Вадим Карпʼяк: Без державного фінансування культура не виживе

Вадим Карпʼяк: Без державного фінансування культура не виживе

2 Серпня 2023
834
2 Серпня 2023
13:56

Вадим Карпʼяк: Без державного фінансування культура не виживе

834
Журналіст увійшов до нового складу Комітету Шевченківської премії.
Вадим Карпʼяк: Без державного фінансування культура не виживе
Вадим Карпʼяк: Без державного фінансування культура не виживе

Ведучий ICTV та всеукраїнського телевізійного марафону Вадим Карп'як єдиний із журналістів став членом нового персонального складу Комітету Шевченківської премії, про що свідчить відповідний указ Президента України Володимира Зеленського.

У попередньому складі Шевченківського комітету працювало четверо журналістів: голова комітету, публіцист Юрій Макаров, телеведуча «1+1» Алла Мазур, музичний критик Ігор Панасов, виконавча продюсерка радіо «Культура», перекладачка Ірина Славінська.

Цьогоріч Комітету, зокрема, доручено провести конкурс 2024 року для відзначення видатних творів літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики, присвячених героїчній боротьбі українського народу під час збройної агресії РФ проти України.

«Для мене цінно, що наряду з підтримкою армії держава не забуває і про культуру, — коментує пресслужбі ICTV Вадим Карп’як. — Ця премія — показник того, що держава робить все можливе для свого повноцінного функціонування. Адже культура — це беззаперечна умова нашого існування»

На думку тележурналіста, зосередившись на військовій підтримці країни, зараз варто також приділяти належну увагу і культурній політиці. 

«Хочу зауважити, — тут не стоїть питання між армією і культурою. Державні витрати на культуру цього року — 0,29 відсотка від всього бюджету, якщо я не помиляюся. І якщо їх забрати з цільового призначення і передати на потреби армії, витрати на яку на сьогодні становлять 52 відсотки держбюджету України, — вона такої прибавки навіть не відчує. Якщо забрати цей неповний відсоток держвитрат з культури — вона без нього не виживе», — пояснює Вадим. 

Вадим Карп'як — журналіст, ведучий політичного шоу «Свобода слова» на телеканалі ICTV та з 24 лютого 2022 року всеукраїнського телевізійного марафону «Єдині новини», також ведучий радіо «Культура».

Новий склад комітету обиратиме переможця Національної премії імені Шевченка наступні три роки. Очолюватиме комітет премії колишній міністр культури Євген Нищук.

Цього року вперше з часу присудження Шевченківської премії оприлюднення і підписання указу Президента України відбулося пізніше на понад чотири місяці від традиційної дати — дня народження Тараса Шевченка. 

Фото: пресслужба ICTV

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
834
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду