Письменники та видавці закликали владу виконати закони про підтримку української книги

Письменники та видавці закликали владу виконати закони про підтримку української книги

12 Січня 2023
2941
12 Січня 2023
14:28

Письменники та видавці закликали владу виконати закони про підтримку української книги

2941
Ухвалений більш як 300 голосами парламенту у червні 2022 року закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України» досі не підписаний Президентом України.
Письменники та видавці закликали владу виконати закони про підтримку української книги
Письменники та видавці закликали владу виконати закони про підтримку української книги

Письменниці та письменники (Ірен Роздобудько, Тамара Горіха Зерня, Оксана Забужко, Юрій Винничук, Андрій Кокотюха, Андрій Курков), видавці (Мар’яна Савка, Олександр Красовицький), громадські діячі, журналісти та артисти (Олександр Афонін, Ганна Гопко, Вахтанг Кіпіані, Ірма Вітовська) та інші виступили із заявою, що невиконання законів про підтримку української книги є загрозою національній безпеці. Заяву розмістив на своїй сторінці у Facebook громадський діяч Тарас Шамайда.

Підписанти заяви закликали українську владу підкріпити забезпечити виконання ухвалених у червні 2022 року книжкових законів:

1. Дезавуювати заяву Українського інституту книги і запевнити українське суспільство, що Україна є правовою державою, а її закони — обов’язкові для виконання.

2. Забезпечити фінансування передбачених законом №2313-ІХ субсидій для книгарень і книжкових сертифікатів для дітей за рахунок коштів державного бюджету та/або міжнародної допомоги на відновлення України.

3. Кабінету Міністрів — без зволікань ухвалити всі підзаконні акти, необхідні для втілення закону №2313-ІХ.

4. Президенту України — підписати закон №2309-ІХ, який не потребує ні копійки бюджетних видатків, але є важливим елементом інституційної підтримки книжкової галузі й захисту України від «русского міра».

Підписанти вважають неприйнятною оприлюднену Українським інститутом книги офіційну позицію щодо закону №2313-ІХ про книжкові сертифікати для дітей і субсидії для українських книгарень. «По суті, інститут заявляє, що не буде виконувати закон, а «питання реалізації зазначених програм буде розглянуте урядом після закінчення чи скасування воєнного стану», — йдеться у заяві.

Будь-які заяви, що задля економії коштів можна не виконувати закон, річна вартість якого становить менше 0,02% видатків держбюджету, є щонайменше безвідповідальними, вважають письменники і видавці. «Українські книжки — це теж зброя у війні проти “русского міра”. Закони №№2309 і 2313 ухвалювалися саме під час війни і з огляду на воєнні обставини. Вони виконують одразу три важливих завдання — захищають наш культурно-інформаційний простір від «русского міра», сприяють розвитку української культури і творять самодостатній український книжковий ринок як складову української економіки.

Невиконання цих законів є прямою загрозою національній безпеці України», — заявляють вони.

Директорка Українського інституту книги Олександра Коваль прокоментувала «Детектору медіа» заяву та ситуацію, яка склалася довкола повідомлення УІК щодо відсутності в бюджеті коштів на фінансування сертифікатів на книжки та субсидій для книгарень. За її словами, їм прикро, що оприлюднене інститутом повідомлення дехто зрозумів як відмову виконувати закон.

«Ми відповідально ставимося до своєї діяльності та підтримки книжкової спільноти, тому вважали своїм обов’язком надати роз’яснення, чому у 2023 році надання субсидій та сертифікатів не розпочалося. Український інститут книги наголошує, що закон 2313-ІХ з надання сертифікатів громадянам України та субсидій книгарням має бути виконаний і забезпечений відповідним фінансуванням. Цей напрям діяльності був впроваджений, зокрема й з ініціативи Інституту. Виконання закону покладається на Український інститут книги і ми готувалися до цього: у встановленому порядку і у встановлені терміни подали і відстоювали бюджетний запит, у якому були передбачені кошти на субсидії (86,3 млн грн) та сертифікати (671,7 млн грн). Але у прийнятому Верховною Радою держбюджеті ці кошти затверджені не були попри всі наші зусилля», — зазначила пані Коваль.

Олександра Коваль підтвердила готовність УІК приступити до виконання закону 2313-ІХ з надання сертифікатів громадянам України та субсидій книгарням, щойно відповідні зміни будуть внесені до Закону «Про Державний бюджет України на 2023 рік». «Вважаємо закон 2313-ІХ надзвичайно важливим для стабілізації роботи галузі в воєнний час. Підтримуємо заклики до відповідальних державних структур пришвидшити затвердження необхідних для виконання нормативно-правових актів, проєкти яких УІК також подав у встановленому порядку», — сказала вона «Детектору медіа».

Нагадаємо, Верховна Рада України 19 червня підтримала законопроєкт №6287 «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження». Президент України Володимир Зеленський підписав цей закон 7 липня. 

Також на засіданні 19 червня парламент заборонив розповсюдження в Україні російських книжок та використання російської музики в медіа та громадських місцях. Цей закон досі не підписаний главою держави.

На думку очільника видавництва «Фоліо» Олександра Красовицького, через непідписання відповідного закону книжки з Росії, яких було багато завезено на територію України, продовжують продаватися в книгарнях та в інтернеті, а піратські копії будуть поступово заміщувати оригінальні.

Раніше Володимира Зеленського закликали невідкладно підписати закони про захист українського книжкового ринку коаліція РПР, діячі культури та українські правники.

Фото: Книгарня "Є"/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2941
Читайте також
28.05.2023 12:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
2 619
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду