У книзі «Рятуючи Єву» Нелі Романовської знайшли використані без дозволу історії людей, які раніше зібрала журналістка «УП.Життя»

У книзі «Рятуючи Єву» Нелі Романовської знайшли використані без дозволу історії людей, які раніше зібрала журналістка «УП.Життя»

18 Лютого 2024
12339
18 Лютого 2024
14:04

У книзі «Рятуючи Єву» Нелі Романовської знайшли використані без дозволу історії людей, які раніше зібрала журналістка «УП.Життя»

12339
Вже після видання свого роману письменниця перепросила авторку матеріалу, журналістку Яну Осадчу, і сказала, що нібито не знала про необхідність давати посилання на джерело.
У книзі «Рятуючи Єву» Нелі Романовської знайшли використані без дозволу історії людей, які раніше зібрала журналістка «УП.Життя»
У книзі «Рятуючи Єву» Нелі Романовської знайшли використані без дозволу історії людей, які раніше зібрала журналістка «УП.Життя»

Письменниця Неля Романовська у книжці «Рятуючи Єву» використала історії з матеріалу колишньої журналістки «Української правди. Життя» Яни Осадчої «Сафарі на людей: 5 історій тих, хто вижив в Ірпені та Бучі» без узгодження з авторкою чи медіа. Це помітила історикиня Оксана Господаренко, яка опублікувала на своїй фейсбук-сторінці світлину однієї з історій у книзі.

«Короткі есеї розміром здебільшого на одну сторінку про особисті рефлексії авторки, її подругу (не знаю, чи справжня вона, чи ні), яка опинилася в окупації в Бучі. Це перемежовується історіями з минулого авторки, її стосунками з Богом. … Логічно будуючи історію своєї подруги, авторка оповідає й історії людей, які також пережили окупацію в Ірпені, Гостомелі та Бучі.

Серед цих історій постала моя нова знайома, Люба з Ірпеня. Слово за слово в розмові з Любою з’ясувалося, що це було її інтерв’ю для "Української правди". Сказала ім’я авторки та назву матеріалу. Знайти матеріал виявилося дуже легко. Достатньо було лише кількох хвилин, щоб зрозуміти, що 4 історії з 5, які вийшли на "УП", авторка використала у своєму романі», — йдеться в її дописі.

Першу розповідь Романовська починає зі слів: «... тепер я могла щось читати. Наприклад, свідчення людей, які вирвалися з окупації. Як оця...». За словами Оксани Господаренко, окрім коментарів героїв у книзі також є слова самої журналістки.

Фото з книги «Рятуючи Єву» / Оксана Господаренко

Як з'ясували журналісти «УП. Життя», Неля Романовська не зверталася до Любові Тютіної, чия історія описана в книжці «Рятуючи Єву». За словами героїні, спершу вона була переконана, що книгу надрукувала «Українська правда».  

«Про Нелю Романовську я ніколи не чула, й ніхто у мене коментаря не просив», — сказала Тютіна в коментарі виданню.

Авторка статті Яна Осадча розповіла, що Неля Романовська сконтактувала з нею вже після видання книжки: «Я написала Нелі Романовській, вона перепросила й сказала, що не знала про те, що треба давати посилання на джерело. Це дивно, оскільки вона, зокрема, викладачка факультету журналістики. Неля перепросила і зазначила, що якщо буде перевидавати книжку, то вкаже мене та видання як авторів. Однак я попросила, щоб вона вилучила наклад книжок. Потім Неля пообіцяла зняти з друку свою книжку».

Видання «УП. Життя» зазначило, що вважає дії письменниці неприпустимими. За словами юристів, вона могла знехтувати авторським правом.

Зазначимо, роман про вагітну мешканку Бучі Єву Шелест у 2023 році випустило видавництво «Мандрівець». Нині на сайті видавництва зазначено, що книги немає в наявності. «Українська правда» звернулася до його представників по коментар, однак досі не отримала відповіді.

Фото: Оксана Господаренко / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12339
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Vadym
67 дн. тому
Бред. Писательница не могла придумать истории, которые читала ее героиня и поетому украла газетные статьи? Нелли, подавайте в суд!
Тамара Н
67 дн. тому
Не можу повірити в цю маячню, бо давно слідкую за Нелею Романовською і її творчістю. Це одна з найталановитіших сучасних письменниць, яка просто фонтанує думками і ідеями. І Ви думаєте, її читачі повірять, що вона може потребувати чужого матеріалу для своїх книжок? Щось таке смішне Ви написали. Хтось позаздрив напевне ії таланту і успіху, хто сам мріяв стати письменником і не став. Такі вже заздри в нас на кожному кроці, такий вже маємо менталітЄт, прости Господи
Тетяна Лазарннко
67 дн. тому
Ну от як можна нормально ставитися до журналістів після таких "досліджень", "з'ясувань" і т.і.? На чому завгодно зроблять скандал, щоб хоч якось заявити про себе... Роман про вагітну мешканку Бучі, пишете ви і при цьому поливаєте авторку брудом. Та вклоніться цій людині, що вона увіковічує ваші статті, що вона шукає як допомогти, як розрадити л.дей, які пережили воєнні жахи... ЛЮДИНА СПРАВДІ ЩОСЬ РОБИТЬ КОРИСНЕ дя людей, для своєї країни, а ви як ті мухи, спекулюєте темою і її ім'ям. Нелю, не зважайте на всю цю дурню, робіть свою справу. Видаліть ті історії, вони ж там епуходично згадуются, якщо я правильно зрозуміла, Бог із ними, дурними. Ваша книга від того не втратить нічого. Бережіть себе і не переймайтеся.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду