«Ринок джинси відроджується». ІМІ назвав видання-антилідери з розміщення матеріалів з ознаками замовності

«Ринок джинси відроджується». ІМІ назвав видання-антилідери з розміщення матеріалів з ознаками замовності

29 Вересня 2022
2904
29 Вересня 2022
12:09

«Ринок джинси відроджується». ІМІ назвав видання-антилідери з розміщення матеріалів з ознаками замовності

2904
ІМІ: Станом на сьогодні ринок джинси становить приблизно третину, а в окремих медіа – і половину довоєнних обсягів.
«Ринок джинси відроджується». ІМІ назвав видання-антилідери з розміщення матеріалів з ознаками замовності
«Ринок джинси відроджується». ІМІ назвав видання-антилідери з розміщення матеріалів з ознаками замовності

Моніторинг Інституту масової інформації (ІМІ) у вересні 2022 року показав, що ринок джинси в медіа почав відроджуватися. Згідно з моніторингом ІМІ, сайтами-антилідерами з розміщення матеріалів з ознаками замовності стали «Обозреватель», «Гордон» та УНІАН.  

Російське вторгнення в лютому 2022 року спричинило дуже різке падіння кількості замовних матеріалів в українських медіа.

«Величезні безпекові ризики, захоплення територій, удари по інфраструктурі негативно вплинули на компанії, які більше не були впевнені в стратегіях розвитку і ринках. Політична тематика різко пішла з медіа, а самі політики переформатовували свою діяльність. Медіа зосередилися на передаванні суспільно важливої інформації про війну, безпеці та виживанні», – пише ІМІ. 

Моніторинг ІМІ у вересні 2022 року показав, що ринок джинси в медіа почав відроджуватися. Станом на сьогодні ринок джинси становить приблизно третину, а в окремих медіа – і половину довоєнних обсягів. Кількість комерційних матеріалів з ознаками замовлення поступово зростає. Однак негативним наслідком війни стало зменшення прозорості маркування прихованої реклами. 

Згідно з даними дослідження, комерційні компанії наразі виступають основними замовниками матеріалів з ознаками джинси: на них припало 49% усіх таких матеріалів.

На другому місці – Рінат Ахметов і його компанії, на які припало 16,3% матеріалів з ознаками замовлення. Попри те що медійні ресурси Ахметова офіційно пішли з ринку, він усе ще активно піариться в медійному просторі, хоч і суттєво менше, ніж рік тому.

За даними ІМІ, в четвертому кварталі 2021 року Ахметов і його ресурси були основними замовниками матеріалів з ознаками джинси. 

На третьому місці за кількістю – матеріали із сумнівним балансом, героями яких є радники держструктур, зокрема Олексій Арестович.

Сайтами-антилідерами з розміщення матеріалів з ознаками замовності стали «Обозреватель», «Гордон» та УНІАН.  

Найбільше матеріалів з неналежним маркуванням серед усіх сайтів виявлено на сайтах УНІАНу та 24 каналу. Загалом неналежне маркування також ставили УП, НВ, «Фокус», ТСН, «Обозреватель».

У моніторинговий період не було виявлено джинси на сайтах «Ліга», «Суспільне», «Українська правда», «Дзеркало тижня», «Бабель», НВ, «Громадське», «Радіо Свобода», «Укрінформ» та «Фокус».

Інфографіка: ІМІ

ІМІ нагадує, що замовні матеріали використовуються з різними цілями: для просування своїх товарів чи послуг (комерційна джинса), для отримання додаткових політичних дивідендів (політична джинса), для відбілювання своєї репутації (іміджева джинса). Але мета в цих матеріалів єдина – маніпулювання суспільною думкою.

Моніторинг проводився 20–21 вересня 2022 року в 19 популярних інтернет-медіа: Обозреватель, 24 канал, Гордон, Українська правда, УНІАН, ТСН,  RBC.ua, Ліга, Цензор, Дзеркало тижня, Кореспондент, Суспільне, НВ, Еспресо, Фокус, Укрінформ, Бабель, Громадське, Радіо Свобода. Вибірка охоплює всі новини поспіль, що вийшли на сайтах протягом вказаного періоду (понад 7 тисяч новин).

Фото: Karolina Grabowska/Pexels

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2904
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду