Українська академія друкарства заявила, що її хочуть об’єднати з Львівським університетом – студенти та колектив проти

Українська академія друкарства заявила, що її хочуть об’єднати з Львівським університетом – студенти та колектив проти

15 Листопада 2022
2893
15 Листопада 2022
16:01

Українська академія друкарства заявила, що її хочуть об’єднати з Львівським університетом – студенти та колектив проти

2893
Керівництво Академії заявило, що це рішення абсолютно несподіване, адже попередніх розмов про це не було. Однак офіційних рішень Міносвіти та Кабміну наразі немає.
Українська академія друкарства заявила, що її хочуть об’єднати з Львівським університетом – студенти та колектив проти
Українська академія друкарства заявила, що її хочуть об’єднати з Львівським університетом – студенти та колектив проти

Міністерство освіти і науки України планує об’єднати два заклади вищої освіти у Львові – Українську академію друкарства приєднати до Львівського національного університету імені Івана Франка. Про це 8 листопада у фейсбуці повідомила Академія.

Керівництво Академії заявило, що це рішення абсолютно несподіване, адже попередніх розмов про це не було.

«МОН без повідомлення та погодження з колективом та студентством академії, на наш погляд, підготувала невмотивоване розпорядження про приєднання Української академії друкарства до Львівського національного університету імені Івана Франка. Прийняття такого рішення посеред навчального року не сприятиме якісній підготовці кадрів для відповідних галузей під час воєнного стану та, без сумніву, викличе супротив студентства та колективу академії. В даний час, це єдина пропозиція про приєднання серед усіх закладів вищої освіти України», –говориться у повідомленні.

Академія припускає, що хтось «поклав око на споруду освітнього закладу».

Ректор Української академії друкарства Богдан Дурняк повідомив ZAXID.NET, що з власних джерел дізнався про те, що Міносвіти подало на затвердження Кабінету міністрів розпорядження про реорганізацію Академії. Богдан Дурняк стверджує, що жодного повідомлення, пояснення чи обговорення міністерство освіти не проводило.  

«Раніше міністр освіти заявляв про неприпустимість реструктуризації закладів освіти до кінця війни. Будь-які зміни в тій сфері він назвав освітнім мародерством. І водночас пропонуються такі рішення, які називають оптимізацією ВНЗ. Це якась підкилимна ситуація, бо претензій до навчального закладу немає. Можливо, це якось може бути пов’язано з майном, територією – ми можемо тільки здогадуватися. Міністерство до сьогодні мене не інформувало з цього приводу»,розповів ZAXID.NET Богдан Дурняк.

Керівник прес-центру ЛНУ Олег Вівчарик повідомив ZAXID.NET, що наразі немає офіційних документів і керівництво університету також не знає про рішення міністерства.

«Ми не можемо цього коментувати, бо наразі жодних документів не бачили. Ніхто до нас не звертався, а університет зі свого боку точно не ініціював такого приєднання. Але ми державні заклади вищої освіти. Тому саме міністерство спільно з Кабміном приймає таке рішення», – зазначив Вівчарик.

Ректор Української академії друкарства надіслав звернення до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, МОН та комітету Верховної Ради з питань освіти і науки з проханням не приймати поквапних рішень, врахувати позицію вишів та порадитися з фахівцями. Богдан Дурняк наголошує на тому, що Академія – єдиний профільний виш у своїй галузі, який готує фахівців для видавничо-поліграфічної та пакувальної галузей.

12 листопада у Львові на площі навпроти Оперного театру  відбулася акція протесту студентів  Академії, які виступають проти приєднання до Львівського університету.

Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Як повідомляє ZAXID.NET, загалом в мітингу взяли участь 50 студентів – таку кількість учасників дозволила поліція. Їх також підтримали викладачі та небайдужі львів'яни. Вони тримали плакати та вигукували гасла «Ми обрали УАД», «Геть руки від УАД», «МОН ховає правду» та інші. Студенти вимагають прозорості та дотримання принципів демократії.

«Конституцією України встановлено, що кожен має право на освіту та, відповідно, право вибору навчального закладу. Але складається абсурдна ситуація: МОН робить вибір за студентів УАД. Мені прикро, що в моїй країні триває 8 років війна, а хтось далі займається освітнім мародерством», – зазначила студентка 3 курсу факультету медіакомунікації та підприємництва Софія Савчук.

Рішення Кабінету міністрів наразі не оприлюднено. За неофіційною інформацією ZAXID.NET, питання зняли з розгляду на засіданні Кабміну 8 листопада.   

Українська академія друкарства – правонаступниця Українського поліграфічного інституту ім. Івана Федорова, історія якого розпочалася у 1930 році. Тоді об’єднали поліграфічні факультети Київського і Харківського художніх інститутів і створили єдиний вищий навчальний заклад для підготовки кадрів поліграфії і видавничої справи. Корпуси академії розміщені на вул. Під Голоском та в центрі Львова на вул. Підвальній.

Фото: Українська академія друкарства - Офіційна сторінка/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2893
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Володимир
533 дн. тому
Раніше ходили чутки про об’єднання з Львівським політехнічним тепер університет. В університеті науково-викладацький склад з непрофільних професій завжди був значно сильніший матеріальна база поліграфічного застаріла так що студенти які хочуть більше знань тільки виграють від цього об’єднання, а щодо будівлі то Садовий із компанією знайдуть як її привласнити.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду