Юлія Островська: Всі проєкти-переможці мистецького конкурсу говорять про сучасність і про той досвід війни, який ми переживаємо

Юлія Островська: Всі проєкти-переможці мистецького конкурсу говорять про сучасність і про той досвід війни, який ми переживаємо

12 Вересня 2023
1851
12 Вересня 2023
10:40

Юлія Островська: Всі проєкти-переможці мистецького конкурсу говорять про сучасність і про той досвід війни, який ми переживаємо

1851
Гендиректорка Мультимедійної платформи іномовлення у відповідь на запит «Детектора медіа» зреагувала на критику щодо виділення бюджетних коштів на виробництво телесеріалів.
Юлія Островська: Всі проєкти-переможці мистецького конкурсу говорять про сучасність і про той досвід війни, який ми переживаємо
Юлія Островська: Всі проєкти-переможці мистецького конкурсу говорять про сучасність і про той досвід війни, який ми переживаємо

30 серпня на сайті електронної системи публічних закупівель Prozorro з'явилось повідомлення про те, що ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України» уклало договір із ТОВ «ПроКіно» на виробництво 8-серійного серіалу під робочою назвою «Вглиб кролячою норою» (або «Впізнай мене»). Очікувана вартість виробництва цього серіалу — 16,9 млн грн.

«Детектор медіа» звернувся до гендиректорки Мультимедійної платформи іномовлення Юлії Островської з проханням повідомити деталі про зміст цього серіалу, а також прокоментувати критику деякої частини суспільства щодо виділення в умовах повномасштабної війни з РФ бюджетних коштів на виробництво телесеріалів.

У відповіді на наш запит пані Островська поінформувала, що ТОВ «ПроКіно» подало на мистецький конкурс синопсис серіалу, опис персонажів і режисерське бачення.

«Презентація привернула увагу ґрунтовним опрацюванням образів головних героїв, мотивації їхніх вчинків, авторським баченням того, як органічно поєднати реалії та проблематику нашого воєнного сьогодення з прийомами класичної кримінальної мелодрами, на яку є відчутний запит широкої аудиторії. Також важливим аргументом на користь ТОВ «ПроКіно» є його успішна історія на ринку української аудіовізуальної індустрії, наприклад, серіал "Спіймати Кайдаша", який отримав визнання телеглядачів. А також міцна матеріально-технічна база, яка є основою для вчасного і якісного виробництва», — розповіла пані Островська, пояснюючи, чим саме організаторів конкурсу зацікавила заявка продакшену «ПроКіно».

Оскільки у відкритих джерелах «Детектор медіа» не знайшов інформації щодо змісту проєкту «Вглиб кролячої нори», ми попросили гендиректорку Мультимедійної платформи іномовлення повідомити деталі щодо його сценарного змісту.

«Ми не оприлюднюємо деталі щодо змісту проєктів-учасників мистецького конкурсу, бо не маємо такого права. Запитані вами подробиці містять конфіденційну інформацію та інформацію з обмеженим доступом, що перебуває під охороною закону, зокрема під охороною прав інтелектуальної власності, а її надання виходить за межі компетенції ДП "МПІУ".

У випадку з серіалом "Вглиб кролячою норою", за згодою продакшену, можемо коротко повідомити про його зміст наступне. Головна героїня серіалу Віра пройде шлях від тендітної невпевненої дівчини до сильної жінки. Її підтримкою, союзником і коханням усього життя стане Богдан, воїн ЗСУ, який повернувся з передової. Він знає про звірства окупантів не з чуток і живе з розумінням, що ні пробачити, ні забути ці злочини неможливо. Але на передовій ворог очевидний, а зрадників зневажають. У цивільному житті все інакше. Величезним потрясінням для Богдана стане вчинок рідного брата, коли зрештою ворогом виявиться той, кого він вважав найближчою людиною», — йдеться у відповіді пані Островської.  

Вона також повідомила, що режисером серіалу буде Олександр Богданенко, сценаристкою — Євгенія Савіченко, продюсерки — Катерина Шевелюк та Оксана Кукоба.

Зйомки серіалу «Вглиб кролячої нори», за словами пані Островської, стартують найближчим часом. Виробник має здати готовий продукт ДП «МПІУ» до 31 грудня 2023 року.

«Щодо прем'єри в телеефірі, як уже повідомлялось, серіали-переможці мистецького конкурсу можуть транслюватися в ефірі різних українських телеканалів. Дата прем'єри визначатиметься після того, як буде визначено канал-транслятор», — відповіла телеменеджерка. 

Ми також попросили пані Островську відповісти тим критикам виділення бюджетних коштів на виробництво телесеріалів, які вважають, що зараз не час на подібні витрати. «За вашими очікуваннями та переконаннями, що такого має бути у майбутньому серіалі під робочою назвою "Вглиб кролячої нори", щоб українці не пошкодували, що саме на нього пішли їхні кошти?» — запитала наша редакція в гендиректорки ДП «МПІУ».

«Якщо говорити саме про критику, а не про хейт заради хейту, то майже ніхто не заперечує, що державна підтримка аудіовізуальної індустрії потрібна, — відповіла пані Островська. — Тут є дискусія про тональність, якість, жанри, доречні чи недоречні теми, інші фахові речі — часто це суб'єктивне бачення, але зрештою така дискусія розвиває справу. А є просто заперечення без аргументів і дуже багато маніпуляцій. При цьому ніхто з тих, хто вважає серіали "не на часі", так і не відповів на кілька "больових" запитань, реагуючи на які, держава, власне, й закладала ці кошти в бюджеті. Що запропонувати масовому глядачу, який потребує різножанрового неінформаційного телеконтенту? Як протидіяти м'якій пропаганді "русского міра", зашитій в російський розважальний телепродукт, якщо в умовах відсутності української альтернативи українці його легко знаходять і масово дивляться на диджитал-платформах? Як наповнити український медіапростір українськомовним контентом різних жанрів в умовах війни, коли можливості комерційних мовників фінансувати таке виробництво суттєво впали? Як зберегти рівень аудіовізуальної індустрії та її фахівців, адже якісне кіно не народжується на порожньому місці, і може скластися така парадоксальна ситуація, що коли серіали стануть "на часі", то робити якісно їх буде нікому? Я, звісно, не стверджую, що проведений мистецький конкурс відразу закриває всі питання, але це правильний крок і до глядача, і до незалежності наших креативних індустрій. 

Всі проєкти-переможці мистецького конкурсу, і "Вглиб кролячою норою" не виняток, говорять про сучасність і про той досвід війни, який ми переживаємо. Для мене це означає, що ми маємо бути дуже обережними з тональністю, емоціями й правдивістю. Ми всі продовжуємо жити в цій же травмуючій реальності, в якій діють герої наших серіалів, відповідно, будь-яка нещирість, фальш, недостовірність відразу зчитуватимуться глядачем і будуть просто образливими для українців. Для мене драма чи мелодрама про наше сьогодення є потрібною і важливою тоді, коли це чесна історія з сюжетом, що не відпускає і дає надію. В ній мають бути близькі й зрозумілі українцям персонажі, чиї життєві ситуація та досвід можуть стати позитивною підтримкою в реальному житті, відволікти, заспокоїти чи, навпаки, показувати шлях до дії. І звичайно, все це має бути якісно знято, маю на увазі рівень акторської гри, операторську роботу, якість локацій, реквізиту, світла, звуку, гриму і т. п.»

Нагадаємо, ДП «‎Мультимедійна платформа іномовлення України», яке належить до сфери управління Міністерства культури та інформполітики, у травні цього року провело конкурс на виробництво аудіовізуальних творів. Зокрема, учасники подавали ідеї з написання сценаріїв і зйомок серіалів, фільмів та анімації.

Конкурс відбувся 7 червня 2023 року, результати було оголошено 8 червня на сайті ДП «МПІУ». Загалом на конкурс було подано 123 заявки, з яких перемогу здобули 53 проєкти. 

Серед тих, хто виграв конкурс, — продакшн «ПроКіно» із двома серіалами («Одна родина» та «Вглиб кролячою норою»).

17 липня 2023-го на сайті Prozorro з’явилась інформація про те, що ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України» уклало договір із ТОВ «ПроКіно» на виробництво 4-серійного мелодраматичного серіалу «Одна родина». Очікувана вартість виробництва цього серіалу — 8 млн грн.

За словами пані Островської, виробництво серіалу «Одна родина» перебуває на стадії завершення. Дату прем'єри і канал, в ефірі якого вона відбудеться, визначатимуть після того, як виробник здасть готовий продукт ДП «МПІУ».

Читайте також:

Фото: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1851
Читайте також
08.09.2023 11:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
4 168
06.09.2023 12:00
Дарина Синицька
для «Детектора медіа»
2 386
02.02.2023 09:34
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
6 752
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду