Акторка Рита Бурковська отримала кінопремію Septimius Awards за роль у «Баченні метелика»

Акторка Рита Бурковська отримала кінопремію Septimius Awards за роль у «Баченні метелика»

27 Вересня 2023
1486
27 Вересня 2023
10:08

Акторка Рита Бурковська отримала кінопремію Septimius Awards за роль у «Баченні метелика»

1486
Акторка присвятила нагороду українським захисникам.
Акторка Рита Бурковська отримала кінопремію Septimius Awards за роль у «Баченні метелика»
Акторка Рита Бурковська отримала кінопремію Septimius Awards за роль у «Баченні метелика»

Рита Бурковська, яка зіграла головну героїню у фільмі «Бачення метелика» українського режисера Максима Наконечного, стала найкращою європейською акторкою. Саме в такій номінації вона отримала нагороду Septimius Awards — престижної кінопремії, яка робить особливий акцент на відкритті й заохоченні нових незалежних талантів та підтримці візіонерських фільмів. 

Про це повідомив кореспондент «Укрінформу» в Нідерландах, де у вівторок, 26 вересня, відбулась цьогорічна церемонія нагородження Septimius Awards.

Акторка Рита Бурковська з нагородою Septimius Awards

У коментарі українським журналістам після вручення нагороди Рита Бурковська зізналася, що дуже щаслива отримати премію, проте, коли працювали над фільмом, про нагороди навіть не думали.

«Ми не думали про якість нагороди, ми думали, що важливо зробити фільм про наше життя, про війну, про те, що нас торкалося. Це для нас було важливо. Я дуже рада, що це знаходить відгук, що люди дивляться кіно, дізнаються про нашу країну, про ситуацію, про людей, які тут живуть, про наші проблеми мовою кіно», — сказала акторка, додавши, що присвячує цю нагороду захисникам України.

Кадр із фільму «Бачення метелика»

«Стоячи тут, я просто хочу нагадати собі, чому було так важливо зіграти цю роль про війну на моїй Батьківщині. Якось я почула історію від українських волонтерів. Це було на початку російської агресії у 2014 році. Група українських волонтерів перевозила тіло загиблого героя. І в цей момент люди відверталися, ховали очі від українських волонтерів, від вантажівки, на якій був знак “Вантаж-200”, тобто це означає перевезення тіл загиблих з фронту. І мені від цього стало так боляче. І я зрозуміла, що хочу бути частиною суспільства, яке хоче визнавати смерть загиблих героїв, яке хоче дивитися правді в очі. Тож дякую вам за те, що ви не відвертаєтесь. Я вважаю, що це дуже, дуже важливо», — наголосила Бурковська зі сцени під час нагородження.

Читайте також:

Нагадаємо, фільм «Бачення метелика» — це дебютна повнометражна робота українського режисера Максима Наконечного. Головну роль у ній він віддав Риті Бурковській, яка зіграла аеророзвідницю з позивним «Метелик», що повернулась з полону. Її чекали рідні, друзі, побратими та коханий. Але нове життя принесло нові виклики.

Як повідомляв «Детектор медіа», світова прем'єра картини «Бачення метелика» відбулася у травні 2022-го на Каннському фестивалі в програмі «Особливий погляд». У Каннах команда фільму провела акцію на підтримку України.

Навесні цього року фільм вийшов в український прокат

Кадр із фільму «Бачення метелика»

Співавторкою сценарію фільму стала письменниця та режисерка Ірина Цілик («Земля блакитна, ніби апельсин», «Я і Фелікс»). Головні ролі зіграли актори театру та кіно Ріта Бурковська (її кінодебют відбувся у фільмі «Парфенон» литовського режисера Мантаса Кведаравичюса, який навесні 2022-го загинув у Маріуполі) та Любомир Валівоць (актор Київського академічного театру юного глядача на Липках). Серед акторів також є драматургиня та режисерка Наталка Ворожбит та актор і офіцер Мирослав Гай. Крім цього, у «Баченні метелика» зіграли непрофесійні актори: реальні лікарі, військові, колишні полонені.

Фільм створено за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Міністерства культури та інформаційної політики України, Eurimages, Чеського кінофонду, Хорватського аудіовізуального центру, Шведського кіноінституту, Українського культурного фонду та Українського інституту. Агент з міжнародних продажів фільму — Wild Bunch International.

У 2022-му за роль у фільмі Максима Наконечного Бурковська отримала нагороду як найкраща акторка на Festival International de Film Saint-Jean-de-Luz. 

Septimius Awards об’єднує всі аспекти кінопроцесу та різні жанри, включаючи художні та документальні фільми, анімацію, телесеріали та сценарії. Вона збирає широкий спектр учасників, серед яких є лауреати премій «Еммі», BAFTA та «Оскар», такі як Крістофер Гемптон та Кевін Вільмотт.

Фото: Roman Bondarchuk / фейсбук / кадри з фільму «Бачення метелика»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1486
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду