Шевченківську премію цьогоріч не присудили 9 березня

Шевченківську премію цьогоріч не присудили 9 березня

10 Березня 2023
1264
10 Березня 2023
11:59

Шевченківську премію цьогоріч не присудили 9 березня

1264
Голова Шевченківського комітету Юрій Макаров пропонує відкласти оголошення переможців та створити нову номінацію для творів, створених на війні і про війну.
Шевченківську премію цьогоріч не присудили 9 березня
Шевченківську премію цьогоріч не присудили 9 березня

Цьогоріч вперше за багато років 9 березня не оприлюднили імена лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка.

За традицією церемонія нагородження чи оприлюднення переможців Шевченківської премії впродовж років відбувалося не пізніше 9 березня, а найчастіше саме в цей день на честь народження українського письменника. 

Так було, зокрема, і на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну торік, а також позаторік у 2021 році. У 2020 році, наприклад, 9 березня вже відбулася церемонія нагородження лауреатів Шевченківської премії, яких оголосили ще 27 лютого.

За процедурою, номінантів та переможців премії визначає спеціальний Комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка, який є допоміжним органом при президентові України, а указ про присвоєння нагороди підписує сам президент.

Цього року на сайті президента указ щодо присудження премії не був оприлюднений, як і жодної додаткової інформації з цього приводу.

Так само немає новин щодо присудження премії і на сайті Комітету.

Натомість про вручення премії згадали на вчорашній зустрічі президента з діячами культури та мистецтва, на якій був присутній голова Комітету Юрій Макаров.

За інформацією пресслужби президента, Макаров сказав, що за час агресії Росії проти України з’явилася велика кількість літературних творів та іншого культурного продукту про війну. Тож Комітет запропонував передбачити номінації саме для творів, створених під час війни й на воєнну тему.

За його словами, Шевченківська премія має бути актуальною й відповідати реаліям сьогодення.

«Я повністю підтримую. Важливо не втратити людей, які стільки всього зробили в час війни. Важливо показати цим людям, що всі бачать і відзначають твори, створені під час війни, а також їхніх авторів», — відреагував на пропозицію Володимир Зеленський.

Крім того, Макаров повідомив, що у двох номінаціях цьогоріч не було визначено переможця.

Відтак він заявив, що було б правильним відкласти оголошення і нагородження цьогорічних лауреатів і доповнити цей список безпосередньо людьми, які беруть участь у цій війні.

Як нові можливі дати нагородження він назвав річницю перепоховання Тараса Шевченка у Каневі 22 травня або ж День незалежності 24 серпня.

«Детектор медіа» звернувся до Офісу президента та Юрія Макарова по детальнішу інформацію щодо присудження Шевченківської премії цьогоріч і очікує на відповідь.

(ДОПОВНЕНО) Згодом стало відомо, що Комітет Шевченківської премії оголосив про створення в рамках премії спеціальної номінації «За внесок у перемогу», до якої увійдуть твори, написані в 2022 році «на війні чи про війну».

У коментарі «Детектору медіа» Юрій Макаров повідомив, що попередньо планується вручити сім додаткових нагород «За внесок у перемогу» у кожній з традиційних номінацій — література, публіцистика, кіномистецтво тощо.

Оголошення усіх переможців Шевченківської премії цього року переноситься на день перепоховання Шевченка 22 травня.

Переможці додаткового конкурсу разом із цьогорічними переможцями третього туру, вже визначеними Комітетом 15 лютого цього року, будуть оголошені всі разом 22 травня, в день перепоховання Тараса Шевченка у Каневі.

Нагадаємо, 11 листопада Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка опублікував повний перелік претендентів на відзнаку у 2023 році. 

Перший тур конкурсу на здобуття премії пройшов 28 листопада. Тоді ж визначився короткий список претендентів на нагороди.

У січні Комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка визначився із фіналістами премії у 2023 році у семи номінаціях.

У листопаді президент Володимир Зеленський визначив, що комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка діятиме у затвердженому 2019-го року складі до завершення воєнного стану в Україні та протягом двох місяців після його припинення.

Фото: Комітет із Національної премії України імені Тараса Шевченка / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1264
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду