НАЗК відкрило публічний доступ до Реєстру декларацій

НАЗК відкрило публічний доступ до Реєстру декларацій

10 Грудня 2023
726
10 Грудня 2023
20:26

НАЗК відкрило публічний доступ до Реєстру декларацій

726
Повний публічний доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування буде забезпечено після завершення чи скасування в Україні воєнного стану.
НАЗК відкрило публічний доступ до Реєстру декларацій
НАЗК відкрило публічний доступ до Реєстру декларацій

Національне агентство з питань запобігання корупції 10 грудня 2023 року відкрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

У повідомленні на сайті НАЗК зазначається, що доступ до реєстру декларацій відкрито на вимогу ухваленого Радою закону № 3384-ІХ, з урахуванням заходів безпеки, визначених п. 2−11 Прикінцевих положень Закону України «Про запобігання корупції».

Водночас в Агентстві попередили, що деякі декларації вилучено з публічного доступу. «Вилучення документів з публічної частини Реєстру декларацій можливе і після його відкриття до завершення чи скасування воєнного стану в Україні, однак у такому разі певний час вони перебуватимуть у відкритому доступі», — інформують у НАЗК.

Також в Агентстві нагадали, що на підставі подань вилучаються з відкритого доступу не тільки декларації, а й повідомлення про суттєві зміни у майновому стані, подані за всі періоди, а всі документи, подані до Реєстру декларантами, стосовно яких на підставі подань вже застосовані заходи захисту, вилучаються з публічного доступу автоматично.

Ініціатором вилучення декларацій, поданих суб'єктами декларування, які наразі мобілізовані до лав ЗСУ, є Генеральний штаб Збройних сил України, додали в НАЗК і нагадали, що з роз’ясненнями з приводу того, хто і як може ініціювати перед НАЗК питання вилучення декларацій з відкритого доступу, можна ознайомитися за посиланням.

Повний публічний доступ до Реєстру буде забезпечено після завершення чи скасування  в Україні воєнного стану.

Нагадаємо, 7 грудня Національне агентство з питань запобігання корупції повідомило, що з 11 грудня відкриє публічний доступ до реєстру декларацій. 

За даними руху «Чесно», станом на кінець вересня лише 38 народних депутатів добровільно подали декларацію за 2022 рік.

Як відомо, після повномасштабного російського вторгнення електронне декларування для чиновників було зупинене.

5 вересня 2023 року Верховна Рада підтримала законопроєкт, який передбачає відновлення електронного декларування. Однак документом було передбачене відкриття декларацій лише через рік.

Згодом на сайті президента з'явилася петиція з вимогою негайно відкрити суспільству е-декларації, вона набрала необхідні 25 тисяч голосів за рекордні три години, а загалом зібрала 83 тисячі підписів.

12 вересня президент Зеленський наклав вето на закон і заявив, що реєстри мають бути відкриті негайно.

Комітет ВР з питань антикорупційної політики на засіданні 18 вересня підтримав пропозиції президента до закону про відновлення е-декларування.

20 вересня Верховна Рада України 341 голосом «за» підтримала негайне відкриття декларацій чиновників, а президент Володимир Зеленський 10 жовтня підписав його.

 

Фото: з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
726
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду