вам сценарій.

Водночас, можемо повідомити, що продакшен здійснює адаптацію сценарію з урахуванням реалій війни. За інформацією, наданою нам ТОВ "Український продюсерський хаб", продакшен володіє всіма правами, необхідними для переробки сценарію. Отримання від Ірен Роздобудько будь-яких додаткових дозволів для правовласників чи інших учасників процесу виробництва серіалу чинними договорами не передбачено.

4. Ірен Роздобудько просить надіслати їй копію авторського договору про передачу нею авторських прав на цей серіал.

Пані Ірен Роздобудько потрібно звернутися не до ДП "МПІУ", а до ТОВ "Український продюсерський хаб", з яким вона уклала відповідні договори, оскільки Підприємство не є розпорядником даної інформації і не може надавати такі документи».

Нагадаємо, 15 серпня цього року «Детектор медіа» вже повідомляв про те, що Ірен Роздобудько звинуватила UP Hub у порушенні її авторських прав. У відповіді на наш запит продакшн спростував звинувачення письменниці і запевнив, що діє, дотримуючись вимог ліцензійного договору про надання виключного права на екранізацію роману для створення за ним сценарію і серіалу, який уклав із Роздобудько.

Читайте також:

Фото: ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1432
Читайте також
02.02.2023 09:34
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
6 727
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду