detector.media
18.08.2023 15:15
Bihus.Info: Сонячні електростанції брата Ростислава Шурми, опинившись під російською окупацією, продовжували отримувати гроші від України
Bihus.Info: Сонячні електростанції брата Ростислава Шурми, опинившись під російською окупацією, продовжували отримувати гроші від України
Хоча є ймовірність, що оплачена державою електроенергія, яку вони виробляли, постачалась не в Україну.

Україна продовжувала оплачувати електроенергію за «зеленим тарифом» сонячним електростанціям, що залишились на окупованій Росією території, до самого літа 2023 року. Хоча, імовірно, вони не мали зв’язку з об’єднаною енергосистемою України. Це встановили у своєму новому дослідженні журналісти Bihus.Info.

Також вони з’ясували, що співвласником деяких компаній, що володіють цими СЕС (ТОВ «КД Енерджі 2» і ТОВ «Відновлювальна Енергія Запоріжжя»), є Олег Шурма — брат заступника керівника Офісу Президента України Ростислава Шурми

А співвласником ТОВ «Грін Енерджі Токмак» і ТОВ «Грандпауер ЛЛС», які також отримували державні гроші з України за роботу фактично на окупантів, є Руслан Божко — колишній підлеглий Ростислава Шурми, якого вважають близькою до нього людиною, стверджують журналісти Bihus.Info.

Оплату за українським «зеленим тарифом» в окупації також отримувала низка інших виробників. Наприклад, сонячні електростанції компаній «Скіфія-Солар-1» і «Скіфія-Солар-2» бізнесмена Василя Хмельницького та партнерів, а також ряд менш відомих виробників.

За інформацією Bihus.Info, з липня 2022 року по липень 2023 року ці компанії сукупно отримали від державного підприємства України «Гарантований покупець» понад 320 млн грн. 

«У чому проблема з проплатами станціям в окупації? За даними, отриманими від “Укренерго”, з посиланням на обленерго, більшість станцій, що перебувають на тимчасово окупованій території Запорізької області,  з 1 липня 2022 року працюють в несинхронному режимі з об’єднаною енергосистемою України. Тобто вони не мають фізичного зв’язку з нею через пошкоджені або відключені лінії електропередач. Відтак, електроенергія з СЕС в окупації, найімовірніше, не могла потрапити в український ринок і не могла бути продана там. А за українським законодавством, ДП “Гарантований покупець” має оплачувати електрику, яку продає ринку. Оплата електрики, яку ДП не могло продати, означає збитки для державного підприємства», — пояснюють журналісти-розслідувачі.

Крім того, стверджують вони, дані про обсяги виробленої електрики, передані представниками станцій до обленерго, а звідти до «Укренерго», яка потім передавала їх ДП «Гарантований покупець» для оплати, в принципі неможливо перевірити через відсутність дистанційного зв’язку з обладнанням.

Співвласник компаній «КД Енерджі 2» і «Нацпрод» Сергій Дядечко запевнив Bihus.Info, що, за його даними, електроенергія з цих двох СЕС і зараз іде в енергосистему України. Однак у журналістів є серйозні підстави сумніватися в достовірності цих тверджень.

А за словами представника ще двох енергетичних компаній, з яким журналісти поспілкувались на умовах анонімності, технічної можливості визначити, в яку енергосистему йшла електроенергія, немає. До квітня 2023 року, повідомив він, дані про генерацію, зафіксовані на лічильниках СЕС, вдавалось передавати до обленерго «партизанськими методами» від співробітників, які залишились в окупації.

Співрозмовник журналістів вважає цю електроенергію українською і такою, що мала оплачуватись державою, навіть якщо вона не могла бути продана в український ринок, оскільки компанії мають кредитні зобов'язання перед банками. Запис телефонної розмови є в розпорядженні Bihus.Info, однак на прохання співрозмовника він не використаний у відеоверсії матеріалу.

З Олегом Шурмою авторам розслідування зв’язатися не вдалося. Ростислав Шурма на письмовий запит редакції не відповів.

З липня 2023 р. розрахунки з «зеленими» станціями, що перебувають на тимчасово окупованих територіях, за електроенергію, вироблену після окупації, призупинені. «Укренерго» повинна передавати ДП «Гарантований покупець» нульові обсяги генерації, якщо не має впевненості у тому, що станція працює в синхронному з ОЕС режимі, однак задекларовані виробниками показники мають зберегти для розрахунків після деокупації. Таке рішення ухалили за результатами наради в Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг.

Фото: ОПУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY