Юлія Островська: Стратегічно правильно буде підсилити українське іномовлення англомовним телеканалом

Юлія Островська: Стратегічно правильно буде підсилити українське іномовлення англомовним телеканалом

13 Липня 2023
3490
13 Липня 2023
11:00

Юлія Островська: Стратегічно правильно буде підсилити українське іномовлення англомовним телеканалом

3490
Гендиректорка Мультимедійної платформи іномовлення — про новий проєкт The Gaze, дослідження західної аудиторії та просування українських наративів.
Юлія Островська: Стратегічно правильно буде підсилити українське іномовлення англомовним телеканалом
Юлія Островська: Стратегічно правильно буде підсилити українське іномовлення англомовним телеканалом

Диджитал-платформу The Gaze створила державна «Мультимедійна платформа іномовлення України» (МПІУ) на початку літа. Це видання орієнтується на західну аудиторію — Європу та США. Окрім новинної стрічки й аналітики, на платформі виходять політичні токшоу та аналітичні проєкти з ведучими «FreeДому», а також розважальні проєкти (кулінарне шоу тощо). З-поміж останніх — і ляльковий формат Hidden Angle із ведучим Mr Quack. За інформацією на сайті Prozorro платформа витратила на цей проєкт понад 14 мільйонів гривень.

Розробкою ідеї та створенням матеріалів для платформи займається ТОВ «Імажинаріум».

У травні компанія виграла кілька тендерів: на 1 млн 920 тис. грн та на 408 тисяч грн для розроблення концепцій різножанрових тестових матеріалів для платформи. Це вже не перша співпраця з цією компанією. У грудні 2021 року вона уклала угоду з державним телеканалом «Дім» на 12 млн гривень на виробництво токшоу «"Про життя" с Андреем Пальчевским» (воно не вийшло та зупинене начебто через повномасштабну війну). Керівником і бенефіціаром компанії є Володимир Татаренко. Раніше він володів ТОВ «Зе Медіа», яке проводило опитування для президента Володимира Зеленського на місцевих виборах 2019 року.

Компанія Татаренка — не єдиний продакшен, який виробляє контент для цього проєкту.

2 млн 112 тис. грн  та 630 тисяч грн отримала ФОП Алєся Штогрін на створення матеріалів для платформи, орієнтованих на іноземну аудиторію. Нагадаємо, торік у жовтні Штогрін разом із командою Акіма Галімова та австралійським істориком Георгом Розумовським створювала англомовний проєкт для «1+1». Також вона у 2021 році отримала 3,45 мільйона гривень за розміщення банерної реклами каналу «Дім».

Окрім текстових матеріалів, для англомовної платформи створюють і відеоконтент. Наприклад, на кулінарне шоу МПІУ витратила 3 млн 132 тис. грн, на розмовну студію 2 млн 575 тис. 200 грн, на проєкт «Історична ретроспектива» 1 млн 981 тис. 200 грн, а на шоу під робочою назвою «Прихований кут» — 1 млн 614 тис. грн (цей проєкт, скорше за все, і є Hidden Angle). Усі ці проєкти створюють для іноземної аудиторії, вони англійською мовою. Їх виробляє ТОВ «Маркер Медіа» Дениса Сезіна. Ця компанія за підтримки Держкіно створює фільми «Оркестр», «Червона рута» та «Коли весь світ на твоєму боці».

В інтерв’ю «Детектору медіа» генеральна директорка державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України» Юлія Островська розказала про ідею та плани The Gaze.

— Юліє, розкажіть, навіщо Мультимедійна платформа іномовлення вирішила запустити англомовну диджитал-платформу The Gaze?

— Ідея сучасного англомовного медіа, орієнтованого на західну аудиторію, яке би пропонувало матеріали про Україну та нову Європу в широкому контексті, а не лише у випадку глобальних криз і катаклізмів, не нова. Медіаспільнота неодноразово дискутувала про те, що Україні потрібне медіа, яке б на глибинному рівні транслювало масовому західному споживачу нашу цивілізаційну спорідненість, наші спільні цінності та, відповідно, спільне майбутнє. Війна загострила таку потребу. Зараз Україна перебуває у фокусі світових ЗМІ, але далі війни їхній інтерес майже не йде, вони не заглиблюються в питання, хто такі українці, чим живуть, чим цікаві. На Заході знання про нашу країну часто все ще перебувають під впливом російської пропаганди, з якою вільний світ лише починає боротися та яку Росія продовжує просувати й підтримувати, де тільки може.

The Gaze має стати тією диджитал-платформою, яка на хвилі органічного інтересу до нас допоможе закріпити серед громадян західних країн розуміння та відчуття України й українців природною складовою європейської цивілізації, важливою для їхнього майбутнього. Простими словами, The Gaze має формувати в західної аудиторії інтуїтивне відчуття нашої країни як своєї та близької. Це, своєю чергою, руйнуватиме російські міфи про нас, робитиме підтримку України західними демократіями більш міцною, зрозумілою та важливою для глобального майбутнього. Власне, тому The Gaze позиціює себе як диджитал-платформа нової Європи, і саме таку інформацію подає, а Україна є складовою цього великого конструкта.

— Хто придумав цей формат?

— Це не новий формат. ДП «МПІУ» провело дослідження способів і форматів, які найкраще сприймає наша цільова аудиторія. Фокус-групи показали, що західній аудиторії цікаві платформи, які поєднують розважальний контент, репортажі, аналітику та стримінгові формати, такі як Vice або Insider. Найбільшу увагу привертає комбінація «серйозних» політичних новин із легкими позитивними історіями, цікавими фактами, новинами про мистецтво, культуру, подорожі, побут, кухню, історію, технології, подані в широкому контексті з гучними заголовками, без надмірної деталізації, з гумором. Наприклад, респонденти в усіх групах бажаним елементом такого медіа вказали кулінарне шоу, адже приготування їжі — це й невіддільна частина нашого щоденного життя, і одна зі складових національної культурної спадщини.

— Як приймали рішення про запуск?

— Створення The Gaze цілком відповідає завданням іномовлення, покладеним на ДП «МПІУ» Законом України «Про систему іномовлення України» та Статутом ДП «МПІУ». Ними, зокрема, визначено, що предметом нашої роботи є забезпечення входження України у світовий інформаційний простір, сприяння задоволенню інформаційних, культурних, освітніх потреб іноземної аудиторії шляхом створення і поширення відповідних програм, сприяння зміцненню міжнародних зв’язків України, зростанню її авторитету у світі, популяризація української багатонаціональної культури. Відповідно, розуміючи завдання та наявність ресурсів, було створено The Gaze.

— На яку аудиторію розрахована платформа? Для яких країн актуальний цей формат?

— Насамперед, The Gaze орієнтується на масового медіаспоживача з Великої Британії та США. Окрім того, The Gaze тримає у фокусі всі країни західного світу. Наприклад, у нашому дослідженні були також респонденти з Австралії та Нідерландів.

— В офіційному пресрелізі йшлося, що метою платформи «МПІУ» називає «знайомство масової західної аудиторії з феноменом країн нової Європи та України як її складової, з її людьми, історією, природою, культурою, політикою, економікою та впливом на глобальне майбутнє». Який контент розкриває цю ідею?

— У The Gaze цілісний концепт, ці завдання вшиті у весь наш контент в усіх розділах. У деяких матеріалах ми прямо говоримо про Україну, якщо це головна подія дня чи головна тема, яку неможливо оминути увагою, а в інших — міксуємо з іншими країнами.

Для прикладу, в розділі «Культура» є матеріал про головні музичні фестивалі Європи цього літа, в ньому розповідається про фестивалі Уельсу, Франції, Польщі, Хорватії, Угорщини і нашу «Країну мрій» на ВДНГ. У тому самому розділі є публікації про скіфське золото, лондонський прайд, відновлення Туреччиною Аккерманської фортеці в Білгороді-Дністровському. Стаття про ідеї, що змінили європейський кінематограф, розповідає і про французьку «нову хвилю», і про Лукіно Вісконті, і про Сергія Параджанова.

У відеоформатах, наприклад, у кулінарному шоу Chefs Next Door розповідається про особливості приготування однакових продуктів чи страв у різних країнах, показано спорідненість їхніх кулінарних традицій, зокрема й українських.

— Хто придумував концепт ютуб-форматів? Розкажіть про Hidden Angle із ведучим Mr Quack, проєкти ведучих марафону, кулінарне шоу тощо.

— З метою якісного та всебічного виконання завдань іномовлення ДП «МПІУ» оголосило мистецький конкурс із відбору конкурентоспроможних ідей і концепцій різножанрових відео- і текстових інформаційних матеріалів. Вони мають висвітлювати для жителів Європи та США події у світі з означенням позиції України щодо цих подій для подальшого розміщення на диджитал-платформі, щоби просувати у світі український інформаційний продукт. Були відібрані найкращі проєкти й укладені договори на розробку ідей та концепцій і створення цих матеріалів. Інформація про укладені договори є на Prozorro.

Що стосується Hidden Angle і Mr Quack. Подібні «лялькові» формати популярні серед західних глядачів, зокрема американців і британців. ДП «МПІУ» вирішило скористатися зрозумілим для нашої аудиторії форматним рішенням і «прошити» його потрібними нам меседжами. Наприклад: важливі для України теми пригожинського бунту та його наслідків, викриття кількох сотень фейкових сайтів, які поширювали російську пропаганду та брехню про Україну в Болгарії, згадка про далекобійну зброю для України подані в одному ряду з дуже різними новинами — від бою Ілона Маска з Марком Цукербергом до переслідування поліцією Північної Флориди дивного водія, одягненого лише у пов’язку на стегнах. Усі ці новини обов’язково об’єднує те, що вони були в топі світових медіа — YahooNews, Politico, CNN, Deutsche Welle, Associated Press, ВВС, Sky News, Metro тощо.

— Чим The Gaze може бути цікавим для європейського читача? У чому його унікальність саме для аудиторії європейських країн? Як популяризуватимете платформу?

— Жителі західних країн мають сформовані звички споживання інформації та коло медіа, яким вони довіряють. Щоби потрапити в це коло, The Gaze необхідно відповідати певним вимогам: вийти за межі локальної української тематики, розповідати про глобальні речі, вплітаючи в них українські історії та українських героїв, спілкуватися з аудиторією її мовою, оперувати її цінностями, розказувати про ті речі, які їй цікаві, більше розважати, ніж замислювати. The Gaze прагне, використовуючи нинішній органічний інтерес до України, запропонувати західній аудиторії нові знання, досвід та емоції про ту частину Європи, яка все ще залишається маловідомою для них.

З одного боку, в нас унікальна пропозиція, бо, крім The Gaze, зараз немає українського медіа, яке б орієнтувалося винятково на західного споживача та просувало українські наративи в загальному контексті нової Європи. У The Gaze ми працюємо з локальними медіа Польщі, Сербії, Хорватії, інших країн і фактично пропонуємо погляд на 360 градусів на все, що відбувається в регіоні.

З іншого боку, ми прагнемо потрапити з цією пропозицією на дуже висококонкурентний ринок і розуміємо всі супутні ризики. Ми бачимо просування The Gaze в кілька етапів: наповнення платформи контентом, який надасть їй потрібної глибини; просування через цифрові та офлайн-майданчики, таргетовані на нашу аудиторію.

— На яку аудиторію ви плануєте вийти до кінця року? Могли б ви назвати цифри та показники підписників, переглядів тощо?

— The Gaze заходить на дуже насичений пропозицією ринок зі сталим медіаспоживанням. Зараз ідеться не так про цифри переглядів, як про те, щоб заявити про себе на цьому ринку та сформувати ядро лояльних глядачів і читачів.

— Яка команда робить цей проєкт? Розкажіть про редакцію та продакшен.

— Базові програмні та редакційні рішення ухвалює менеджмент ДП «МПІУ». Частину виробничих завдань ми виконуємо нашими штатними співробітниками, і, відповідно, під The Gaze ми окрему редакцію не набирали. Іншу частину втілюють зовнішні підрядники, які перемогли в мистецькому конкурсі. Яка кількість людей у них задіяна — це сфера компетенції підрядника.

— Які кошти з бюджету платформа спрямовує для цього проєкту?

— Неможливо розділити бюджет ДП «МПІУ» на The Gaze, канали «Дім» та «FreeДом», англійську й арабську редакції «UATV», тому що в нас єдина матеріально-технічна база, спільні виробничі потужності, спільні сервісні служби (адміністрація, юристи, фінанси, IT-підтримка, кадри) тощо.

Читайте також:

Щодо вартості проєктів, які для The Gaze виробляють зовнішні підрядники, визначені в процесі переговорів, відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» та Постанови Кабінету міністрів України №1178 від 12 жовтня 2022 року, інформація про них доступна в електронній системі публічних закупівель Prozorro.

— Як бачите розвиток платформи? Які КРІ та на який період ви ставите?

— Платформа The Gaze щойно стартувала, і першочергове завдання — подивитись, як працює те, що було концепцією, а стало продуктом. Далі вирішуватимемо, що підсилити, а від чого, можливо, й відмовитися. Точно обіцяю, що ми будемо постійно експериментувати з форматами та глибше розвивати стримінги й подкасти. На цьому етапі наш ключовий КРІ — якість аудиторії та зворотний зв’язок від неї.

— Чи планує Мультимедійна платформа іномовлення запуск англомовного іноземного каналу? Що потрібно для реалізації цих намірів?

— Наразі у ДП «МПІУ» вже є два англомовні диджитал-ресурси — The Gaze і UATV English. Якщо ж ви маєте на увазі класичне лінійне телебачення, то стратегічно буде правильно підсилити українське іномовлення англомовним телеканалом, але в кожного рішення є своя ціна та доцільність. За наявного ресурсу ми зосереджені на розвитку каналів «FreeДом» і «Дім».

Фото: Руслан Новосьол/«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3490
Читайте також
23.03.2023 13:01
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 316
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Paul
289 дн. тому
Дякую за цікаве інтерв'ю з бексторі! Робіть більше таких матеріалів саме про українське іномовлення, читати одне задоволення і корисно для професійного розширення горизонту.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду