Комітет Шевченківської премії визначив лауреатів 2024 року. Але знову не оприлюднив результатів

Комітет Шевченківської премії визначив лауреатів 2024 року. Але знову не оприлюднив результатів

7 Лютого 2024
1914
7 Лютого 2024
10:40

Комітет Шевченківської премії визначив лауреатів 2024 року. Але знову не оприлюднив результатів

1914
Переможців визначено лише у п'яти номінаціях: цього року премію не присуджено в категоріях «Кіно» і «Літературо- та мистецтвознавство».
Комітет Шевченківської премії визначив лауреатів 2024 року. Але знову не оприлюднив результатів
Комітет Шевченківської премії визначив лауреатів 2024 року. Але знову не оприлюднив результатів

Комітет із Національної премії України імені Тараса Шевченка 6 лютого визначив лауреатів премії 2024 року. Про це повідомила пресслужба Комітету.

Як повідомляється, члени Комітету шляхом таємного голосування визначили переможців конкурсу в семи номінаціях: «Література», «Публіцистика, журналістика», «Музичне мистецтво», «Театральне мистецтво» і «Візуальні мистецтва».

З цього випливає, що цьогоріч Шевченківську премію не вручатимуть у категоріях «Кіно» і «Літературо- та мистецтвознавство», хоча у списку фіналістів претенденти в цих номінаціях були.

Комітет повідомив, що, відповідно до положення про Національну премію України імені Тараса Шевченка, найближчим часом він внесе подання про присудження премії і проєкт відповідного указу президенту України.

При цьому Комітет не став оприлюднювати результати конкурсу. У повідомленні  вказано, що перелік лавреатів та їхніх творів буде опубліковано на офіційному сайті Комітету вже після оприлюднення відповідного указу президента.

Нагородження переможців має відбутися під час урочистих заходів до дня народження Тараса Шевченка 9 березня.

Медіаексперт, член Українського PEN Олексій Панич на своїй фейсбук-сторінці зауважив, що до 2022 року лауреатів Шевченківської премії оголошували одразу після визначення їх Комітетом і задовго до підписання указу президента.

Зокрема, як писав Панич раніше для «ДМ», 2021 року президент підписав указ 19 травня, а імена лауреатів повідомили ще 9 березня. 2020 року указ з’явився 6 березня, а імена лауреатів Комітет оголосив ще 27 лютого. У 2019-му президент підписав указ 7 березня, а імена лауреатів Комітет оголосив 19 лютого. 2018 року указ був 7 березня, а імена лауреатів оголошені ще 9 лютого.

«І це було правильно: адже лауреатів визначає саме Комітет, а президент лише урочисто нагороджує, виконуючи рішення Комітету», — вважає Панич.

У Положенні про премію йдеться, що у фінальному, третьому, турі конкурсу Комітет визначає твори та їх авторів, яким пропонує присудити премію, а відповідне рішення оприлюднюється на офіційному сайті Комітету. Втім, у цьому положенні не вказано чітко, коли саме Комітет повинен оприлюднити фінальні результати.

За результатами конкурсу, йдеться далі в положенні, Комітет готує та вносить президентові подання про присудження премії та проєкт відповідного указу. Указ президента про присудження премії оприлюднюється в установленому порядку, як правило, до 9 березня.

Панич вважає, що з тексту Положення жодним чином не випливає, що до оприлюднення указу Комітет не має права оголошувати імена лауреатів, і каже, що не чув про жодне рішення Комітету, що імена лауреатів не потрібно оприлюднювати до виходу президентського указу.

«Для мене принципово, що Комітет, вирішивши, кого нагородити, має всі моральні та формальні права ОДРАЗУ оголосити імена лауреатів. Бо це питання гідності Комітету.  … Принципово, що тут насправді президент має виконувати вже відоме країні рішення Комітету, а не комітет — чекати, поки президент це рішення "освятить". Іншими словами, порядок оголошення імен — це про те, як вибудовуються стосунки між президентом і творчою громадськістю», — написав Панич.

Член Комітету премії, журналіст Вадим Карп’як, у коментарях до цього ж допису повідомив, що, справді, Комітет домовився не оголошувати імен лауреатів до офіційної церемонії нагородження. 

«Комітет обирає, але без відповідного указу наш вибір не має юридичної сили. Без рішення ж Комітету будь-який указ про таке проголошення лауреатів не має легітимності. Це взаємодія, а не конкуренція. І головні в цій історії люди, які стануть лауреатами, а не ті, хто їх формально оголосить», — пише Карп’як.

Він вважає, що питання про те, коли оголосити переможців — сьогодні чи до дня народження Шевченка — вторинне. І не розуміє, «в чому причина такого поспіху» і що зміниться, якщо суспільство дізнається імена лауреатів зараз, а не через місяць.

Інший член Комітету, письменник Андрій Любка, заявив у коментарях, що він як член колегіального органу «не уповноважений (та й не маю морального права) оголошувати його результати, але зазначу, що немає й натяку на ситуації з якимись підкилимними затвердженнями чи переговорами». 

«Що стосується нашої роботи як членів Комітету, то вона виконана чітко й ретельно — переможців визначено вчасно й відповідно до всіх належних процедур», — написав Любка.

Нагадаємо, торік, у 2023 році, вперше за багато років 9 березня не оприлюднили імена лауреатів Шевченківської премії. Хоча Комітет визначився з фіналістами ще в січні 2023 року.

Натомість 10 березня Комітет оголосив про створення в рамках премії спеціальної номінації «За внесок у перемогу», до якої ввійдуть твори, написані в 2022 році «на війні чи про війну». Цю ідею висунув голова Комітету Юрій Макаров цього ж дня на зустрічі президента Зеленського з діячами культури та мистецтва.

12 березня Комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка все ж таки назвав переможців у п’ятьох номінаціях

13 березня Юрій Макаров оголосив, що подав у відставку з посади голови Комітету премії — як пояснив він у коментарі «ДМ», через скандал довкола оголошення переможців премії та його ідеї про створення додаткових нагород.

Услід за Макаровим 16 березня про складання повноважень оголосили 13 членів Комітету. Підписанти заявили про «свою незгоду з тим, щоби вводити нові номінації, критерії чи будь-які інші зміни до існуючого на сьогодні Положення щодо Національної премії України імені Тараса Шевченка 2023 року в прискореному порядку». Один з членів Комітету, Ігор Панасов, у коментарі «ДМ» повідомив, що не згідний з позицією колег і підтримує ідею додаткових нагород для творів на воєнну тематику

Лише 28 липня президент Володимир Зеленський підписав указ про присудження Національної премії імені Тараса Шевченка 2023 року. Тоді ж він затвердив новий склад Комітету Шевченківської премії, який очолив ексміністр культури та актор Євген Нищук.

І лише 20 серпня відбулося офіційне нагородження відзнаками лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка.

Нагадаємо, у 2023 році лауреатами Національної премії імені Тараса Шевченка стали журналіст, публіцист Віталій Портников, поетеса Катерина Калитко, виконавці гурту «Хорея Козацька» Тарас Компаніченко, Максим Бережнюк, Северин Данилейко, Ярослав Крисько, Сергій Охрімчук, літературознавець Михайло Назаренко та режисерка Ірина Цілик.

Цьогоріч 23 січня Комітет з Національної премії України імені Шевченка оголосив короткий список творів, висунутих на здобуття премії. До фіналу потрапило 19 митців.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1914
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду