У 2022 році три з 16 книговидавців порушували мовний закон

У 2022 році три з 16 книговидавців порушували мовний закон

18 Липня 2023
1415
18 Липня 2023
22:40

У 2022 році три з 16 книговидавців порушували мовний закон

1415
Уповноважений із захисту державної мови повідомив, що значна частина видавців порушує закон та не подає до Книжкової палати обов’язковий примірник видання, що унеможливлює точний облік виданих книг.
У 2022 році три з 16 книговидавців порушували мовний закон
У 2022 році три з 16 книговидавців порушували мовний закон

Минулого року три з 16 видавництв України порушували мовний закон, повідомляється на сайті уповноваженого із захисту державної мови.

«Здійснюючи заходи державного контролю, Уповноважений із захисту державної мови встановив порушення частини четвертої статті 26 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" у 3-х з 16-ти видавців», — йдеться у повідомленні. 

В Офісі мовного омбудсмана нагадали, що він наприкінці березня 2023 року за зверненням Держкомтелерадіо розпочав перевірку 16 видавців, які, за даними Книжкової палати, у 2022 році видали державною мовою менш ніж 50% усіх назв книжкових видань. 

Із 16 видавців, вказаних у переліку, перевірити інформацію та отримати пояснення вдалося лише щодо 13. В діяльності трьох із них встановлено порушення ч. 4 ст. 26 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Щодо їхніх керівників складено протоколи про адміністративне правопорушення.

Як зазначено у повідомленні, кількість виданих ними книжок недержавною мовою є незначною — від двох до п’яти. Видавці пояснили, що основна причина вчинення правопорушення — вимушене тимчасове припинення діяльності у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії в Україну або проблеми з папером.

За словами мовного омбудсмана Тараса Кременя, їм не вдалося перевірити дані трьох видавців, які були вказані в переліку Держкомтелерадіо, бо вони змінили найменування та реквізити чи припинили свою діяльність.

«Значна частина видавців порушує закон та не подає до Книжкової палати обов’язковий примірник видання, що унеможливлює точний облік виданих книг. Так далі не може бути», — заявив Тарас Кремінь.

Він додав, що після перевірки вже напрацьовано конкретні рекомендації щодо розв'язання проблемних питань.

Як відомо, відповідно до статті 26 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка набрала чинності 16 липня 2021 року та регламентує використання державної мови у сфері книговидання та книгорозповсюдження, видавець, внесений до Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції, зобов’язаний видавати державною мовою не менш ніж 50% усіх виданих ним упродовж відповідного календарного року назв книжкових видань. 

Ця вимога не поширюється на видавничу продукцію, видану кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів чи національних меншин України за кошт державного та/або місцевих бюджетів відповідно до закону щодо порядку реалізації прав корінних народів, національних меншин України. 

Частка книжкових видань державною мовою в загальній кількості назв книжкових видань, наявних у продажу в кожній книгарні або іншому закладі, що здійснює книгорозповсюдження, має становити не менш ніж 50%.

Нещодавно «Детектор медіа» повідомляв, що протягом першого півріччя 2023 року до уповноваженого із захисту державної мови надійшло вдвічі більше звернень громадян про порушення закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», ніж за аналогічний період минулого року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1415
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду