Голова Шевченківського комітету Євген Нищук: Цьогоріч визначати лауреата нової номінації «За внесок у перемогу» не будуть

Голова Шевченківського комітету Євген Нищук: Цьогоріч визначати лауреата нової номінації «За внесок у перемогу» не будуть

16 Червня 2023
1343
16 Червня 2023
15:57

Голова Шевченківського комітету Євген Нищук: Цьогоріч визначати лауреата нової номінації «За внесок у перемогу» не будуть

1343
Остаточне рішення щодо цієї номінації ухвалять наступного року, дав зрозуміти новопризначений голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.
Голова Шевченківського комітету Євген Нищук: Цьогоріч визначати лауреата нової номінації «За внесок у перемогу» не будуть
Голова Шевченківського комітету Євген Нищук: Цьогоріч визначати лауреата нової номінації «За внесок у перемогу» не будуть

Голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, ексміністр культури Євген Нищук сьогодні, 16 червня, в ефірі телемарафону озвучив своє бачення майбутнього складу комітету та заявив, що цього року премії в новій номінації «За внесок у перемогу» не вручатимуть. Про це повідомило видання «Українська правда. Життя».

«Передусім моє завдання було після мого призначення 22 травня швидко зробити аналіз всієї ситуації, оскільки дійсно, я там, в окопах, не дуже за всім слідкував; зрозуміти ту проблему, яка ще не закрита, і найголовніше — сформувати новий склад комітету, з яким ми можемо обговорити і всі наболілі питання або ж зробити якісь зміни чи доповнення, але, звісно, перед тим, як оголошувати нову кампанію уже на 2024 рік», — заявив Нищук.

Ексміністр додав, що нові члени комітету «мають бути амбасадорами Шевченківської премії» та представниками різних напрямків, фахівцями в різних видах мистецтва.

Також Нищук розповів, чому від номінації «За внесок у перемогу», яка і спричинила скандал довкола Шевченківської премії, цього року вирішили відмовитись.

«Багато колег казали, що змінювати гру під час гри не є дуже правильно. Більше того, якісь доповнення треба робити вже на нову кампанію. І це розуміння ми знайшли. Я не хочу говорити, доки не вийшов указ, — він готується, це суто технічна процедура, — який, власне, закриє питання попереднього комітету. Себто будуть нагороджені ті, кого вже оголосили. А додаткова номінація посеред літа, коли в нас уже з вересня має починатися нова кампанія і подача заявок на 2024-ий, мені здається, є недоречною. Тому її не буде», — сказав Нищук.

За словами голови комітету, найближчими днями має вийти президентський указ, «який завершить всю ситуацію по попередніх переможцях». Після цього комітет у новому складі приступить до роботи над Шевченківською премією-2024.

Читайте також:

Нагадаємо, у листопаді 2022-го ми писали, що президент Володимир Зеленський визначив, що комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка діятиме у затвердженому 2019 року складі до завершення воєнного стану в Україні та протягом двох місяців після його припинення.

У січні цього року Комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка визначився з фіналістами нагороди у 2023 році.

Однак вперше за багато років 9 березня 2023-го не оприлюднили імен лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Згодом стало відомо, що Комітет Шевченківської премії оголосив про створення в рамках премії спеціальної номінації «За внесок у перемогу», до якої увійдуть твори, написані в 2022 році «на війні чи про війну».

У коментарі «Детектору медіа» тодішній голова комітету Юрій Макаров повідомив, що попередньо планується вручити сім додаткових нагород «За внесок у перемогу» — у кожній з традиційних номінацій: література, публіцистика, кіномистецтво тощо. Тоді оголошення всіх переможців Шевченківської премії-2023 планувалося на день перепоховання Шевченка — 22 травня.

13 березня Юрій Макаров оголосив, що подав у відставку з посади голови Комітету Національної премії України імені Тараса Шевченка.

16 березня на сайті Комітету була опублікована заява, яку підписали 13 його членів. Вони заявили про те, що складають свої повноваження.

Серед підписантів заяви не було імені члена Комітету, музичного критика, журналіста, а віднедавна й співзасновника Громадського руху UAniverse Ігоря Панасова. Він виступив із підтримкою ідеї запровадження нових номінацій у межах Шевченківської премії і ще до оприлюднення заяви колег по Комітету написав заяву про свій вихід зі складу цього органу.

22 травня стало відомо, що президент Володимир Зеленський призначив ексміністра культури та актора Євгена Нищука головою Комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка, звільнивши з цієї посади Юрія Макарова.

23 травня під час пресконференції в київському музеї Шевченка Євген Нищук підтвердив, що цьогорічна церемонія нагородження лауреатів відбудеться, але не назвав точної дати. Він припустив, що це може бути День Незалежності (24 серпня), День захисників Вітчизни (14 жовтня) або День української писемності (9 листопада). 

Фото: Євген Нищук / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1343
Читайте також
28.01.2022 17:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
3 006
16.10.2010 09:30
Любов Журавльова, «Дзеркало тижня»
17 602
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду