Письменниця Ірен Роздобудько звинуватила UP Hub у порушенні її авторських прав. Продакшен відповів, що діє законно

Письменниця Ірен Роздобудько звинуватила UP Hub у порушенні її авторських прав. Продакшен відповів, що діє законно

15 Серпня 2023
2928
15 Серпня 2023
15:39

Письменниця Ірен Роздобудько звинуватила UP Hub у порушенні її авторських прав. Продакшен відповів, що діє законно

2928
UP Hub переміг на цьогорічному конкурсі з відбору проєктів для виробництва зі сценарієм, створеним на основі книжки Роздобудько «Тут і тепер».
Письменниця Ірен Роздобудько звинуватила UP Hub у порушенні її авторських прав. Продакшен відповів, що діє законно
Письменниця Ірен Роздобудько звинуватила UP Hub у порушенні її авторських прав. Продакшен відповів, що діє законно

Письменниця та сценаристка Ірен Роздобудько на своїй фейсбук-сторінці опублікувала допис, у якому звинуватила продакшен «Український продюсерський хаб» (UP Hub) у порушенні своїх авторських прав. У відповідь на запит «Детектора медіа» UP Hub спростував звинувачення пані Роздобудько, пославшись на укладений між ними ліцензійний договір.

У своєму дописі Ірен Роздобудько повідомила, що серед переможців мистецького конкурсу, який проводило цього року Державне підприємство «Мультимедійна платформа іномовлення України», переміг, зокрема, сценарій під назвою «Серце знає», створений на основі її книжки «Тут і тепер». Цей сценарій на конкурс подало ТОВ «Український продюсерський хаб».  

За словами Роздобудько, п’ять років тому були створені шість версій сценарію за цією книжкою, однак до виробництва серіал так і не дійшов, хоча на створення сценарію були витрачені кошти за рішенням тоді ще Міністерства культури.

«Виявилось, що якусь версію сценарію без мого відома подали на конкурс, отримавши перемогу. Я звернулася за роз'ясненням до продакшену, який подав мій проєкт "Тут і тепер" під іншою назвою. Отримала "гарну-розумну-бездоганну" відповідь — ні про що!» — зауважила письменниця.

Вона також розповіла, що звернулась по роз’яснення до каналу «Дім», однак відповіді не отримала.

УТОЧНЕННЯ: ДП «МПІУ» в листі до «Детектора медіа» запевняє, що ця інформація не відповідає дійсності, оскільки ні підприємство, ні канал «Дім» не отримували від пані Ірен Роздобудько жодних звернень по роз’яснення.

У своєму дописі Роздобудько зазначає: «…вказуючи проєкт як переможця, хитруни не оприлюднили ані синопсис, ані кількість серій, ані хронометраж — як це зробили інші! Сюжет старанно приховується)). Розуміючи всі юридичні нюанси, цілком допускаю, що цей серіал буде таки втілено — звісно, без мого на те відома (суди, з‘ясування, чвари і т.п. — це "не моє".) І втілено невідомо як, з ким (чула, що там деякі актори, які жили і знімалися в раші, але мають українські паспорти, зараз запрошуються на зйомки)».

«Детектор медіа» звернувся до UP Hub із проханням відповісти на такі запитання:

- Чи правда, що сценарій під назвою «Серце знає» створено на основі книжки Ірен Роздобудько «Тут і тепер»? Хто саме працював над створенням цього сценарію?

- Чи правда, що «Український продюсерський хаб» заздалегідь не інформував Роздобудько, що братиме участь у конкурсі, який оголосило Державне підприємство «Мультимедійна платформа іномовлення України», зі сценарієм, створеним за мотивами її книжки?

- Чи існує між ТОВ «Український продюсерський хаб» та Роздобудько офіційна угода? Якщо так, то які зобов’язання перед авторкою книжки взяв на себе продакшен?

- На якій стадії зараз перебуває проєкт «Серце знає»? Чи розпочато виробництво? Скільки передбачено серій? Який хронометраж кожної з них?

Сьогодні наша редакція отримала від UP Hub офіційну відповідь. На прохання продакшену публікуємо її без купюр.

«Ми уважно вивчили допис пані Ірен Роздобудько на її ФБ-сторінці, побачили в ньому багато емоцій, безпідставних припущень та фантазій, але не побачили чітко сформульованої проблеми, яка так збентежила авторку. Що саме вона "розслідує", стало цікаво і колегам по цеху, і нам, про що свідчать коментарі під її дописом. Як видно й те, що на прямі запитання дописувачів про передачу авторських прав та інші юридичні моменти пані Ірен не відповідає, а додає ще більше емоцій про "довгу й заплутану історію", необхідність розголосу та порядність.

Насправді ж все абсолютно зрозуміло й законно. Наша компанія дуже серйозно ставиться до дотримання прав авторів і завжди виконує всі свої зобов'язання, — по-іншому фільм створити не можна. Тож, по суті договірних відносин між Ірен Роздобудько та нашою компанією можемо повідомити наступне:

Між автором роману "Тут і тепер" Ірен Роздобудько та нами укладено ліцензійний договір про надання виключного права на екранізацію роману для створення за ним сценарію і серіалу. Усі зобов'язання за договором повністю виконані і нами, і автором роману, права надані, договір реалізований і все оплачено. Автор задекларувала, що володіє усіма виключними майновими правами на роман, та прямо гарантувала, що жодна третя особа не має повноважень на надання прав, а також повноважень, які можуть поставити під сумнів права компанії, що надаються.

Згідно з законом і договором обов’язкове зазначення у початкових і прикінцевих титрах серіалу авторства Ірен Роздобудько, а саме: "ФІЛЬМ ЗА РОМАНОМ ІРЕН РОЗДОБУДЬКО “ТУТ І ТЕПЕР”", - якщо автор не виявить бажання цього не вказувати. На даний момент пані Ірен Роздобудько про таке бажання нас не повідомляла.

Автором сценарію за романом Ірен Роздобудько є Ігор Жук. Згідно з договором про створення за замовленням та використання сценарію, ним був створений сценарій, права на який належать компанії. До сценарію, як його складова частина, увійшли діалоги, авторкою яких є Ірен Роздобудько на підставі договору на створення діалогів, укладеного між нею та нашою компанією. Усі договори виконані й оплачені, сценарій створений, діалоги написані, послуги та всі права авторами передані, відповідні акти підписані, — все, як це зазвичай прийнято у кіновиробництві.

Таким чином, ми володіємо всіма правами, необхідними для екранізації роману, переробки та адаптації сценарію, присвоєння серіалу іншої назви. Автори сценарію передали ці права нам і отримали відповідну оплату. Наразі наша компанія робить адаптацію сценарію з урахуванням реалій повномасштабної війни. Отримання від Ірен Роздобудько будь-яких додаткових дозволів для правовласників чи інших учасників процесу виробництва серіалу ані законом, ані договорами не передбачено.

Також маємо зауважити, що Ірен Роздобудько не зверталася до нашої компанії конкретно щодо цього проєкту, але надіслала іншого листа. Ми предметно й вичерпно відповіли на всі запитання по суті її листа, які стосувалися, зокрема, бажання авторки безпідставно перешкодити реалізації прав компанії та інших авторів.

Користуючись нагодою, також звертаємо увагу спільноти на те, що на сайті компанії, в якій зараз працює пані Ірен, подано як власні окремі проєкти, права на які належним чином не очищені і кошти правовласникам за викуп прав не сплачені.

Ми завжди готові нагадати пані Ірен усі факти щодо умов нашої співпраці і відповісти на всі її запитання, щоб допомогти бути в курсі справ. Про що ми її також повідомили. Ми поважаємо працю кожного творця і завжди відкриті до спілкування.

Усі новини про наші фільми та серіали можна дізнаватися з інформаційних повідомлень нашої компанії».

Фото: Ірен Роздобудько / фейсбук

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2928
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду