Головний редактор «Ґвара Медіа» Сергій Прокопенко висловив «здорове обурення» на адресу Офісу президента України

Головний редактор «Ґвара Медіа» Сергій Прокопенко висловив «здорове обурення» на адресу Офісу президента України

31 Травня 2024
6319
31 Травня 2024
22:08

Головний редактор «Ґвара Медіа» Сергій Прокопенко висловив «здорове обурення» на адресу Офісу президента України

6319
Медіаменеджер у коментарі «Детектору медіа» прокоментував факт використання в офіційних соцмережах Зеленського матеріалів, створених «Ґвара Медіа», із заблюреним логотипом видання.
Головний редактор «Ґвара Медіа» Сергій Прокопенко висловив «здорове обурення» на адресу Офісу президента України
Головний редактор «Ґвара Медіа» Сергій Прокопенко висловив «здорове обурення» на адресу Офісу президента України

Офіс Президента України на своїй сторінці в Instagram опублікував контент «Ґвара Медіа» й «Накипіло» з наслідками обстрілу Харкова, заблюривши логотипи медіа. У відповідь очільники харківських видань, головред «Ґвара Медіа» Сергій Прокопенко і головна редакторка медіагрупи «Накипіло» Ольга Лептуга, висловили своє обурення в соцмережах. Про це повідомив «Медіамейкер». Цей інцидент прокоментував «Детектору медіа» Прокопенко.

Скриншот / фейсбук-сторінка «Ґвара Медіа»

У своєму дописі головред «Ґвара Медіа» розповідає про умови, в яких нині працюють харківські медіа.

«25 травня в Харкові розбомбили «Епіцентр», де армія окупантів вбила 19 і поранила 54 людей. Мої колеги журналісти, моя команда працювали на місці подій всі вихідні, змінами по декілька годин, бо там неможливо було дихати.

Ми шукали маски і розпакували хімкостюми, бо торговий центр з фарбами горів. Я перенервував і всю неділю сидів і дивився в одну точку в офісі, відновлюючись», — розповів головред харківського медіа.

Скриншот / фейсбук-сторінка «Ґвара Медіа»

Коли ж стало відомо, що Офіс Президента в Instagram опублікував їхній контент, заблюривши логотипи «Ґвара Медіа», у редакції це викликало обурення.

Головний редактор «Ґвара Медіа» Сергій Прокопенко 

Нижче «Детектор медіа» публікує відповіді на наші питання головреда «Ґвара Медіа» Сергія Прокопенка, які він надав письмово:

— Чи траплялись раніше випадки, коли ОПУ чи інші державні органи використовували ваші матеріали в такий спосіб — заблюривши ваш логотип? Чим закінчились попередні інциденти, якщо вони були?

— Раніше такого не бачив. До цього часто подібне робили різні телеграм-канали. Ми їм писали в особисті повідомлення і просили, адвокатували, вимагали, пояснювали важливість вказувати авторство матеріалів, які вони використовують. Інколи це призводило до конфліктів в листуванні або до видалення постів.

Проте був кейс з United24, де вони не вказували авторство і блурили логотипи. Ми декілька разів це бачили, обговорювали, терпіли — і потім ми писали на редакційну скриньку. Треба відзначити їхню конструктивність, вони відповіли і надалі тегали або писали в відео коротким текстиком про це. Нам достатньо просто маленької текстової згадки про автора відео, що є прийнятим стандартом в усій міжнародній медіаіндустрії.

— У своєму фейсбук-дописі ви висловити критику щодо ставлення держави до локальних медіа. Будь ласка, сформулюйте конкретніше, які саме кроки від держави ви хотіли би бачити як керівник локального медіа.

— Локальні медіа обезкровлені, по суті. По-перше, дається взнаки брак кадрів. Люди або виїхали, або їх призивають, або вони працюють на міжнародні видання, або вони вигорають із-за перевантаженості і невеликих коштів, які видання здатні їм платити. Колеги, які працюють, значною мірою роблять це заради цінностей, в які вірять, в стресі, в умовах обстрілів і ризику дабл-тапів.

По-друге, фінансові інструменти обмежені, тому що ринку немає, ми вимушені стукати в двері міжнародним донорам. На щастя, реагують читачі, підтримують нас, але це дуже складно, і людям складно також. Разом із цим минулого року і цього також ми бачимо інфраструктурні тендери за мільйони і мільярди гривень, бюджети на висадку квітів для краси, кошти на телепроєкти, до яких падає довіра... На мою думку, це створює ще більший дисбаланс. Відповідно, на локальні медіа лягає більше навантаження з базового висвітлення подій та протидії дезінформації. На це можна подивитись із розумінням, мовляв, у нас війна. Але потім одного дня ти чуєш слова про важливість локальних медіа і одночасно вирізають твої логотипи. Це генерує емоцію.

Третє — доступ до інформації та прозорість. В Харківській області ми робили запити щодо вартості матеріалів в оборонних спорудах, щодо деяких тендерів, але доступ до цих даних обмежений. Навіщо обмежувати доступ для журналістів, які отримали військові акредитації, і що це дає? Зараз маємо ще більшу недовіру до цього процесу.

Питання акредитації на пресконференції Президента. З Харківської області локальних видань на пресконференції Зеленського в Києві — нуль. Ми мали таку амбіцію, але нам відмовили. Ми потребуємо слоту для регіональних видань під час пресконференцій Зеленського, щоб задавати питання, які є важливими для мешканців регіонів. Чому локальне видання з Харкова не може бути запрошеним на пресконференцію Президента, а столична газета — може?

— Станом на зараз чи отримали ви від ОПУ реакцію на свої претензії? Що плануєте робити далі? 

— Чесно кажучи, я її не очікую. Вітаю деякий резонанс в професійному середовищі. Сподіваюсь на цей кейс реагуватимуть комунікаційники і враховуватимуть помилки у подальшому. Ми хочемо, щоб контент з регіонів про важливі події був показаний на національному і міжнародному рівнях.

Фото: фейсбук-сторінка «Накипіло»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6319
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду