Юлія Островська: Російські опозиціонери використали логотип «FreeДом» без дозволу каналу

Юлія Островська: Російські опозиціонери використали логотип «FreeДом» без дозволу каналу

6 Листопада 2022
1472
6 Листопада 2022
12:29

Юлія Островська: Російські опозиціонери використали логотип «FreeДом» без дозволу каналу

1472
Логотип каналу був розміщений на банері З’їзду народних депутатів Росії, що відбувається в Польщі.
Юлія Островська: Російські опозиціонери використали логотип «FreeДом» без дозволу каналу
Юлія Островська: Російські опозиціонери використали логотип «FreeДом» без дозволу каналу

Телеканал «FreeДом» працює на заході під назвою «З’їзд народних депутатів Росії», що організували російські опозиціонери в Польщі, на тих самих правах, що й інші медіа, запрошені висвітлювати цю подію. Про це повідомила директорка Мультимедійної платформи іномовлення Юлія Островська після появи фотографії рекламного банера, на якому розмішений, серед іншого, логотип каналу «FreeДом». Зазвичай на таких банерах розміщують лого інформаційних спонсорів заходу. Островська стверджує, що організатори «з’їзду» без дозволу керівництва каналу розмістили там логотип «FreeДома».

«Із подивом для себе дізналась, що наш логотип "FreeДом" розміщено на форумі російської опозиції, який зараз відбувається в Польщі. Звичайно, що наша камера там працює, робимо сюжет та включаємо в ефір опозиціонерів, які борються з режимом Путіна, але "FreeДом" не є ні партнером цього заходу, ані виступає на його підтримку чи організаційно. Ми присутні там за запрошенням організаторів, як і інші медіа і на тих самих умовах. Впевнена, що організатори хотіли цим показати, що "FreeДом" треба дивитись як надійне джерело інформації, але підкреслюємо: у нас немає юридичних та інших стосунків з даним заходом, де ми маємо статус виключно запрошених журналістів», — написала Островська на своїй фейсбук-сторінці.

Олексій Мацука, шеф-редактор каналу «FreeДом», також підкреслив, що організатори не попередили та не узгодили використання лого телеканалу:

«Дякую росопозиції за рекламу українського каналу іномовлення "FreeДом", але ми ж медіа, жодного нашого спікера серед виступаючих немає, ми не росіяни, звісно, що це організатори з "благіх бажань" зробили, але треба чітко розставити було пріоритети — що так вони рекламують наш канал для своєї аудиторії (мали б погодити використання нашого лого з нами, на жаль, не погодили і не попередили навіть)», — написав Мацука. Він також наполягає, що канал не підтримує жоден політичний проєкт як в Україні, так і за кордоном.

Лого телеканалу «FreeДом» розміщено серед лого інших медіа, які належать російським опозиціонерам: «Утро февраля», «Фейгін live», Nevzorov tv, «Послезавтра». Російське видання «Sota» пише, що Nevzorov.tv, лого якого є на  банері, є інформаційним спонсором заходу. Канал «Утро февраля» належить організатору «з’їзду» Іллі Пономарьову.

«З’їзд народних депутатів Росії» відбувається в Яблонному (Польща) з 4 до 7 листопада. На ньому присутні колишні російськи депутати різних рад та різних скликань, які зараз є опозиціонерами.  

Нагадаємо, що «FreeДом» — державний канал іномовлення, який зараз здебільшого мовить на російськомовну аудиторію. За даними моніторінгу «Детектора медіа», в ефірі каналу найчастіше з’являються представники однієї української партії — «Слуги народу». Керівництво каналу заперечує «монополію» представників президентської партії в ефірі каналу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1472
Читайте також
19.10.2022 10:00
Ксенія Ілюк
Мар'яна Олійник
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 654
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду