Петиція, яка закликає негайно відкрити суспільству е-декларації, набрала голоси за рекордні три години

Петиція, яка закликає негайно відкрити суспільству е-декларації, набрала голоси за рекордні три години

7 Вересня 2023
2007
7 Вересня 2023
09:36

Петиція, яка закликає негайно відкрити суспільству е-декларації, набрала голоси за рекордні три години

2007
Петиція закликає президента Зеленського ветувати прийнятий закон і вимагати від парламентарів негайно відкрити публічний доступ до реєстру декларацій.
Петиція, яка закликає негайно відкрити суспільству е-декларації, набрала голоси за рекордні три години
Петиція, яка закликає негайно відкрити суспільству е-декларації, набрала голоси за рекордні три години

Петиція, яка закликає президента Володимира Зеленського накласти вето на ухвалений парламентом закон про декларування та повернути його з пропозицією негайно відкрити реєстри декларацій, набрала 25 тисяч необхідних голосів лише за кілька годин. Про це повідомляє hromadske.

Відповідну петицію ввечері 6 вересня зареєстрували на сайті Офісу президента. Станом на ранок 7 вересня вона набрала вже майже 55 тисяч голосів при 25 тисячах необхідних.

Автор петиції Олександр Ябчанка закликав Зеленського повернути законопроєкт до Верховної Ради й вимагати від парламентарів негайно забезпечити публічний доступ до реєстру декларацій (тобто накласти вето з пропозиціями).

«Він (закон. — "ДМ".) нібито мав відновити декларування чиновників. Проте найголовнішу вимогу суспільства — відкрити дані про “воєнні” статки чиновників — він не виконав. Лишивши інформацію про статки влади закритою ще на рік. А отже, позбавили громадян та журналістів інструменту контролю за діями посадовців та головного запобіжника корупції під час війни», — йдеться у петиції.

Автор вважає, що цим кроком народні депутати пішли проти заяв Європейського Союзу, послів G7 та депутатів Європарламенту.

«Кількість журналістських розслідувань, де фігурують народні депутати та представники виконавчої влади, разюча. В цей час приховувати від українців декларації влади — це покривати тотальну корупцію у країні», — йдеться у петиції.

hromadske відзначає, що протягом кількох годин голосування сайт із петиціями регулярно «падав» на короткі терміни — ймовірно, через високий наплив підписантів.

Голова громадської організації «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін зазначив, що петиція набрала необхідні голоси за три години — від 17-ї до 20-ї години 6 вересня. За його словами, це рекорд підписання українцями петицій до президента за весь час існування цього інструменту, на який дається 91 день.

Напередодні, 6 вересня, ввечері президент Володимир Зеленський заявив, що ухвалить рішення щодо підписання закону про декларування лише після консультацій.

«Я попросив віцепрем’єрку Стефанішину провести консультації. Після них я ухвалю рішення. Їх два», — сказав президент, відповідаючи на запитання, чи підпише він закон, а чи накладе вето.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада України підтримала законопроєкт про відновлення електронного декларування доходів чиновників, однак не ухвалила головної правки — про негайне відкриття реєстру декларацій. За цю правку проголосували лише 199 парламентарів, що означає, що реєстри декларацій будуть закритими для громадськості ще рік.

Крім того, як повідомила народна депутатка від «Європейської солідарності» Ірина Геращенко, парламентарі не підтримали правки про обов’язкове декларування радників Офісу Президента України.

Рух «Чесно» проаналізував, що народні депутати від фракції «Слуга народу» дали лише 50% голосів за поправку про негайне відкриття реєстрів е-декларування.  Фракція «Батьківщини» та дві депутатські групи дали мінімум голосів, майже у повному складі голосували «Європейська солідарність» та «Голос».

Фото: nazk.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2007
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду