«Інгулець» 2.0: Мінкульт поновив замовлення серіалів

«Інгулець» 2.0: Мінкульт поновив замовлення серіалів

6 Вересня 2023
2169
6 Вересня 2023
12:00

«Інгулець» 2.0: Мінкульт поновив замовлення серіалів

журналістка проєкту «Дозорро»
2169
Держпідприємcтво Мінкульту підписало 13 нових контрактів на фільми й серіали на 50 млн грн — більшість із них не документальні.
«Інгулець» 2.0: Мінкульт поновив замовлення серіалів
«Інгулець» 2.0: Мінкульт поновив замовлення серіалів

Дарина Синицька, журналістка проєкту Dozorro Transparency International Ukraine

Місяць тому Мінкульт замовив зйомки серіалів і фільмів на кілька сотень мільйонів гривень. Найдорожчою закупівлею тоді став серіал «‎Смт Інгулець» за 33,6 млн грн, сюжет якого містив прототип кіровоградського фермера й президента місцевого футбольного клубу «Інгулець», пов’язаного з криміналом Олександра Поворознюка — неоднозначного персонажа, який став мемом.

Тоді впродовж тижня ДП «‎Мультимедійна платформа іномовлення України», яке належить до сфери управління Міністерства культури та інформполітики, замовило виробництво 20 патріотичних серіалів і двох фільмів на 200 млн грн. Перед цим держпідприємство провело конкурс на виробництво аудіовізуальних творів й обрало для фінансування 53 проєкти.

Після обурення представників громадськості президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні засудив подібне нераціональне використання коштів і зазначив, що попросив премʼєр-міністра розглянути заміну міністра культури. За тиждень Верховна Рада звільнила з цієї посади Олександра Ткаченка, а наступного дня т.в.о. керівника Мінкульту призначили його заступника Ростислава Карандєєва.

Останній у коментарі «‎Еспресо» сказав, що вважає виробництво серіалів актуальним, попри критику. Хоча й говорив, що варто більше зосередитися на документалістиці.

Старі договори виконують і оплачують

Відтоді минув місяць, договір на серіал «‎Смт Інгулець» із 24 епізодами, який мала знімати компанія ведучого Юрія Горбунова, розірвали. Це ініціював сам підрядник. А от контрактів з іншими кіновиробниками розривати не стали. Ба більше — частина вже отримала оплату за свої послуги.

Наприклад, ТОВ «Гуд Монінг Дістрібьюшн» заплатили вже 1,6 млн грн за документальний фільм-дослідження до 90-ї річниці Голодомору «‎Сімейний альбом».

ТОВ «‎Ми — Україна» отримало неповну оплату в 1,6 млн грн за документальні серіали «Fuhrer 2.0» і «Цілі». ТОВ «‎Фільмстрім» заплатили 416 тис. грн з 9,8 млн грн за мелодраматичний серіал «‎Продовження роду», а ТОВ «‎Лайт Коммунікейшн» — 810 тис. грн за документальний фільм «‎Вміст чутливого характеру» та документальний серіал «‎Homo amans», які загалом коштуватимуть понад 4 млн грн. Ще 194,7 тис. грн ДП «‎МПІУ» перерахувало ТОВ «‎Прокіно» за мелодраматичний серіал «‎Одна родина».

Тобто загалом на виробництво серіалів уже витратили 4,6 млн грн. Більша частина з цих коштів пішла на зйомки документальних творів.

Нові угоди з переможцями того ж творчого конкурсу

Паралельно держпідприємство Мінкульту пробувало провести поодинокі закупівлі й підписало кілька договорів. На це публічно ніхто не відреагував, і з 29 серпня ДП «‎МПІУ» поновило темпи замовлень у переможців конкурсів.

Так, до 22 (а точніше 21, бо мінус «Смт Інгулець») замовлень додалися ще 13, загальна ціна яких складає 50,2 млн грн. Тепер для телеканалів «‎Дім» та «‎FreeДом» (Uatv) зніматимуть ще й:

ТОВ «‎Фільмстрім» — серіал «Пором» у жанрі воєнної мелодрами на 4 епізоди по 45 хвилин, за 9,8 млн грн (переміг у конкурсі як «‎Паром»).

ТОВ «Енержи Фільм Продакшен»:

  • комедійно-драматичний серіал «‎Моє кіно» на дві серії по 45 хвилин, за 5,9 млн грн. Держаудитслужба навіть провела перевірку цієї закупівлі та надала висновок, що порушень в ній не знайшла.
  • Мелодраматичний серіал «‎Сімейний консультант» на 16 епізодів по 45 хвилин, за 17,4 млн грн.

ПП «‎Продюсерська Агенція “‎АССА”» — короткометражний фільм «‎Солдатик» у жанрі психологічної драми, на 25-30 хвилин за 3,1 млн грн.

ТОВ «‎Український продюсерський хаб» (компанія зі структури колишньої Star media) — драмеді-серіал «‎Серце знає» на 8 епізодів по 45 хвилин, виробництво якого оцінили у 17,2 млн грн.

ТОВ «Мейнстрім Пікчерз»:

ТОВ «‎Мамас Продакшн»: детективний телесеріал «‎Кронін» на 8 епізодів по 45 хвилин, виробництво якого коштуватиме 14,5 млн грн.

Компанії зі структури Starlight media (всі вони входять у групу «‎Істван» Віктора Пінчука, а засновником є ТОВ «‎Старлайт медіа»):

  • ТОВ «‎СЛМ Новини» — два документальних фільми, кожен із яких матиме по 2 серії тривалістю 45 хвилин: «‎Битва за історію» за 2,3 млн грн і «‎Другий фронт» за 2 млн грн;
  • ТОВ «‎Старлайт Філмс» — документальний фільм «‎Лікарі» на 45 хвилин, за 1,8 млн грн;
  • ТОВ «‎Прокіно» — мелодраматичний серіал «‎Вглиб кролячою норою» («Вглиб кролячої нори» або «Впізнай мене») на 8 епізодів по 45 хвилин, виробництво якого коштуватиме 16,9 млн грн.

Отже, попри наголоси про важливість саме документального кіно під час війни, із 13 нових проєктів лише чотири будуть документальними. А загалом Мінкульт замовив виробництво уже 35 серіалів і фільмів з 52 (не рахуємо «‎Смт Інгулець») на загальну суму 216 млн грн. З них сплатили за початок зйомок 4,6 млн грн. Загалом Міністерство культури передбачило для  ДП «‎МПІУ» видатків на ці послуги 448,1 млн грн. Таку відповідь держпідприємство надало Dozorro на інформаційний запит.

Матеріал підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS”

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2169
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду