detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
04.08.2023 19:53
Євросоюз «рішуче засуджує» вирок суду у Москві про 19 років в’язниці для Навального
Євросоюз «рішуче засуджує» вирок суду у Москві про 19 років в’язниці для Навального
Так само рішуче ЄС у своїй заяві засудив проведення закритого засідання у виправній колонії суворого режиму за межами Москви.

Головний дипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель у п’ятницю, 4 липня, засудив вирок Московського міського суду про 19 років ув’язнення для російського опозиціонера Олексія Навального у справі про створення «екстремістської спільноти». Про це повідомила «Європейська правда», посилаючись на заяву Європейської служби зовнішніх справ.

Євросоюз, за словами Борреля, «рішуче засуджує» рішення, яке суд у Москві ухвалив щодо Навального, а також проведення засідання у закритому режимі у виправній колонії суворого режиму за межами Москви.

«Це також показує, наскільки сильно російська влада боїться його. Навальний є ще одним прикладом триваючих систематичних репресій з боку російської влади та її нехтування правами людини власних громадян», — заявив голова дипломатії ЄС.

Також Боррель нагадав, що ЄС і далі засуджує отруєння Навального російськими спецслужбами у серпні 2020 року та відмову Кремля виконувати рішення Європейського суду з прав людини про його негайне звільнення з в'язниці. Топдипломат ЄС наголосив, що «політичне керівництво Росії несе відповідальність за його безпеку і здоров'я, за що буде притягнуто до відповідальності».

«Європейська правда» уточнює, що сьогодні Московський міський суд засудив Навального до ще 19 років позбавлення волі у так званій справі про створення «екстремістської спільноти». Це перша справа, пов’язана з його політичною діяльністю. Серед статей обвинувачення фігурували, зокрема, «фінансування екстремізму» та «реабілітація нацизму».

29 грудня 2020-го Навального оголосили в розшук у Росії через давню справу щодо нібито шахрайства.

Навальний перебував у Німеччині з кінця серпня 2020 року, коли його після отруєння «Новачком» у Росії привезли на лікування в клініку «Шаріте».

17 січня 2021 року Навальний повернувся до Москви. Спочатку його літак мав прибути до аеропорту «Внуково», але пізніше змінив маршрут на «Шереметьєво».

Тим часом у «Внуково» силовики затримали соратників Навального та кореспондентів «Нової газети» і каналу «Дождь». 

У зоні паспортного контролю «Шереметьєво» затримали й самого Навального.

23 і 31 січня в Росії відбувались масові акції протесту з вимогою звільнити опозиціонера. Були затримані тисячі протестувальників та людей, які взагалі не мали стосунку до акцій. 23 січня затримали більше 20 журналістів, а 31 січня — щонайменше 82.

2 лютого 2021-го стало відомо, що політика засудили до 3,5 років колонії.

У червні 2021 року Мосміськсуд визнав «екстремістськими» засновані Навальним структури — Фонд боротьби з корупцією та Фонд захисту прав громадян, які також були визнані організаціями, що здійснюють функції «іноземного агента».

У липні 2021 року Роскомнагляд заблокував доступ до сайту Олексія Навального нібито через порушення закону про інформацію. Сайти його соратників також заблокували. Зокрема, сайти Любові Соболь і Леоніда Волкова, а також профспілки «Альянс лікарів», яку визнали в Росії «іноземним агентом». Загалом Роскомнагляд заблокував 49 сайтів, які були пов’язані з Навальним.

У серпні 2021-го Преображенський районний суд Москви засудив прессекретарку Олексія Навального Кіру Ярмиш до 1,5 року обмеження волі за «підбурювання до порушення санітарно-епідеміологічних правил» на опозиційному мітингу.

Згодом у Росії припинив існування «Фонд боротьби з корупцією» Навального, який розслідував статки чиновників та пропагандистів.

У квітні 2023-го стало відомо, що проти Олексія Навального порушили справу про тероризм.

Фото: скриншот

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY