NV видалило новину про апокаліпсис від псевдовченого та перепросило читачів

NV видалило новину про апокаліпсис від псевдовченого та перепросило читачів

29 Серпня 2023
1637
29 Серпня 2023
17:34

NV видалило новину про апокаліпсис від псевдовченого та перепросило читачів

1637
Звернення Егона Чолакяна, наративи якого поширювала колишня проросійська секта, опублікували три українські медіа, однак наразі лише УНІАН не виправив його.
NV видалило новину про апокаліпсис від псевдовченого та перепросило читачів
NV видалило новину про апокаліпсис від псевдовченого та перепросило читачів

Видання NV видалило публікацію про апокаліптичний прогноз нібито вченого-фізика Егона Чолакяна та перепросило читачів. Про це повідомляється на сайті видання.

«17 серпня NV опублікував статтю, в якій було описано кліматичні прогнози гарвардського вченого Аллена Егона Чолакяна. На жаль, ми невірно оцінили репутацію цієї людини. І змушені видалити цю публікацію», — написала редакція.

Вони зазначили, посилаючись на матеріал «Бабеля», що репутація Чолакяна в науковому світі навряд чи дозволяє йому виступати з подібними заявами, та вказали на його зв’язок із псевдонауковою організацією Creative society та проросійською сектою «АллатРа».

Редакція NV перепросила у своїх читачів за публікацію матеріалу з настільки сумнівним джерелом.

«Ми шкодуємо про те, що трапилося, і про те, що під час публікації початкового матеріалу не приділили належної уваги перевірці всіх фактів. Це одиничний випадок, і ми приносимо вибачення нашим читачам», — заявила головна редакторка NV.ua Юлія МакГаффі.

Нагадаємо, раніше кілька українських медіа опублікували на своїх сайтах звернення нібито вченого Егона Чолакяна про апокаліпсис, який начебто насувається на планету Земля. Він закликав об’єднатися для протидії загрозі «світових лідерів, від яких залежить майбутнє людства»: Джо Байдена, Сі Цзіньпіна і Путіна.

Журналісти «Бабеля» з'ясували, що просували його тези в соцмережах та на конференціях члени організації Creative society — колишньої проросійської секти «АллатРа», яких підозрюють у поширенні російських наративів.

Як з'ясували журналісти, більшість заявлених місць роботи Чолакяна повʼязані з правом, національною і кібербезпекою, а не природничими науками.

Сам Чолакян стверджував, що працював у Європейській організації з ядерних досліджень (CERN) над проєктом Future Circular Collider — нового колайдера, що має замінити Великий адронний, а також у NISAR — проєкті NASA для створення супутника, який має фіксувати природні процеси на Землі. Утім, на запит «Бабеля» CERN відповів, що Егон Чолакян насправді ніколи не був зареєстрований в організації ні як член персоналу, ні в будь-якому іншому статусі.

Серед українських медіа звернення Чолакяна опублікували «Українські новини», УНІАН і NV. Сайт «Українські новини» згодом виправив своє повідомлення, написавши з посиланням на «Бабель»: «Проросійська секта хотіла переконати світ у наближенні апокаліпсису». На сайті УНІАН новина про апокаліпсис досі залишається незміненою.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1637
Читайте також
24.02.2024 10:50
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
5 255
14.01.2023 10:00
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
14 245
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду