Telegraf звинуватив NV у «крадіжці» фото з президентом: вказали автора і видання, але не дали лінк і обрізали марку

Telegraf звинуватив NV у «крадіжці» фото з президентом: вказали автора і видання, але не дали лінк і обрізали марку

25 Серпня 2023
3655
25 Серпня 2023
12:10

Telegraf звинуватив NV у «крадіжці» фото з президентом: вказали автора і видання, але не дали лінк і обрізали марку

3655
Редакція NV переконує, що не чинила умисної крадіжки, і шкодує про хвилю ненависті щодо себе через незначну помилку.
Telegraf звинуватив NV у «крадіжці» фото з президентом: вказали автора і видання, але не дали лінк і обрізали марку
Telegraf звинуватив NV у «крадіжці» фото з президентом: вказали автора і видання, але не дали лінк і обрізали марку

Власник видання Telegraf Вадим Осадчий звинуватив видання NV у неправомірному використанні фото авторства кореспондента Яна Доброносова, на якому президент Володимир Зеленський цілує руку своїй дружині.

Ян Доброносов опублікував фото, як Володимир Зеленський цілує руку першої леді під час урочистостей до Дня Незалежності в Києві, у своєму інстаграмі вдень 24 серпня.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Yan Dobronosov (@dobronosov)

Того ж дня під вечір на сайті NV вийшла новина про це фото. У новині вказали автора фотографії та до якої редакції він належить.

«Фотограф видання Telegraf Ян Доброносов поділився зворушливим знімком, який зробив під час державних урочистостей з нагоди Дня Незалежності України на Софійській площі», — починається текст новини.

Скриншот із сайту NV

Утім, редакція не поставила активного посилання на джерело фотографії — інстаграм її автора — і обрізала водяний знак видання на фотографії. Саме в цьому Вадим Осадчий і звинуватив колег.

«Вчора такий "шановний" і відповідаючий усім стандартам сайт як НВ, просто взяв і вкрав фото Telegraf UA , зроблене нашим чудовим Yan Dobronosov… Просто взяти і обрізати вотермарк, навіщо щось вигадувати. А потім, для краси, навіть не зробити активного посилання ні на сайт, ні на інстаграм», — написав Осадчий.

При тому він назвав редакцію NV «піратами, світочами демократії, проповідниками свободи слова та журналістських стандартів».

Уже згодом, після звинувачень Осадчого, NV проредагувало новину. Зараз у ній є вставлений інстаграм-допис Яна Доброносова з фотографією, а на головній фотографії новини вже видно вотермарк.  

Головна редакторка сайту NV Юлія МакГаффі в коментарі «Детектору медіа» заявила, що редакція в жодному разі не крала свідомо чуже фото і здивована такими звинуваченнями. Вона наголосила, що в новині вказаний автор фото та його редакція, проте визнала, що редактори забули поставити активний лінк, і перепросила за цю помилку. Обрізання вотермарки вона пояснила тим, що сайт NV має просто інші пропорції головної фотографії.

«Трошки дивувалась, коли ми вказуємо ім’я автора і назву видання, а нас звинувачують у крадіжці фото. Так, ми не поставили одразу гіперпосилання — це мабуть єдина наша помилка тут, за це я щиро перепрошую.

Щодо марки — чи варто пояснювати, що в нас на сайті просто інші пропорції фото і воно не влізло з вотермаркою. Однак ми вже знайшли спосіб, як це виправити, і все виправили», — сказала МакГаффі.

Вона додала, що одразу, коли побачила звинувачення, вибачилась перед автором фото. «Можу ствердити, що з нашого боку це не була цілеспрямована крадіжка», — заявила редакторка.

Вона також висловила жаль через хвилю ненависті, яка здійнялась щодо NV в соцмережах через таку незначну помилку.

«Мене емоційно здивувала і вразила хвиля хейту і рівень ненависті до сайту. Коли така невеличка історія стає приводом для стількох образ на адресу бренду. Дуже мене непокоїть цей рівень ненависті в людей. Але коли ти велике медіа, маєш бути до такого готовим.

Дуже дякую колегам за увагу, надалі будемо уважнішими», — резюмувала вона.

Автор знімка, фотограф видання Telegraf Ян Доброносов у коментарі нашій редакції сказав, що не стежить за публікаціями NV, тож не знає, чи вперше вони некоректно використали його фото. Однак інші видання, за словами нашого співрозмовника, часто вдаються до такої практики.

«Кожен раз, коли беруть фотографії і зрізають логотип, — це вже не є нормально, тому що це чиясь праця. У даному випадку це робота моя і видання Telegraf. Ми сумісно на це витрачаємо ресурс — фізичний, матеріальний тощо. Це не тільки моя робота, це робота цілої команди.

У мене не вперше крадуть фотографії, це дуже часто роблять різні телеграм-канали, зокрема й такі, що мають 500 тисяч підписників. Останній такий випадок – фотографія України-матері, підсвіченої жовто-синіми кольорами. Я зробив цей кадр об одинадцятій вечора, і дуже багато телеграм-каналів його розібрали, зрізавши логотип.

Часом чую таке: мовляв, ми взяли те фото, на якому не було логотипу. Скажу так: на вулиці багато автомобілів, на них не написано, чиї вони, але я не беру їх покататися. Так само і з фотографією: якщо фотограф твоєї редакції це не сфотографував, це тобі не належить.

При цьому у мене є повага до колег. І загалом хочу сказати: якщо так відбувається, значить ми робимо цінні з точки зору історії кадри. І це для мене важливо в першу чергу», — сказав Доброносов.

Головне фото: Ян Доброносов / Telegraf

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3655
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду