Віталій Портников отримав Премію імені Стуса

Віталій Портников отримав Премію імені Стуса

5 Жовтня 2022
1482

Віталій Портников отримав Премію імені Стуса

1482
Премія імені Василя Стуса – одна з найдавніших українських премій у сфері культури.
Віталій Портников отримав Премію імені Стуса
Віталій Портников отримав Премію імені Стуса

Український журналіст та публіцист Віталій Портников отримав Премію імені Василя Стуса, про це оголосили 5 жовтня, повідомляє Український ПЕН.

«Віталій – це борець і  патріот, тому я й назвав його побратимом Василя Стуса. Від далекого вже 2014 року його статті про агресію Росії в Україні часто перетворюються на "коктейлі Молотова", чи, як тепер кажуть, на "Бандера-смузі". Тому Василь і Віталій – це ніби два давні лицарі, які при зустрічі віддають одне одному честь. Ми певні, що для Віталія Портникова є честю отримати премію імені Василя Стуса. І ми, члени Капітули, також засвідчуємо, що для премії Василевого імені є честю отримати новим своїм лауреатом Віталія Портникова», – зазначив під час церемонії нагородження голова журі Мирослав Маринович.

Віталій Портников – український публіцист, письменник, журналіст. Народився 1967 року в Києві. Оглядач «Радіо Свобода і постійний автор аналітичних статей на політичну та історичну тематику. З 1994 року регулярно публікувався в газеті «Дзеркало тижня», у рубриці «Щоденники» (матеріали цієї рубрики зібрані в книжці «Богородиця у синагозі»).

З червня 2006 по жовтень 2007 року – шеф-редактор української щоденної газети «Газета 24». Вів публіцистичні й інформаційно-аналітичні програми на кількох українських телеканалах. З 2009 по 2011 рік вів програму «Правда Віталія Портникова» на телеканалі ТВі. У травні 2010 року став головним редактором ТВі. З листопада 2013 веде програми на телеканалі «Еспресо».

«У 2022 році, коли вирішується в принципі доля української державності і української нації, отримувати премію, названу ім'ям людини, яка пожертвувала за цю націю своїм життям, своєю творчістю і здоров'ям – це особливий виклик, це навіть не відзнака. Це нагадування про те, чого варта Україна», – наголосив журналіст у промові. 

Він подякував капітулі премії, засновнику Української Гельсінської групи Мирославу Мариновичу, своїм батькам та колегам з «Еспресо» і «Радіо Свобода».

Премія імені Василя Стуса – одна з найдавніших українських премій у сфері культури. У 1989 році її заснувала Українська асоціація незалежної творчої інтелігенції на чолі з Євгеном Сверстюком. Починаючи з 2016 року, Український ПЕН, Києво-Могилянська Бізнес-Школа та видавництво «Дух і Літера» продовжили цю ініціативу.

У різні роки відзнаку отримували Опанас Заливаха, Михайлина Коцюбинська, Василь Овсієнко, Іван Світличний, Мирослав Маринович, Євген Захаров, Володимир В’ятрович, Марія Бурмака, Сашко Положинський, Святослав Вакарчук, Тарас Компаніченко, Сестри Тельнюк, Олександра Коваль, Сергій Жадан, Борис Ґудзяк, Влад Троїцький, Ахтем Сеітаблаєв.

Торік лауреатом став Тарас Возняк – культуролог, політолог, засновник Незалежного культурологічного журналу «Ї», генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Возницького.

Фото: pen.org.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1482
Читайте також
02.01.2024 20:05
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 359
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду