«Вавилон’13» проти «1+1»: у справі про порушення авторських прав «1+1» вимагає стягнути 160 тис. грн з документалістів, а останні подали апеляцію

«Вавилон’13» проти «1+1»: у справі про порушення авторських прав «1+1» вимагає стягнути 160 тис. грн з документалістів, а останні подали апеляцію

4 Серпня 2023
1740
4 Серпня 2023
18:50

«Вавилон’13» проти «1+1»: у справі про порушення авторських прав «1+1» вимагає стягнути 160 тис. грн з документалістів, а останні подали апеляцію

1740
3 липня стало відомо, що адвокати «Вавилону’13» подали апеляцію, програвши суд першої інстанції у справі про порушення авторських прав з боку «1+1» та видавництва «Час».
«Вавилон’13» проти «1+1»: у справі про порушення авторських прав «1+1» вимагає стягнути 160 тис. грн з документалістів, а останні подали апеляцію
«Вавилон’13» проти «1+1»: у справі про порушення авторських прав «1+1» вимагає стягнути 160 тис. грн з документалістів, а останні подали апеляцію

У четвер, 3 липня, юридична компанія Axon Partners на своїй фейсбук-сторінці повідомила, що подала від імені документалістів групи «Вавилонʼ13» Костянтина Кляцкіна, Павла Липи та Володимира Усика апеляцію у справі про порушення авторських прав з боку «1+1» та видавництва «Час».  

«Суть спору: кадри з тизеру до фільму “Крим, як це було” (Тизер) без дозволу авторів використали у фільмі “Україна. 100 днів над прірвою”, який показували компанії групи 1+1, — пояснюють у дописі юристи Axon Partners. — Трішки засмучені таким попранням своїх прав, автори звернулись до продюсерів фільму “Україна. 100 днів над прірвою” та попросили зазначити їхнє авторство в титрах. На особистих зустрічах продюсери підтверджували та обіцяли усе виправити. Щойно спілкування набрало офіційних обертів, то Плюси забули про все, що було до цього, і зайняли позицію “ми не виробники фільму, в нас лапки, ми тільки показували, а це не порушення”».

У коментарі «Детектору медіа» адвокатка, партнерка юридичної компанії Axon Partners Надія Денисюк уточнила, що позов від імені трьох членів команди «Вавилон’13» Костянтина Кляцкіна, Павла Липи та Володимира Усика до ТОВ «ТРК “Студія 1+1”», ТОВ «1+1 Інтернет» і ТОВ «Видавництво “Час”» подали 12 березня 2021 року.

«Юридичний супровід команді "Вавилону’13" ми надаємо приблизно з 2016 року. У 2018–2019 роках ми від їхнього імені зустрічалися із представниками "1+1", які на тих зустрічах підтверджували, що фрагменти тизеру, який зняли члени команди "Вавилону’13", є у їхньому фільмі. Також "Плюси" запевняли, що вкажуть імена авторів і джерело запозичення. Але все це було усно, без оформлення відповідних документів. Тому у 2021 році ми направили вимогу до "1+1", і вони відповіли, що вони не є виробниками фільму, де були використані кадри з тизеру, тому порадили звернутись до виробника, уникнувши відповіді за свої дії. Тоді 12 березня 2021 року ми подали позов, тому що зрозуміли, що офіційна позиція "1+1" розходиться із тим, про що ми раніше домовлялися усно, і у нас більше не залишається способів захисту, крім суду»,— прокоментувала Надія Денисюк.

У позові від імені документалістів були дві основні вимоги до відповідачів: припинити порушення авторських прав і не використовувати фрагменти тизеру у фільмі «Україна. 100 днів над прірвою» та виплатити авторам по 30 000 грн компенсації.

Адвокатка у коментарі нашій редакції наголосила, що за законом порушення авторських прав — це дія, за яку має відповідати як виробник фільму, так і компанія, яка опублікувала продукт, тобто «1+1».

«Виробництво фільму — це одне порушення, а публічне сповіщення — це інше порушення. Суддя повністю обійшла цей момент», — констатувала Денисюк.  

«Прикметно, що жоден із відповідачів не заперечував, що у їхньому фільмі використані кадри з Тизеру. Водночас, вони продовжували стверджувати, що авторами Тизеру є не позивачі, а інші невідомі особи. Щоправда, ці невідомі справжні автори так і залишились невідомими. Усі наші докази авторства — публікації в ЗМІ, фотодокази, публікації авторів у власних соцмережах — суддя визнала неналежними», — йдеться у фейсбук-дописі Axon Partners.

Юристи зазначають, що у кінці розгляду справи від імені «1+1» «заявили клопотання про стягнення з позивачів гонорару адвоката в сумі 160 тисяч гривень».

Надія Денисюк також додала, що дата нового провадження, яке має бути відкрито після вчорашньої подачі апеляції з боку позивача, стане відомою протягом періоду від двох-трьох тижнів до 1,5 місяця.

«Детектор медіа» звернувся із запитами до видавництва «Час» і «1+1». Наша редакція стежитиме за розвитком цієї історії.

Нагадаємо, у березні 2018 року ми повідомляли, що «1+1» покаже документальний фільм «Україна. 100 днів над прірвою» про події 2014-го року. Фільм на замовлення телеканалу створило видавництво «Час». У пресрелізі про прем’єру фільму, який поширив «1+1», від імені виробника стрічки виступала продюсерка Катерина Кириченко.

У 2020 році політична консультантка, продюсерка, екстелеведуча Катерина Кириченко була обрана до Київської міської ради від партії «УДАР Віталія Кличка».

Команда «Вавилону’13» презентувала документальний фільм «Крим, як це було» у 2015 році. Режисер стрічки, яка розповідає про окупацію Криму Росією, — Костянтин Кляцкін.

У 2016 році картина перемогла у Rivne International Film Festival «Dreams city» у номінації «Повнометражний документальний фільм».

Покази стрічки пройшли в Бельгії, Польщі, Ізраїлі, Німеччині, Канаді, Іспанії, Литві та Португалії. В український прокат картина виходила у 2016 році за підтримки Держкіно.

Фото: Axon Partners / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1740
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду